Petitie tegen racistische Gordon vraagt RTL om excuses

cha

Sara Lee‘ is de petitieRTL: Apologize for Gordon Heuckeroth’s racist remarks at Chinese singer Xiao Wang‘ begonnen op Change.org. ‘Wij willen dat RTL excuses aanbiedt aan de Chinese gemeenschap’, luidt de vertaling van de Engelstalige petitie. Sara Lee richt zich niet op Gordon, maar op omroep RTL dat het programma ‘Holland Got Talent‘ op zaterdagavond op RTL5 uitzendt. Gordon Heuckeroth (en niet ‘Hueckeroth’ zoals Sara Lee schrijft) is een van de drie juryleden van de talentenshow.

Gordon maakte zijn als racistisch ervaren opmerkingen bij het optreden van de Chinees-Nederlandse Verdi-vertolker en wetenschapper Xiao Wang. Indirect  ook door RTL4 dat onder verwijzing naar auteursrechten het fragment van sociale media probeerde te weren. Nederlandse media negeerden het voorval omdat ze Gordon niet serieus nemen. Maar buiten Nederland kreeg het Engelstalige fragment volop aandacht. Het kwam bovenop alle beschuldigingen van de VN over Zwarte Piet, de Raad van Europa en de Nationale Ombudsman dat Nederland racistisch is. Ik eindigde m’n vorige posting over deze kwestie aldus: ‘Het is van een tenenkrommende platheid wat Gordon zegt. Wat is zijn talent eigenlijk?‘ Tekenen van de petitie kan hier

Sara_Lee_logo_Large

Foto: Logo ‘Sara Lee‘.

Advertentie

15 gedachten over “Petitie tegen racistische Gordon vraagt RTL om excuses

 1. Degene die Reddit serieus neemt ehhhh, is niet serieus te nemen. Dacht nou werkelijk iemand dat men in de States weet wie Gordon is? Het gros weet niet eens waar Nederland ligt. Reddit is een rioolblog waar (kleine) bedragen worden betaald voor een sensatie belust artikeltje.

  Ach ja, en nog even afgezien dat ik Gordon een lompe boer vindt die zonder onderscheid iedereen op dezelfde wijze behandelt, waar blijft mevrouw Sara Lee met iets tegen de mensenrechtenschendingen in China? In Tibet? Dat lijkt me wel even wat ernstiger dan een lomperik die mocht willen dat hij zo kon zingen.
  Wedden dat Xiao Wang ooit nog eens met Gordon op de foto zal prijken na zijn eerste rol in de Londense Covent Garden?
  Racisme in China is vele malen ernstiger dan u kunt vermoeden. Eigen ervaring, maar ter verduidelijking:

  http://www.thechinaexpat.com/racism-in-china/

  En dan tot slot een vraag: heeft Xiao Wang zichzelf inmiddels al uitgesproken? Want iedereen meent nu te moeten denken voor deze jongeman, maar wat vindt hij er eigenlijk zelf van?

  Like

 2. @Reinejragolo

  Ik heb een Chinese schoondochter en twee kleinzoons die wel enige trekken hebben van hun pa, maar voor 75% ma. De jongste is net twee en het is net een aapje. Over je heen klimmen, duikelen, aan mij hangen of aan degene die op dat moment zijn voorkeur geniet.
  Zijn ouders noemen hem little monkey. Zijn zij racisten? Nee, natuurlijk niet.

  Een racist is iemand die zich superieur acht inzake uiterlijke verschillen.
  Discrimineren….. tja iemand zonder de juiste papieren afwijzen noemen sommigen discriminatie. In een buurt waar de enige autochtonen bestaat uit bejaarden, kan men de politie verwijten te discrimineren als ze steeds maar weer jonge mannen aanhouden in plaats van opa Jan met zijn rollator……

  Like

 3. @Toetssteen
  Feit dat er elders onrecht is kan het eigen onrecht niet schoonwassen. Er zijn genoeg protestacties tegen de Chinese bezetting/annexatie van Tibet. Sara Lee heeft alle vrijheid om haar eigen focus te kiezen in haar verontwaardiging. En inderdaad zullen Amerikanen niet weten wie Gordon is. Laten ze dat vooral zo houden. Maar het gaat er uiteraard om dat Gordon voor een mentaliteit staat waarbij Gordon de entertainer verbleekt.

  Like

 4. @George Knight
  Waar wordt Xiao Wang weggezet als minder dan Gordon? Helemaal nergens. Hij wordt ook niet gediscrimineerd, hij kreeg toch ruim baan om zijn mooie stem te laten horen?
  Dat Gordon een hork is, ja dat is correct, maar dat is hij tegen iedereen, zichzelf niet uitgezonderd.
  Het is niet mijn humor, ik kijk niet eens naar die kerel omdat ik hem platvloers vind, maar eigenlijk is het zo dat als Gordon geen lompe opmerking zou hebben gemaakt, dat hij juist zou hebben gediscrimineerd.

  Als we het geheel op zijn merites zouden beoordelen, zou er een vakjury moeten zitten. Gewoon Ernst Daniel Smid cs. Maar blijkbaar trekt dat minder kijkers. Helaas.

  Waarom ik oa Tibet aanhaalde? Ik hou niet van die selectieve verontwaardiging waarbij met nu al een paar weken doet alsof heel Nederland vergeven is van de racisten.
  Een kleine groep is bezig een enorme rel te ontketenen om de meest stupide dingen. Bovenin het vaandel zit de club van Quinsy Gario die het zo ver voeren dat wel sinterklaas vieren gelijk staat aan de holocaust, ja want zo begon het toen ook……
  Enfin, als u het aankunt moet u eens wat artikeltjes hierover op de Joop lezen.

  Altijd heeft men grappen over elkaar gemaakt. Inderdaad, ze waren niet allemaal even fijngevoelig. Maar momenteel struikel ik over de lange tenen met eksterogen.

  Like

 5. @Toetssteen
  Ik vind dat Xiao Wang wel racistisch wordt bejegend. Trouwens ook door het vrouwelijke jurylid. Dat schatten we dan anders in.

  Natuurlijk hebben sommige zogenaamde anti-racisten er alle belang bij om hun plek onder de zon te bevechten. Alle middelen zijn blijkbaar geoorloofd. Dat protest neem ik dan ook met een grove korrel zout. Het hangt in mijn ogen samen met het normale generatieconflict en het veroveren van een maatschappelijke positie. Maar ze mogen zeggen wat ze zeggen.

  Ik zie niet in dat er afgelopen jaren geen aandacht was voor Tibet. Dat was er juist wel in de Nederlandse media. Er zal best sprake zijn van selectieve verontwaardiging, maar Tibet is het verkeerde voorbeeld naar mijn idee. Wie bepaalt trouwens of al het onrecht van de wereld op een afgewogen en evenwichtige manier wordt belicht? Zo werkt het nergens.

  Like

 6. @George Knight
  Bent u nu echt zo naïef? Komaan zeg als de niet bestaande Nederlander werkelijk zo kopschuw zou zijn geweest, wat doen dan grote bedrijven buiten de grenzen? Wat doen duizenden expats buiten de grenzen?
  Het praatje niet over de grenzen kunnen kijken doet geen opgeld meer, het is een bot mes!
  Waarom laat men zich misleiden door een kleine groep verontwaardigden terwijl de rest vrolijk samen zaken doet?
  Ja er zal beslist nog steeds racisme zijn, maar naar mijn idee is het accent erop komen te liggen toen bepaalde groepen ervoeren dat ze tekort schoten in capaciteiten. Maar Knight, wilt u dan een analist aannemen die ternauwernood kan lezen en schrijven? Gewoon om het item racisme te omzeilen?
  Kweenie, lijkt me toch geen aanrader. En als ik daarmee een racist ben, prima.

  Ik heb een Turkse collega (schermen) die prima schermt, maar mij gebruikt (en dat doe ik graag) als zijn steun en toeverlaat. Hij is jong en ik wil net zoals mijn voorbeeld lekker doorgaan tot mijn tachtigste, dus dat komt helemaal goed.
  Ik ben erg positief Knight en ik heb een gruwelijke hekel aan mensen die mij in een hokje stoppen omdat ik straks voor mijn kleinkinderen voor zwarte Piet ga spelen! Sint is twee meter en weegt schattend zeker honderd kilo waar ik de zeventig kilo met mijn 1.82 zelden haal.
  Maar ik kan nog steeds op mijn handen lopen.
  Make-up? Lachen. Het hele leven is een spel.
  Psallam spiritu et mente.

  Like

 7. @Toetssteen
  Het gaat niet om u, beste Toetssteen. Het ging om de uitingen van Gordon in een druk bekeken talentenshow. Ik vind er alledaags racisme in. Hij is de witte raaf die niets over alle zwarte raven zegt die u in uw betoog opvoert. Misschien beter te omschrijven als neerbuigendheid jegens de ander. Je kunt het ook het provincialisme noemen van de Amsterdamse wereldburger Gordon die denkt dat zijn grappen en grollen moeten kunnen. Ik vind ze niet kunnen.

  Daarin verschillen we blijkbaar van mening. Het zij zo. Gewoon een verschil van mening over een onbetekenend, rellerig iemand met onbetekenende meningen. Het gaat dan niet aan om mij naïef te noemen. Zo behoren opponenten niet te debatteren.

  Wat u herhaalt over de anti-racisten komt in de buurt van wat ik hierboven schreef. Ik zei dat protest met een grove korrel zout te nemen, maar gun ze in de open, vrije samenleving wel hun mening. Hoezeer die ook ingegeven wordt door opportunisme. Wij menen ook te mogen zeggen wat we denken. Zij ook.

  Like

 8. gordon is geen racist maar zeer ordinair en grof. hij kan niet zingen en is een zielige mannetje.

  Like

 9. @George Knight

  Het westen draait zich momenteel in allerlei onmogelijke bochten om vooral zichzelf de schuld van zo ongeveer alles te geven.
  Maar dat wat de man in deze You Tube zegt, dat is zo recht in de roos!

  Vandaag weer ophef over een interne mail die door amateuristisch gedoe bij de afgewezen sollicitant naar een stageplaats kwam. Half bloggend Nederland stuitert verontwaardigd rond. Maar als u weet hoe ontspannen men veelal met elkaar omgaat, lees grappen maken over elkaar en met elkaar die ‘ongepast’ zouden zijn als ze naar buiten zouden komen.
  Ik heb wereldwijd gewerkt, en overal kwam ik stereotype grappen tegen die eigen zijn aan bepaalde groepen. Racistisch? Welnee. Ik sta ergens op een foto met een stel kompanen waar op het eerste oog geen Nederlander (type blond, blauwe ogen en melkhuid) op stond. Daaronder stond: zwartwerkers rukken op.
  Nou kan men daar languit over gaan, maar die negatieve uitleg was helemaal niet de bedoeling van de grappenmaker en het had ook helemaal niets van doen met mensen die geen belasting afdragen. Het was gewoon een interne bankengrap.

  En nu even terug naar Gordon en Xiao Wang, heeft de jongeman zichzelf inmiddels al uitgesproken, of zit hij inmiddels gnuivend met een mooi contract voor zijn neus en Gordon als eerste om hem te feliciteren?

  Like

 10. @Toetssteen
  U overtuigt me niet door opnieuw te verwijzen naar ‘indirect bewijs’. Los van wat de wereld over Nederland denkt en me nauwelijks interesseert vind ik de uitingen van Gordon niet kunnen. Van Nederlander tot Nederlander met onze eigen normen onder elkaar. Ja, ik vind dat racistisch en ranzig.

  Like

 11. @George Knight
  Ik vraag om te relativeren. Hoe heeft Xiao Wang het ervaren? Hij is toch degene die recht van spreken heeft of ben ik nou raar?
  Waar is zijn mening? Is hij het wel eens met de mevrouw die nu een actie is gestart? En wat zegt u als Xiao Wang op zijn slaap tikt? (dat is het equivalent van op het voorhoofd tikken bij ons).
  Kortom, ik zou dolgraag willen weten wat de jongeman zelf vindt, hoe hij het ervoer, of hij er problemen mee heeft enzovoort.

  En dan kunnen we natuurlijk eindeloos doorgaan, maar moet Xiao Wang het racisme vinden omdat er een aantal mensen zijn die het racistisch vinden terwijl Xiao Wang dat niet vindt, maar Nederlanders zijn racistisch, dus moet Xiao Wang zich gediscrimineerd voelen. Of iets dergelijks.
  Het gaat over deze jongeman George Knight, niet om wat anderen ervan vinden denken of menen te denken of te moeten vinden.

  Dat Gordon een platvloers iemand is, dat had ik al beaamd, daar bestaat geen misverstand over. Maar nogmaals het gaat erom hoe Xiao Wang het heeft ervaren en niet over hoe u en ik en anderen het interpreteren.

  Like

 12. Chantal Jansen is just like fugly Gordon being a racist, she should apoligize too. In most other countries(like asia), Chantal is just a fat bastard who is 2 fat to be an celeberty. Gordon is not even funny, he won’t make it anywere exept holland I guess.

  Like

 13. Laat me raden MiCocho, u ben een kaaskop die meent dat vier jaar MAVO volstaat voor een respons. Zelden zulk brak Engels gelezen.
  Maarre niet om het een of ander mijnheer, mevrouw Janzen op deze wijze wegzetten getuigt niet van het begrijpen waar het werkelijk om ging

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.