Klimaattop Warschau: VS wil arme landen niet helpen

De een z’n brood is de ander z’n dood. Zo is het ook met het klimaat. Dat verandert. Kleine eilanden dreigen te verdwijnen omdat de zeespiegel stijgt, stormen en orkanen lijken sterker dan voorheen in een seizoen dat langer duurt dan voorheen en andere gebieden worden weer getroffen door extreme droogte. Het zijn de minst-ontwikkelde landen die het zwaarst getroffen worden. En juist deze landen hebben de minste reserves of infrastructuur om de schade die door de klimaatverandering ontstaat op te vangen. De aarde wordt zwaar belast, en de minst-ontwikkelde landen het allermeest. Ze hebben ook nog eens weinig politieke invloed.

Er is een politiek debat over de vraag of de klimaatverandering door de mens ontstaat. Wetenschappers zijn het er in overgrote meerderheid over eens dat dat zo is. Klimaatrapporten worden onderdeel van die strijd. Landen en lobbyisten die naar voren brengen dat klimaatverandering niet het gevolg is van menselijk ingrijpen hebben een eigenbelang. Ze willen doorgaan met produceren en het vasthouden van het welvaartspeil voor de eigen bevolking. Complicatie is dat zich ontwikkelende landen als India, Brazilië, Zuid-Afrika of China recht hebben op hetzelfde welvaartspeil als de klassieke geïndustrialiseerde landen. De kwantificering van de ecologische voetdruk van de toekomst geeft aan dat de aarde nog meer overbelast dreigt te worden dan deze nu is. Reageert het klimaat daar neutraal op? Een ramp kondigt zich aan. Hoe verdedigen landen hun positie?

Indirect bewijs dat een land als de VS er belang bij heeft om de milieuproblematiek te bagatelliseren en een oplossing in supranationale overlegorganen te vertragen geeft een uitgelekt document van de Amerikaanse delegatie op de UN-klimaattop in Warschau. Nitin Sethi van The Hindi legt het uit aan Amy Goodman.

3 gedachten over “Klimaattop Warschau: VS wil arme landen niet helpen

  1. Kleine eilanden dreigen te verdwijnen omdat de zeespiegel stijgt,

    Ik heb me laten vertellen dat ze op de Malediven inmiddels lachen over de zeespiegelstijging. De Malediven liggen niet meer dan 50 cm boven de zee.

    Like

  2. Shame on the US administration. Op de vorige klimaattop in Kopenhagen hadden we nog zulke hooggespannen verwachtingen van Obama (die toen ook al zo tegenvielen). Misschien moeten de Amerikaanse burgers zelf proef-processen beginnen tegen de overheid dan wel tegen CO2-lakse bedrijven a la voorheen tegen de tabaksindustrie of fastfood-sector. Als dan civielrechtelijk toch voldoende verband blijkt te bestaan tussen CO2 en de impact in het eigen Amerika, dan kantelt wellicht de houding van de overheid.
    Ik snap de reactie hierboven niet. De Maldiven zijn inderdaad vriendelijk en goedlachs maar in Kopenhagen 2009 speelden de Maldiven een hoofdrol in de klimaatdiscussie, omdat daar 1000 eilanden langzaam onder water kunnen verdwijnen.

    Like

  3. @wetenschappper
    Naar verluidt lachen de inwoners van de Malediven niet om de zeespiegelstijging omdat het door apathie aan hen voorbijgaat. Maar dat wil niet zeggen dat de zeespiegel niet stijgt. Het ontgaat me wat de inwoners van deze laagst geleden staat ter wereld die op koraalrif is gevestigd te lachen hebben. Hun toekomst verdwijnt het eerst.

    @Milly
    Hear hear.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.