Petitie ‘doneerlijk’ vraagt meer inzicht in goede doelen sector

don

De petitie ‘Doneerlijk‘ roept op tot meer transparantie in de goede doelen sector. De indieners constateren dat er ‘Weinig of geen inzicht in uiteindelijke verdeling giften/donaties aan goede doelen‘ is. Feitelijk stellen ze de situatie nog te rooskleurig voor. Het schort ‘m in de charitatieve sector namelijk niet alleen aan de verdeling en de verantwoording van het opgehaalde geld, maar ook aan de verwerving ervan. Tekenen kan hier.

Ondanks politieke initiatieven lukt het niet tot een sluitende verantwoording in deze sector te komen. Waarom voortgang ontbreekt is de vraag. Het heeft vermoedelijk te maken met de schijn van transparantie en weinig betekenisvolle keurmerken die echte transparantie buiten de deur houden. Een jaar geleden concludeerde ik: ‘Er is op meerdere niveau’s iets mis met de sector. De ‘namaak’ goede doelen dienen aangepakt te worden, want het zijn direct mail instellingen die alleen met marketing bezig zijn. Ze geven de sector een slechte naam en er lekt geld weg. Dit probleem is al meer dan 10 jaar bekend. In een gezonde sector waren ze allang aangepakt. Onbegrijpelijk is waarom dit via kwalitatieve certificering, betere accountantscontrole en een agressiever publiciteitsbeleid van het CBF en de VFI nog steeds niet is gelukt. Het simpele antwoord is dat de grotere goede doelen niets te winnen hebben bij transparantie. Ze spelen liever koninkje in hun eigen rijk.’

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘doneerlijk’, 19 november 2013.

Advertentie

4 gedachten over “Petitie ‘doneerlijk’ vraagt meer inzicht in goede doelen sector

 1. Ik vind de idee sympathiek maar vraag me af of het wel een onderwerp voor een petitie is. Daarnaast zou aan de orde moeten worden gesteld dat opbrengsten uit collectieve acties ook collectief worden besteedt en verantwoord. Zie ook http://m.nos.nl/artikel/576513 . In ieder geval zul je er op een of andere manier aandacht voor moeten krijgen in de MSM. Stond op het punt je te volgend op twitter maar insignificanten zoals ikzelf die nergens (terug)volgen en alleen maar zenden volg ik niet. Twitter is geen eenrichtingsverkeer.

  Like

 2. @Victor
  Waarom is het geen onderwerp voor een petitie? Het gaat inderdaad om de verantwoording, maar dat stelt de petitie toch aan de orde?

  Twitter is inderdaad een sociaal medium. En uiteraard sinds kort een beursgenoteerd bedrijf dat verlies maakt met rijke oprichters. Ik volg talloze twitteraars en heb deze in mijn bladwijzer gezet. Ik loop ze dagelijks na. Dus het feit dat mijn twitter-account aangeeft dat ik niemand zou volgen wil niet zeggen dat dat zo is. Dat is het dus niet.

  Like

 3. Een petitie doet een beroep op wetgeving en controle. Een langdurig, moeizaam en meestal innefectief proces. Er moet een intelligentere publieksactie mogelijk zijn om de doelen te dwingen.

  Twitter: prima, maar ik volg je niet. Als iedereen het zo zou doen zou het weinig interessant worden.

  Like

 4. @Victor
  Een petitie op petities.nl zie ik eerder als een actie om het publiek te motiveren. Ik zou zeggen laat het weten als er een intelligentere publieksactie is om de goede doelen sector te veranderen. Daar besteed ik dan graag aandacht aan.

  Twitter: prima. Maar ik begrijp de reactie niet, nu lijkt het alsof ik iets vroeg of iets voorspiegelde. Dat is niet zo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.