Nederlandse media leren zich kritisch uitspreken over spionage

Media die geen standpunt innemen over de massale spionage door geheime diensten of bedrijven als Google of Microsoft nemen toch een standpunt in. Da’s de paradox van de enerzijds-anderzijds journalistiek die altijd meerdere kanten van een medaille wil tonen. Met als gevolg dat het als bijvangst een hoop desinformatie van overheden overneemt en aan focus verliest. Naast de ene mening zet het de andere zonder tot een beredeneerde afweging te komen. Dat soort journalistiek wil niet pamflettistisch ogen en noemt wat het doet verslaggeving. Voor vele beleidsterreinen werkt dat uitstekend. Maar niet voor de massale spionage door overheden en bedrijven die gepaard gaat met een continue stroom aan berichten die de waarheid verdringen.

Neem nou het bericht van NSA-directeur generaal Keith Alexander dat klokkenluider Edward Snowden tot 200.000 documenten verspreid zou hebben onder journalisten. Persbureau Reuters meldt het en media nemen het over. Maar het echte nieuws is dat de NSA die alles en iedereen ter wereld in de gaten wil houden nog steeds geen idee heeft hoeveel documenten Snowden meegenomen heeft. De NSA heeft de eigen zaakjes niet op orde. De marge die Alexander aanhoudt is bijzonder groot: van 50.000 tot 200.000. Laakbaar voor een inlichtingendienst die elk geclassificeerd document zou moeten kunnen verantwoorden. Maar dat kan het overduidelijk niet. Techdirt zegt daarover: ‘Yes, nearly six months in, they still don’t know what he took. And this is the agency saying that they have such great audits that no one can abuse their systems? Really?

De Nederlandse media kunnen revanche nemen door zich los te maken van die weeë enerzijds-anderzijds journalistiek om zo afstand te nemen van de macht. Want die dienen ze te controleren en kritisch te volgen. Naar verluidt werkt Glenn Greenwald voor de komende onthullingen over de massale Amerikaanse spionage in Nederland samen met de NRC. Dat kan kloppen, want NRC-lezers kunnen bespeuren dat de amechtige journalistiek die Obama bewierookte sinds september ingewisseld is voor een kritische stellingname. Eind september kondigde de samenwerking zich al aan in een interview van Floor Boon met Glenn Greenwald.

Voortschrijdend inzicht komt langzaam en wordt soms geholpen door de behoefte om de concurrenten de loef af te steken. Nu nog doen wat de Duitse media durven doen: de macht uitdagen door ze een koekje van eigen deeg te geven. Maar da’s voor de gouvernementele Nederlandse media wellicht iets teveel gevraagd.

8 gedachten over “Nederlandse media leren zich kritisch uitspreken over spionage

 1. Vreemd nietszeggend filmpje. Hier wordt niet de macht uitgedaagd. Een agent vraagt om een aussweis. Meer gebeurt er niet.

  @George, weet jij toevallig of het afluisteren van de NSA hier in Nederland in strijd is met de Nederlandse wet? Zo niet, dan kan een afgeluisterd bedrijf of een persoon toch gewoon een rechttzaak beginnen tegen de NSA.

  Like

 2. @Jan
  Als de macht niet wordt uitgedaagd, waarom duiken dan steeds die politieagenten op?

  Het probleem met de spionage door de NSA is dat de politiek zich verschuilt en niet ingaat op beschuldigingen als het niet zwart op wit aangetoond wordt. En da’s precies het belang van de documenten van Edward Snowden. Als de Amerikanen zonder toestemming van de Nederlandse overheid in Nederland spioneren dan overtreden ze de wet. Maar er is een grijs gebied waarin Nederlanders en Amerikanen/Britten wegkijken. Bijvoorbeeld bij het aftappen van onderzeese telefoonkabels die aan land komen in Nederland. Als Glenn Greenwald straks zwart op wit met het overleggen van geheime NSA-documenten aantoont dat de Amerikanen van minister Plasterk oogluikend in Nederland mogen spioneren, dan kan het kabinet niet langer ontkennen dat het een fantasieverhaal zou zijn. Dan moet het toegeven wat het liever niet wil toegeven. Dan pas komt er enige beweging in het denken van de leden van het Nederlandse kabinet.

  @rikus
  Ja, Nederland is weer eens het braafste jongetje van de klas. Of eigenlijk dus het stoutste jongetje.

  Like

 3. Van de website van Senator Wyden :
  “Some EM devices can cause human muscles to spasm, and vibrate, and it can cause nerve pain. This targeting, with bioelectric weapons, can occur in the individual’s home, workplace or on the street.”

  Greenwald’s recente uitspraak : “..extremely aggressive scope of the clandestine spy operations.” & “Netherlands has ‘no idea of the extent of US spying’ (Dutch News, Volkskrant)

  Ik vind het inmiddels ‘nieuwswaardig’ hoe er GEEN alarmbellen afgaan hier in Nederland over het phenomeen ‘gangstalking’ & microwave harrasment.

  Like

 4. @George, het ARD filmpje is een hip en vlot gesneden clip waarin veel gesuggereerd wordt maar wat in feite niets oplevert. Behalve een paar agenten die door het beeld lopen, wat camera ś en een drone gebeurt er niet veel. Vorm zonder inhoud.

  En bedenk dat de technologie om op grote schaal af te luisteren er nu eenmaal is en niet meer terug te draaien is. Niemand kan daar iets tegen ondernemen. Het grote nieuws dat Merkel jarenlang werd afgeluisterd is al lang geen item meer. En waarom zouden de nieuwe onthullingen van Greenwald iets veranderen als de onthullingen tot nu toe nog geen deuk in een pakje boter hebben geslagen. De samenwerking met de meestermanipulator NRC is veelzeggend.

  De macht waaraan we worden blootgesteld is te groot George. Ik weet dat er in bepaalde kringen niet graag gesproken wordt over NWO- New World Order, maar ik zie dat we midden in de vorming er van zitten. Alles draait om controle, angst en een te manipuleren massa.

  De ontwikkelingen gaan nu razendsnel:

  Yves Liégeois gooit een balletje op, de Antwerpse procureur-generaal, wil van alle pasgeboren baby’s DNA-materiaal in beslag nemen en opslaan in een databank. Hij ziet dat als een ‘grote stap vooruit voor de opheldering van misdrijven’.

  Ik weet wel in welke aap we gelogeerd zijn.

  Like

 5. @Jan
  Fatalisme helpt ons niks. Dat zie ik als een even groot gevaar als de almacht van nationale staten. Natuurlijk geven overheidsdiensten of bedrijven hun macht niet vrijwillig uit handen. Maar het is pertinent onwaar dat daar niks tegen te ondernemen valt. Gelukkig niet. Zo zijn er sinds de onthullingen van Snowden van afgelopen juni in het Amerikaanse congres allerlei initiatieven ontstaan om het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten eens goed te gaan regelen. Ondanks het feit dat die initiatieven weer gedwarsboomd of gekaapt dreigen te worden bieden ze toch zicht op verbetering.

  Het kan zijn dat je vindt dat het ARD-filmpje niets oplevert. Misschien komt het omdat het een aankondiging is, een teaser om benieuwd te maken. Mij ging het om de mentaliteit van de media. Ze nemen het initiatief en gaan de geheime diensten met drones te lijf. Een grappige waarheid met een serieuze ondertoon, toch? Het filmpje levert trouwens wel een feitelijkheid op. Meting met een infrarode camera van de luisterpost op het dak van de Amerikaanse ambassade in Berlijn geeft een afgenomen warmteniveau aan. Wat wil zeggen dat de Amerikanen na alle kritiek van kanselier Merkel de luisterpost gesloten hebben.

  Like

 6. Pingback: NSA-documenten tonen aan: dataverzameling ‘tegen’ landen. Wat zegt dat over komende schadecontrole door Nederland? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.