VVD misleidend over standpunten op eigen site. Opschonen gevraagd

vvd

Bovenstaande tekst staat op de site van de VVD bij de standpunten over Veiligheid en Vrijheid. Dit blog  besteedde eerder aandacht aan de standpunten Economie en Financiën met de conclusie dat ze misleidend zijn. Het is onlogisch dat de vrijheid van meningsuiting en discriminatie worden gecombineerd. Discriminatie gaat over de gelijkwaardigheid van mensen. Meningsuiting gaat erover om zonder toestemming vooraf gevoelens of gedachten te openbaren, aldus artikel 7 van de Nederlandse Grondwet. De meningsuiting regelt de toegang tot de openbaarheid die niet beperkt mag worden. Behoudens wat de wet verbiedt.

Het wordt nog dwazer. Het standpunt over privacy oogt bizar voor iemand die de afgelopen jaren het nieuws heeft gevolgd. Precies het beleidsterrein van de VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven. De Watt en Halfwatt van de harde opstelling die de burgerrechten steeds meer inperken. Dezelfde VVD pocht dat het opkomt voor de persoonlijke levenssfeer van burgers. Niets is minder waar. Het wordt hilarisch, maar pijnlijk als de VVD stelt: ‘Te vaak moeten we maar uitgaan van de goede bedoelingen van de overheid en grote bedrijven, zonder dat voldoende garanties en waarborgen tegen misbruik worden geboden.‘ Goede bedoelingen van welke overheid? Alsof de VVD-ers premier Rutte en minister Opstelten buitenstaanders zijn die geen enkele invloed op het overheidsbeleid hebben. Welke overheid bewaakt de vrijheid en beschermt de burger tegen willekeur?

VVD en premier Rutte hebben goede contacten met de Conservatieve Britse premier David Cameron. Van hem kan de VVD leren, want de Conservatieven hebben hun verkiezingsbeloften die ze niet konden waarmaken van hun website gehaald. Vraag is namelijk wat kiezers ergerlijker vinden, het breken van beloften of het blijven voorspiegelen van een schijnwereld zoals de VVD op haar site doet waarvan iedereen weet dat die niet (meer) klopt? Vermoedelijk het laatste. Dus VVD aan het werk, verwijder de eigen gebroken beloften. Wees eerlijk voor jezelf en de Nederlandse kiezers die realistisch genoeg zijn om te begrijpen dat politieke partijen altijd hun verkiezingsbeloften breken. Ruim 14 maanden na de verkiezingen is het tijd om dat onder ogen te zien.

VVDPRI

Foto: Schermafbeelding van twee standpunten over meningsuiting en privacy (onderwerp Veiligheid en Vrijheid) van de VVD, 15 november 2013.

3 gedachten over “VVD misleidend over standpunten op eigen site. Opschonen gevraagd

 1. Kan meningsuiting dan nooit discriminatoir zijn volgens jou?
  Bij de VVD – van oudsher, maar ik weet niet of dat nog steeds geldt – kan discriminatie alleen van toepassing zijn op fysieke uitsluiting, dus dat je bv. een baan of huis wordt geweigerd vanwege je huidskleur, geslacht o.i.d. Dan is dit dus een soort enerzijds/anderzijds-opmerking: fysiek kun je op bescherming rekenen, maar verbaal is alles vrij (tot aan oproepen tot fysiek geweld).

  Een paar jaar geleden stond er onder hetzelfde kopje (‘meningsuiting’ dus) een veel onnavolgbaarder verhaal, van de hand van Mark Rutte (toen nog geen premier) himself. Terwijl hij aan de ene kant belediging en kwetsen geheel vrij wilde geven, maakte hij tegelijkertijd een onderscheid tussen 2 vormen van kwetsen: vanwege aangeboren eigenschappen, of vanwege een overtuiging. Het valt mij dus vooral op dat ze daar inmiddels weer vanaf gestapt zijn.

  Like

 2. @Joke
  Meningsuiting kan discriminatoir zijn, maar het is er niet essentieel voor. In een politiek programma zou ik verwachten dat een politiek partij opsomt wat het zoals doet om de meningsuiting te garanderen en breed te verspreiden. Door de negatieve kant van de discriminatie te benadrukken komt het uit onder de verplichting om de eigen kernwaarden te geven. Je zou dat laf van de VVD kunnen noemen. Maar het kan ook gewoon lui denken zijn. Dat past bij de nonchalance van een partij die liever niet te diep nadenkt over de eigen uitgangspunten. Deze zelfs liever verdringt met het oog op resultaten.

  Like

 3. Pingback: VVD kiest niet voor veiligheid van burger. Of voor liberalisme | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.