Kritiek op EU komt van links en rechts. Populisme als spookbeeld

2002-078-854

Hoogleraar rechtsfilosofie Paolo Becchi meent in een artikel op het blog van Beppe Grillo dat ‘populisme‘ niet bestaat, maar ‘populisten‘ wel. Populisten zijn zo divers van snit dat ze niet over een kam zijn te scheren. Ze kunnen links of rechts, progressief of reactionair zijn. Wat is immers de overeenkomst tussen Hugo Chávez en Geert Wilders, de Roemeense IJzeren Garde en Mahatma Gandhi, Vladimir Lenin en de Duitse nazi’s?

Becchi ziet in het oproepen van angst voor het populisme een reactie uit eigenbelang van de zittende macht. De EU is volgens hem een project van de economisch-financiële oligarchie dat werkt als een politieke dictatuur. De ‘traditionele’ partijen die gebundeld zijn in onder meer een sociaal-democratische, christen-democratische en liberale fractie verdelen in dienst van die oligarchie met elkaar de macht en proberen buitenstaanders die dat systeem willen wijzigen te brandmerken als vertegenwoordigers van het populisme.

De beweging M5S van Beppe Grillo wil binnen Europa een debat aanzwengelen dat Europa teruggeeft aan de burger. Da’s volgens Becchi waar de bestaande machten bang voor zijn. Met ‘populisme‘ heeft dat volgens hem niks te maken. Het is een gewoon standpunt dat afwijkt van het bestaande. Het spookbeeld van ‘populisme‘ wordt uitsluitend opgeroepen om die oligarchie van economische belangen van grootbedrijven en banken te beschermen. Het zal niet verwonderen dat Paolo Becchi tegen verdere federalisering van de EU is.

In Nederland was er afgelopen week het VVD-kamerlid Mark Verheijen die de Belgische Euroliberaal Guy Verhofstadt een groter gevaar voor Europa vond dan de Franse nationaliste Marine Le Pen. Verheijen moest z’n woorden inslikken. Dezelfde Marine Le Pen bezocht in Den Haag Geert Wilders op zoek naar consensus om te komen tot een eurosceptische fractie in het Europarlement. Marine Le Pen wil trouwens samenwerken met Beppe Grillo en Wilders met Liga Norte. Wat aangeeft dat er grote verschillen tussen de populisten bestaan.

Columnist Bart Wagendorp reduceert de kritiek op het functioneren van de EU tot het patriottisme van rechts-nationalistische partijen. Da’s te simpel. Hiermee vergeet-ie de Groenen, de Linksliberalen, de Anonymisten en Grillisten die niet minder fel tegen de huidige EU zijn die de burger steeds minder ziet staan en de economische belangen van de elites steeds meer dient. Kritiek komt van beide flanken. De discussie moet erover gaan of het gewenst is of de verzorgingsstaat vanwege ‘rationalisaties’ afgebroken wordt en de burgerrechten worden ingeperkt. Vraag is of de linkse en rechtse eurofoben de EU willen opblazen of willen hervormen. Da’s het verschil om ze wel of niet te steunen. Het geëmmer over populisme is een afleiding.

Foto: Affiche Europa Circus met dodensprong  van artiest Le Météore. 1962.

Advertentie

5 gedachten over “Kritiek op EU komt van links en rechts. Populisme als spookbeeld

 1. Het verbaast me dat men niet meer inziet dat de EU er mede voor zorgde dat we in een niet te versmaden welvaartsmaatschappij leven. Het zijn de neo-liberale “graaiers” die ons een economische krisis bezorgden met hun populaire graaizucht. De lasten van die crisis schuiven ze bovendien maar al gemakkelijk af op de schouders van, hen die niet of niet meer kunnen “graaien”. Niet de EU -die ook nog eens best te verbeteren valt- is de grote boosdoener, dat zijn de “graaiers” in de EU en elders op de wereld. En graaizucht is zelfs zo populair en populistisch geworden, dat zij, zoals nu maar al te duidelijk blijkt, moeilijk te bestrijden valt. Dat de zgn eurosceptici hun energie maar eens in die strijd stoppen.

  Like

 2. Het verbaast me dat niet wordt ingezien dat de welvaart die de EEG bracht door de EU in snel tempo wordt afgebroken. Dat de euro niet zou kunnen werken werd al in 1997 door een 70 tal Nederlandse economen uitgelegd http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2668114/1997/02/14/Verzet-tegen-Europese-muntunie-krijgt-steun-van-70-economen.dhtml
  Al in 2003 bleek dat de euro landen economisch achterbleven bij de EU niet euro landen, confrom de voorspelling.

  Niettemin gebeurde er niets, geen wonder, de euro moet het breekijzer zijn voor de zo gewenste politieke unie, dat die euro ook de welvaart afbreekt, dat moeten voor het ideaal over hebben.
  Hoe diep we zijn gezonken mag er uit blijken dat BRUSSEL net de Nederlandse begroting goedkeurde, een begroting die door zeer veel Nederlandse economen wordt afgekeurd.

  Vanmorgen nog bij RTL uitte een econoom z’n afschuw over de term ‘huishoudboekje van de overheid’, hij merkte terecht op dat een overheid geen huishoudboekje heeft, de overheidsbegroting heeft als belangrijk doel de economie te stimuleren, het drie procents ‘beleid’ leidt alleen tot steeds grotere werkloosheid en inkomensdaling per hoofd.

  Hoe verderfelijk de euro is, en hoe we van die euro af kunnen komen

  Klik om toegang te krijgen tot wep%20shortlist%20essay%20-%20roger%20bootle.pdf

  Hoe asociaal onze regering, loopjongens in feite, zijn geworden is dat nu wordt voorgesteld het weduwenpensioen af te schaffen.
  Vele andere aso maatregelen werden al getroffen.

  Het is dan ook geen wonder dat in vele landen anti EU worden opgericht, of steeds meer stemmen krijgen.
  Overigens, graaiers kregen veel meer kans door EU en euro.

  Italiaanse maffia is opgerukt westwaarts, Griekse kapitalisten brachten een 70 miljard euro in veiligheid in Zwitserland en andere landen.

  De graaierij in Brussel zelf is ook ontstellend, de anti fraude partij van Van Buitenen moest het opgeven, ‘volksvertegenwoordigers’ krijgen in Brussel netto twee ton, fraude met EU gelden is onstellend, of wanbeleid met die gelden, b.v. de lege Portugese autowegen.
  Ik ben dan ook geen EUscepticus, ik zie de EU als de grootste ramp sinds de tweede wereldoorlog.

  Like

 3. Juist. Het zijn afleidingsmanoeuvres. Ik keek nog even naar Frits Bolkestein, marktkoopman naar eigen zeggen, in café P&W, die op de vraag welke Verheyen gelijk had, die van de beschuldiging of die van de latere excuses op de beschuldigingen, antwoordde: “Beide.” Komisch, (ik had dit ergens voorspeld) maar zoiets moet je gelijk afkappen (deed ik ooit: ”Geef me gvd een normaal antwoord, Fred”), maar dat gebeurde niet. Vervolgens werd elke inhoudelijkheid over constitutie, hervormingen, etc. etc. onder tafel geschopt. Stijl 50er jaren directeur: iedereen die er ideeën op na houdt, praat onzin en luister naar mij. Dat heb ik de laatste 5 jaar minstens 10 keer gezien. Wat dit soort types te verbergen hebben, schoot ik een uur geleden naar Trouw n.a.v. een stroom van klachten tegen JPMorgan:

  = Het werd tijd! Laat de protesten aanzwellen tegen de feodale toekomst die supra-nationale coöperaties en bankiers voor ons in gedachten hebben. De meeste politici fungeren al als lakeien voor de werkelijke machthebbers; laten zich welgevallen dat Basil III door de bankenlobby wordt uitgekleed en uitgesteld en zijn bezig met handelsverdragen waarna men zich weinig meer hoeft aan te trekken van democratie en nationale wetten. Buiten het zicht van volksvertegenwoordigers http://tinyurl.com/n84lfwt = (n.b. Basil III is lang niet genoeg)

  Twittertirade tegen Amerikaanse bank
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3545340/2013/11/15/Twittertirade-tegen-Amerikaanse-bank.dhtml#reactions

  De link in mijn reactie naar Trouw verwijst naar een artikel in Dewereldmorgen.be, mede vanwege je eerdere blogs:

  = EU/VS vrijhandelsakkoord is frontale aanval op de democratie

  Zoals maanden geleden gepland, zetten EU-ambtenaren de onderhandelingen verder voor een vrijhandelsakkoord met de VS. De recente onthullingen van Amerikaanse en Britse economische spionage hebben geen enkele invloed op die agenda. =

  Like

 4. Pingback: Kroes verdedigt EU met populistische aanval op tegenstanders | George Knight

 5. Pingback: Freek de Jonge schetst populisme als spookbeeld. Waarom? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.