WikiLeaks onthult geheim concept TPP over intellectueel eigendom

WikiLeaks publiceert vandaag met een publiciteitscampagne die zich ook op Spaanstalige landen richt de geheime concepttekst van het hoofdstuk Intellectuele eigendomsrechten (Intellectual Property Rights) van het TPP-verdrag (Trans-Pacific Partnership). In een persbericht stelt WikiLeaks dat dit verdrag tussen landen die aan de Pacific grenzen van belang is voor Europese landen. Want de TPP is een voorloper van de geheime TTIP onderhandelingen tussen de VS en de EU. TPP en TTIP omvatten 60% van de wereldhandel en sluiten China uit. Door de openbaarheid te zoeken probeert WikiLeaks een publiek debat op gang te brengen over de gevolgen van beide verdragen. President Obama wil de onderhandelingen voor het einde van 2013 afronden. Naast de burgers van betreffende landen die buiten de deur worden gehouden wordt ook het Amerikaanse congres buitengesloten volgens Wikleaks: ‘The Obama administration is preparing to fast-track the TPP treaty in a manner that will prevent the US Congress from discussing or amending any parts of the treaty‘.

c1

Foto: Whatever you say, Mickey!. Overheid en bedrijfsleven van de VS spelen een dominerende rol in de onderhandelingen met de EU en de landen rond de Grote Oceaan.

Advertentie

6 gedachten over “WikiLeaks onthult geheim concept TPP over intellectueel eigendom

 1. Domme, naieve Europeanen, of dit wordt doodgezwegen door politici in de hun bekende overmoed en drang om hoe dan ook economische groei te bewerkstelligen. Karel de Gucht delegatieleider namens de EU. Belachelijker kan de EU zichzelf niet maken. De spreekwoordelijke muis tegen Tyrannosaurussen. Obama zit hier bovenop. Een herverkiezing zit er niet meer in, geschiedenis herschrijven nog wel.

  Terecht dat WikiLeaks hier aandacht aan besteedt. Komt er misschien iets in beweging, want daar in de Pacific blijft het inderdaad niet bij. TTP wordt mondiaal uitgerold, zij het in een ander jasje. De EU zwijgt dit dood. Oorspronkelijk was het TTP een initiatief van landen in de Pacific regio als tegenhanger voor Chinese dominantie. Oorspronkelijk zonder de VS, die zich ertussen gewurmd hebben om geo-politieke redenen en dit pact gaan misbruiken voor eigen doeleinden.

  Hetzelfde gaat gebeuren met het Trans Atlantic Trade Partnership. Amerikanen denken in termen van oorlog, ook op handelsgebied. Tradewars, onder het mom van „Friends are welcome, but own interests first“. The quick Anglo-Saksische dollar first.
  http://koningbilly.wordpress.com/2013/11/05/merkels-mobile-phone/

  Avaaz kwam, vergeefs uiteraard, met een petitie, September 2012:
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/09/14/ttp-the-pact-will-grant-radical-new-political-powers-to-multinational-corporations-teken-de-petitie/

  Een overzicht van de gevolgen.
  http://www.alternet.org/economy/huge-multinationals-are-plotting-steamroll-our-democracy-their-hunt-profits?page=0%2C0

  Like

 2. Business Insider: TTP als vervanging voor mislukt SOPA projekt en:
  “One could see the TPP as a Christmas wish-list for major corporations, and the copyright parts of the text support such a view. Hollywood, the music industry, big IT companies such as Microsoft and the pharmaceutical sector would all be very happy with this.” Internet freedom advocates consider the TTP to be the biggest threat to the global Internet in years.”

  http://www.businessinsider.com/wikileaks-published-part-of-the-ttp-2013-11?nr_email_referer=1&utm_source=Triggermail&utm_medium=email&utm_content=emailshare

  Like

 3. Pingback: Handelsunie. Wat te zetten tegenover minachting van EU-elite? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.