Komt onderste steen boven bij getuigenverhoor over Demmink?

75693-620-453

Demmink, opnieuw Demmink. Deze kwestie van deze voormalige hoogste ambtenaar van Justitie gaat maar niet over. De kans dat er nu eindelijk duidelijkheid komt is vandaag echter toegenomen. De Rechtbank Utrecht heeft besloten om een getuigenverhoor toe te staan waar de Stichting De Roestige Spijker om had gevraagd. In een toelichting zegt advocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker de uitspraak van de Utrechtse Rechtbank bemoedigend te vinden: ‘Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn voorgangers Hirsch Ballin en Donner hebben zich altijd fel verzet tegen waarheidsvinding in deze zaak. Deze ernstige misstand kan nu mede dankzij de uitspraak van de Utrechtse rechter alsnog publiekelijk aan de orde worden gesteld. De getuigenverhoren kunnen ertoe leiden dat in deze affaire de onderste steen boven komt.’

Velen hebben zich er de afgelopen jaren over verbaasd dat ondanks geruchten, aantijgingen, documenten en getuigenverklaringen nooit een diepgaand onderzoek naar Joris Demmink is ingesteld. Hij wordt niet alleen in verband gebracht met seksueel misbruik van minderjarigen -onder ander in Turkije-, maar ook met obstructie van de rechtsgang en chantage van hooggeplaatsten. De relatief nieuwe De Roestige Spijker ziet het als haar taak om op te komen voor de persvrijheid. Want het meent dat intimidatie van journalisten in Nederland wel degelijk voorkomt. Het is ‘opgericht om die vorm van intimidatie tegen te gaan en wil zich beijveren voor onderzoek naar en berichtgeving over onderwerpen waarover niet geschreven mag worden.’ Juist door het uitblijven van een feitenonderzoek dat meer was dan oriënterend is de kwestie Demmink van seksueel misbruik uitgebreid naar obstructie van de rechtsgang en de inperking van de (onderzoeks)journalistiek.

Er zitten zoveel merkwaardige kantjes aan de kwestie Demmink dat het gewenst is dat deze zaak voor eens en altijd tot op de bodem uitgezocht wordt. Dat geldt zowel voor het geval Demmink schuldig als onschuldig is. Zo betaalt de staat de juridische kosten van Demmink, terwijl het die verplichting helemaal niet heeft. Dat komt nooit voor. Feitelijk werd het verzoek bij de Rechtbank Utrecht verbonden met de verspreiding van de documentaire ‘Dutch Injustice: when child traffickers run a nation’ door De Roestige Spijker. Deze film gaat in op het misbruik door Demmink. De Stichting wil hiervoor geen proces aan de broek krijgen, want Demmink vond verspreiding onrechtmatig. Door getuigen te horen die bevestigen wat in deze documentaire gezegd wordt wil het Demmink juridisch de pas afsnijden. Wanneer getuigen gehoord gaan worden is nog onduidelijk.

Foto: Joris Demmink, 28 augustus 1989. Credits: ANP/ Paul Stolk.

Advertentie

5 gedachten over “Komt onderste steen boven bij getuigenverhoor over Demmink?

 1. @Reine
  Waarschijnlijk ligt de onderste steen in Praag of Turkije. Of in een groezelig parkje of societeit ergens in Nederland. Mogelijk schraagt die steen zelfs het bureau van de minister van Justitie.

  Like

 2. Ambtenaar ontkent verhaal over Demmink

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22369041/___Ontkenning_verhaal_Demmink___.html

  De bewijzen die tégen Demmink spreken worden steeds dunner …

  Ook interessant is de figuur Jan Poot. Hij financieert ‘de roestige spijker’, de stichting die ‘de onderste steen boven wil krijgen’ inzake Demmink. Poot heeft nog een appeltje met justitie te schillen vanwege de ‘chiphole’-affaire, Volgens Poot heeft Demmink zich met de rechtsgang bemoeid om te voorkomen dat staatsbedrijf Schiphol hem een hoge schadevergoeding moest betalen. Hij zou de hand hebben gehad in het plotseling wisselen van rechters die zich over de zaak bogen.

  Dit ziet er meer uit als een rancuneuze persoonlijke kruistocht. Probeer dan maar eens feiten en fictie van elkaar te onderscheiden.

  Like

 3. @Jan
  Dat Jan Poot de financier op de achtergrond is is al lang bekend. We zullen zien wat de twee gevangenisdirecteuren komende vrijdag getuigen. Opmerkelijk is het wel dat een getuige ontkent iets te hebben beweerd wat anderen anders gewaardeerd hebben. Dit toont opnieuw aan dat er een diepgravend onderzoek naar allerlei aspecten van de kwestie Demmink moet komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.