Humor van Dokter Corrie als glijmiddel voor seksuele voorlichting

Update 19 november: Dr. Corrie wordt al als de ‘nieuwe zwarte piet‘ voorgesteld. Zeg maar, zwarte Corrie of dokter Piet. Wat een gelukzalig land dat zich over zulke zaken opwindt. Mogen we lachen of meesmuilen? 

Joël Voordewind van de ChristenUnie stelde kamervragen over Dr. Corrie in het Schooltv-Weekjournaal aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Sander Dekker. Hij geeft vandaag antwoord.

Voordewind vermoedt dat ouders zich niet in Dr. Corrie kunnen vinden. Over deze manier van voorlichting antwoordt Dekker: ‘De NTR heeft mij laten weten dat Schooltv met Dr. Corrie leerkrachten een handvat wil bieden om een gesprek te beginnen in de klas. Er is voor gekozen om daarbij humor in te zetten om zo een meer ontspannen sfeer te creëren om dit gevoelig onderwerp wat makkelijker bespreekbaar te maken.

Interessant om te vernemen dat het hier om humor zou gaan. Want dat zal iemand die dat niet weet niet op voorhand beseffen. Wellicht had Voordewind zich in z’n vragen beter op het niveau van de humor gericht. Hoewel politiek niets over de inhoud heeft te zeggen. Met de volgende vraag had Voordewind de lachers op z’n hand gehad: ‘Kan de staatssecretaris uitleggen waarom het Schooltv-Weekjournaal met het item Dr. Corrie kiest voor het gebruik van humor dat velen niet als humor ervaren? Hoe verhoudt zich dit tot het niveau van de als humoristisch bedoelde programma’s die de publieke omroep maakt en die vele kijkers de tenen doet krommen? Wilt u in gesprek gaan met de omroep om tot humor te komen die de naam humor echt verdient?’

People Watching TV (14)

Foto: Televisie VS, december 1962.

Advertentie

5 gedachten over “Humor van Dokter Corrie als glijmiddel voor seksuele voorlichting

 1. Door de update kan ik niet nalaten te reageren.
  … Maar deze seksuele voorlichting is voor de basisschool bedoeld, groep 7 en 8. Om daarna gesprekken erover te voeren terwijl de kinderen dan min of meer gelijkwaardig voorgelicht zijn en allen mee kunnen praten. Niet voor 50-plussers die Monty Python wel leuk vinden (what’s the bloody difference?). CU is gewoon tegen seksuele voorlichting. Dekker heeft gewoon gelijk. Ik weet dat die groep 7 en 8’ers dr. Corrie wel voldoende grappig vinden, omdat ik zelf skeletten en ‘vies’ misschien zelfs in de brugklas nog erg grappig vond. Je hoeft mij niet te geloven: kijk naar De Wereld Draait Door van dinsdag19 november. Daar spreken de echte experts. Geef het een kans.
  Dr. Corrie: uitstekende schooltelevisie!

  Like

 2. @Milly Stupin
  En dat gaat excellent werken als de doelgroepen de klas uit mogen.
  Kom op zeg Jan en Marie doorsnee hebben dokter Corrie niet nodig. Ik vermoed dat ze het zelfs stom vinden. Zo heerlijk Amerikaans terwijl ze pa en ma 7 keer per week in de blote niks in de badkamer zien omdat zo’n dubbele cabine uiterst praktisch is. Insoppen, haren doen, afspoelen en afdrogen. Kinderen hebben meer met het ligbad.
  Hou toch op, de preutsheid willen dwazen ons aanpraten.

  Like

 3. @Milly
  Het is alom bekend dat schooltelevisie niet voor 50-plussers is bedoeld. Dat de CU tegen seksuele voorlichting is -of in elk geval een niet-religieuze variant daarvan- wil nog niets zeggen over de kwaliteit van Dr. Corrie. Het ging me inderdaad allereerst om de soort humor die ik niet als zodanig herkende, maar de staatssecretaris wel. Ik kan het fout hebben, maar de staatssecretaris ook.

  Los daarvan, gaat het protest tegen Dr. Corrie er over welke ruimte er binnen het onderwijsprogramma is voor uitzonderingen. Scholen van christelijke of islamitische signatuur bedingen voor zichzelf vaak om ergens niet aan mee te hoeven doen. En religie en religieus onderwijs hebben nu eenmaal vaak met zedelijkheid problemen. Ik vermoed dat de opstelling van Dekker de ouders, maar zeker de besturen van religieuze scholen meer hinderen dan de inhoud van Dr. Corrie. Die opstelling kan als betuttelend en de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast worden opgevat. Het verstoort de aloude pacificatie van het onderwijs en rakelt op dat die gewapende vrede die in het onderwijs al 100 jaar bestaat wel eens door de vrijzinnigen beëindigd zou kunnen worden. Ik ben daar trouwens voor.

  Like

 4. @beiden: Kijk toch maar even naar De Wereld Draait Door van dinsdag19 november. Daar maken kinderen duidelijk dat het enerzijds voor hun echt humoristisch is en anderzijds goed werkt als aftrap voor een klasgesprek ook al weten de meesten (maar lang niet iedereen) al wel redelijk van de hoed en de rand. Debat over onderwijs wordt al 100 jaar te veel door papieren meningen gevoed, terwijl er gewoon gemeten kan worden of iets didactisch goed werkt.

  Like

 5. @Milly
  Feit dat sommigen ergens voor zijn wil nog niet zeggen dat iedereen voor is. De afweging in een democratie is altijd hoe de verhouding tussen minderheid en meerderheid is. Ofwel, op welke ruimte hebben minderheden recht.

  Het Nederlandse onderwijsdebat -met een lange traditie- over bekostiging, privileges en identiteit is gecompliceerd. Artikel 23, lid 6 zegt: ‘Bij die regeling wordt met name de vrijheid van het bijzonder onderwijs betreffende de keuze der leermiddelen en de aanstelling der onderwijzers geëerbiedigd.’
  http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vi5kn3s122s4

  Bij de discussie over Dr. Corrie wreekt zich naar mijn idee de halfslachtigheid. Juridisch heeft het bijzonder onderwijs wel degelijk een poot om op te staan. Immers, het mag zelf de eigen leermiddelen bepalen. Dan kunnen we als vrijzinnigen wel van mening zijn dat dat niet zo zou moeten zijn of nooit zover had moeten komen, maar voor nu is het wel een hard feit. En hoe je ook denkt, de grondwet behoort leidend te zijn. Het papier van de grondwet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.