NSA: spionage en journalistiek. Tussenbalans

ANP-23614118_0

Onthullingen bieden licht op de duistere gangen van de macht. Daarom kan het publiek menen dat op de hoogte gehouden wordt van de werking van de macht. Voor even? Het NSA-schandaal lijkt in een nieuwe fase beland. Zowel politiek, publicitair als journalistiek. De ophef over de massale spionage door de VS van eigen en buitenlandse burgers, bedrijven en buitenlandse regeringsleiders heeft langzaam het beeld doen kantelen dat het zo niet langer kan. Maar of al het rumoer in de publiciteit werkelijk tot inperking van de veiligheidsdiensten leidt valt te bezien. Toch leerzaam om alle tegenstrijdigheden, leugens en aarzelingen van leiders te zien.

Elk land probeert optimaal gebruik te maken van de ophef. Sommige landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk trappen hard op de rem. Duitsland probeert de eigen informatiepositie te verbeteren door naar buiten toe verbolgenheid te suggereren, maar binnenskamers juist te proberen over te stappen op het schuitje waarin de Britten en Amerikanen zitten. Frankrijk redeneert zoals altijd vanuit haar eigenheid en ziet voordeel in het terugbrengen van de Amerikaanse macht. Nederland verdedigt bij monde van minister Plasterk de eigen informatiepositie, maar doet dat zo secundair dat het als angst van een klein land valt te typeren dat niet op eigen benen durft te leren lopen.

Het NSA-schandaal is in de VS en het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot een debat over de rol van de journalistiek. Hoe activistisch kan en mag deze zijn? Traumatisch in de VS waren de afgelopen jaren de steun voor de Irak-oorlog van president Bush en de heiligverklaring van president Obama die grossierde in goede bedoelingen. Achteraf betreurt de journalistiek plichtmatig  de eigen opstelling, maar doet er vervolgens niets mee. De rol van de journalsitiek die toezicht houdt op de macht is in het geding. En daarmee de geloofwaardigheid van de journalistiek.

Journalist Glenn Greenwald die gisteren zijn laatste column voor The Guardian schreef en het leeuwendeel van de onthullingen van Edward Snowden publiceerde had er vorige week een uitwisseling van gedachten over met voormalig hoofdredacteur van The New York Times Bill Keller. Deze publiceerde de uitwisseling in een column.

Het zal niet verbazen dat ik volledig op de lijn van Greenwald zit. Mij stoort al jarenlang de enerzijds-anderzijds  journalistiek van de gevestigde media. Naast de ene mening zet het de andere zonder tot een beredeneerde afweging te willen komen. De journalistiek noemt dat verslaggeving. Maar juist dan geeft de zogenaamde objectiviteit  van de feiten niet de doorslag, maar wel een formalistische houding die zich nooit uitspreekt en zich verschuilt achter een gedragscode. Zowel Keller als Greenwald gaan uit van de feiten, maar Keller meent dat onpartijdigheid voor een verslaggever mogelijk is. Zoals een rechter over een zaak oordeelt. Mij lijkt dat lariekoek.

Een nieuwe fase dus. Landen zijn kritisch op de VS dat de afgelopen 10 jaar het imago van een tolerant en vrij land heeft verspeeld. President Obama heeft wereldwijd zijn geloofwaardigheid als leider die meer belooft dan mooie woorden verspeeld. Glenn Greenwald gaat een nieuwe nieuwsorganisatie leiden voor Pierre Omidyar. Minister Plasterk rolt zoekend en stuntelend van de ene verklaring in de andere. Van nationale inlichtingendiensten die hun eigen gang zijn gegaan wordt gezegd dat ze weer binnen de wet worden gebracht. Leiders van landen wegen hun belangen en wachten af hoe ze over kunnen stappen op passerende schepen in de duistere nacht.

Foto: NSA. Credits: ANP.

5 gedachten over “NSA: spionage en journalistiek. Tussenbalans

 1. George, heb je wel eens geluisterd naar interviews van Karen Hudes? Anders raad ik het je aan. Haar verhaal klink oprecht en beantwoordt een breed scala aan vragen.

  Like

 2. Het probleem zit ‘m in dat ze door de bomen het bos niet zien, of liever gezegd
  ze zien wel een bos, maar niet berken en eiken. Dat verschil ruiken ze wel. Tussen de regels door voelt ieder dat ‘afluisteren’ en surveillance wel wat meer is dat de interceptie van mail en telefoon verkeer.
  Wat is dat verschil is tussen afluisteren en ‘afluisteren’ precies?

  ‘het nieuwe afluisteren’

  Nu wordt het mogelijk een en ander op een tijdas te zien. In 1971 werden deze systemen in de spionnen wereld gebruikt, in 1987 werden deze systemen op burgers gebruikt, ja in nederland.(coïncident met onze 30 jaar lange politieke stilstand, gek he?)

  Bij het ‘nieuwe afluisteren’ worden mensen 24 uur per dag 7 dagen per week, maanden, jaren aan hoge tonen blootgesteld. (Mischien is dat slechts een bijkomend effect van de radar-straling.)

  Bij het ‘nieuwe afluisteren’ worden mensen 24/7 gevolgd (soms zonder te weten waarom),
  ondervindt men defamisme,inbraak na inbraak, georganiseerde buurtpesterij, vandalisme, jarenlang. (‘a brazen daylight racketeering under the watchfull eyes of law and law enforcement’)

  Bij het ‘nieuwe afluisteren’ krijgt je hart een paar keer per week (geinduceerde) opdonders,
  vaak door laag opgeleide mensen die uit totale balorigheid, net voor de hond uitlaten,
  je myocardieum nog even een opdonder geven met de ‘nieuwe afluister apperatuur’ (zie tetanization weapons) Je bent heel bewust van zelfs de golflengte van de straling, het geexperimenteer,
  de onverandtwoordlijke intensiteit en de repercussies ‘if-one-tells’.
  Men verliest gezin, werk, nachtrust, vrienden, gezondheid (ledematen), relaties en wordt financieel vermorzeld.

  Bij het nieuwe afluisteren zijn alle ideeen van de ‘staat’ (want daar ging het om),
  slaap je vanavond (en de rest van het jaar) in een auto of camping, krijg je dagelijks tetanisatie schokken met de ‘nieuwe afluister apperatuur’ die 12,5% permanente invaliditeit scoort en hier sinds 1996 operationeel is.

  Omdat men met het in groepen op ‘targets’ jagen met de ‘nieuwe-afluister-apperatuur’ decaden lang, gierende pret heeft gehad, komen we bij het ‘het-nieuwe-de-andere-kant-opkijken’.

  Want nu het (op sovjet wijze) voor gek(‘meneer-is-een-beetje-in-de-war’) verklaren van ‘targets’ weer verder in de knel raakt, nu wordt het moeilijk 11 amerikaanse senatoren en 16.000.000 websites over gangstalking en microwave terreur orgieen te negeren.

  Er komen tal van lagen van waanzin naar boven denk ik binnenkort, zoals ‘het-nieuwe-geen-bewijzen-verzamelen’ (operationeel in Nederland sinds 1987) en de epidemie van het gangstalking-denial-syndrome.

  “A nation can survive its fools, and even the ambitious. But it cannot survive
  treason from within. He rots the soul of a nation – he works secretly and unknown
  in the night to undermine the pillars of a city – he infects the body politic so
  that it can no longer resist.” – Cicero, 42 BC

  Like

 3. Pingback: Nederlandse media leren zich kritisch uitspreken over spionage | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.