Positie Obama verslechterd. Wat deed hij tegen spionage door NSA?

De glans van de belofte is er wel af bij president Obama. Hij inspireert niet langer. Yes, we can is veranderd in Yes, we scan. Europa hangt niet langer aan z’n lippen. Zijn buitenlandse politiek is op z’n best te omschrijven als zwabberend, en op z’n slechts als rampzalig. Door een reeks onhandigheden over Syrië heeft Obama zelfs zijn bondgenoot Saoedi-Arabië tegen het hoofd gestoten. Deze Obama wordt spottend door progressieven en conservatieven Bush IV genoemd. Hij zet het beleid van deze voorganger voort. Obama gaat in de vervolging van klokkenluiders en journalisten nog een stap verder dan Bush. Die kon losse eindjes nog accepteren. Obama niet, hij wil alles controleren. Juist dat tekent zijn onzekerheid en z’n ongeschiktheid als president.

Onthullingen over het afluisterschandaal zijn niet meer te stoppen. Ondanks dreigementen van NSA-chef Keith Alexander dat-ie een middel zoekt om journalisten te stoppen. Vandaag zijn er weer berichten over Spanje en Japan. De weigering van Japan in 2011 om de NSA toestemming te geven om glasvezelkabels af te laten tappen omdat er geen wettelijke grond voor was is interessant. Als straks uit nieuwe onthullingen mocht blijken dat Nederlandse regeringen toestemming aan de NSA of de GCHQ hebben verleend om de onderzeese kabel Atlantic Crossing of de TransAtlantic Telephonecable af te laten tappen, dan heeft premier Mark Rutte aan het parlement uit te leggen op welke grond deze toestemming door hem of zijn voorgangers is verleend.

Of treedt dan dezelfde afleiding in als bij Obama? Door zijn handen in onschuld te wassen en te beweren dat-ie niet geïnformeerd was probeert-ie de schuld bij de veiligheidsdiensten te leggen. Waarvan tot nu toe gezegd werd dat het politieke en juridische toezicht erop goed was. Nu blijkt een dienst als de NSA met een jaarbudget van 52 miljard dollar jarenlang de eigen gang te zijn gegaan. Wie stopt de NSA is dan de vraag die resteert. Waarom wordt Alexander niet ontslagen door Obama? Durft de president niet omdat-ie bang is voor de militairen? Pas nu de president in politieke moeilijkheden komt door het afluisteren van bevriende leiders als kanselier Merkel neemt Obama afstand van de praktijken van de veiligheidsdiensten. Ruim vier jaar te laat.

Obama-NSA-yes-we-scan

Foto: Montage ‘Yes we scan‘ van president Obama.

Advertentie

6 gedachten over “Positie Obama verslechterd. Wat deed hij tegen spionage door NSA?

 1. Wereldwijd heeft Nobelprijswinnaar Obama vertrouwen en geloofwaardigheid volledig verspeeld, zoals ten tijde van de Vietnam oorlog toenmalige presidenten. En Rutte wordt door het parlement uit de wind gehouden. De vraag is hoe lang dit nog is vol te houden.
  In Duitsland wordt de roep om een PE steeds luider. De SPD zal dit niet tegenhouden ondanks de lopende coalitiebesprekingen.

  Like

 2. @King Billy
  Het beeld is verdeeld. Kanselier Merkel gooit geen olie op het vuur, maar op de golven. Ze schurkt juist meer tegen de VS aan. In de hoop nog een hechtere partner te worden in de spionage. Tegen de Russen? Premier Rutte heeft minder te bieden, maar beoogt vermoedelijk hetzelfde. Merkel speelt het politiek en publicitair vele malen slimmer dan Rutte. Hij zwijgt in het openbaar waar Merkel profylactisch handelt. En daarmee een idee van daadkracht, protest en urgentie oproept. Terwijl zij feitelijk wegloopt voor strengere regels om de Amerikaanse spionage te beteugelen. Wat haar bij de VS weer extra wisselgeld oplevert.

  Like

 3. Merkel heeft weinig kaarten in handen, behalve een moreel troefkaartje. De schoppenvrouw voor de Bühne?
  Ondertussen troffen de Duitse commissie ‘stiekem’ en de demissionaire regering elkaar. Radioberichten meldden dat de optie van een PE niet van tafel is.
  Grijns, om de JanKezen het nog eens lekker in te wrijven en de stuipen op het lijf te jagen, wordt onderzocht of Snowden veilig naar de Bundestag kan komen om gehoord te worden. Ook als dit laatste voor de Bühne is, desondanks extra pijnlijk voor Obama & Co.

  Like

 4. Pingback: Plasterk: NSA kan ongestoord metadata verzamelen in Nederland | George Knight

 5. Mooie Blewbird!

  Overigens, Merkel is verre van dom. Met dat oude barrel kan ze de recepten voor een goede Strudel (bijvoorbeeld) hebben gegeven, maar natuurlijk ook allerlei misleiding. Vergeet niet dat de dame afkomstig is uit DDR. Ze is opgegroeid met de hele trukendoos.
  Mevrouw heeft overigens nog een andere mobiel, een beveiligde. Of ze die zal gebruiken voor zaken die niet bestemd zijn voor anderen, betwijfel ik.

  Kort en goed Obama is op zijn plaat gegaan en hard ook. Waarom? Omdat hij ontkende dat hij ervan wist.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.