Waarom zou Obama niet weten dat Merkel afgeluisterd werd?

Update: Bild am Sonntag meldt dat president Obama al sinds 2010 wist dat kanselier Merkel afgeluisterd werd en ook haar dossier opvroeg. Bild zegt zich op een bron binnen de NSA te baseren. Deze stelt dat Obama in 2010 door NSA-chef Keith Alexander persoonlijk geïnformeerd werd over Merkel. Dit is in strijd met eerdere ontkenningen van Obama, Witte Huis-woordvoerder Jay Carney en Nationale Veiligheidsadviseur Susan Rice dat Merkel niet door Amerikaanse geheime diensten afgeluisterd werd en Obama dat niet wist. Diplomatiek lijken Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zich steeds verder in de nesten te werken. 

President Obama zegt dat-ie niet wist dat de Duitse kanselier Angela Merkel werd afgeluisterd, aldus een bericht in de New York Times. Nationale veiligheidsadviseur Susan Rice zou dat tegen vertegenwoordigers van de Duitse regering hebben gezegd. Het Witte Huis ontkende eerder Merkel op dit moment af te luisteren. Volgens Der Spiegel was de mobiele telefoon van Merkel vanaf 2002 tot zomer 2013 doelwit van de NSA.  Bij het bezoek van Obama in juni 2013  aan Berlijn werd dezelfde verdenking al breed geopperd. Nog steeds valt echter niet op voorhand aan te nemen dat de Duitsers hun verontwaardiging diep uitspelen.

De ontkenning van president Obama dat-ie van niks wist is ongeloofwaardig. Hij had op z’n minst zo politiek alert moeten zijn geweest om het in de afgelopen vier maanden uit te laten zoeken. Dan had-ie het nu wel geweten. Maar als-ie werkelijk van niks wist dan geeft dat opnieuw aan dat het hele spionage-programma in de VS uit de hand gelopen is. Dat het toezicht erop ontbreekt. Dat Obama niet op de hoogte is en er geen grip op heeft is een zwaarder verwijt dan onwetendheid. Hij loopt telkens achter de feiten aan, ontkent problemen die later glasharde feiten zijn en is blijkbaar geen baas in eigen huis. Dat toont de kwestie Merkel aan.

6 gedachten over “Waarom zou Obama niet weten dat Merkel afgeluisterd werd?

 1. Hij had het wellicht kunnen vermoeden. En waarom moet een andere Amerikaan hier een mededeling over doen?
  Hij zal nu wel heel diep door het stof moeten om haar nog een kus tot wederzijds genoegen te mogen geven.

  Like

 2. Wat men hier probeerd is Obama ‘plausible deniability’ te geven en de druk op Merkel te verminderen. Natuurlijk wist Obama het wel want wie anders dan hij krijgt de analyses en verslagen van Merkels telefoongesprekken toegestuurd? Als hij het niet is wie krijgt ze dan wél?

  Like

 3. De ‘Spiegel’ kwam met de onthullingen over Merkels’ mobieltje (“Handy” in het Duits). In 2008 kwam Obama als kandidaat-President naar Berlijn. Toen al waarschuwde de ‘Spiegel’:

  http://www.spiegel.de/international/world/obama-s-whirlwind-tour-the-triumph-of-the-anti-bush-a-568551-2.html
  “Obama was able to score points in Europe and, more importantly, back home. In the weeks running up to his trip to Germany, he renounced some of his more liberal positions. The politician now openly supports the death penalty and the right to bear arms. In the area of civil rights, he made what is seen as a distressing policy shift by many Europeans: He now supports a telephone surveillance law introduced by the Bush administration.”

  Obama wordt zo langzamerhand gevaarlijk. Een machtige kat in het nauw maakt rare sprongen. Te vaak op z’n smoel gevallen om nog echt geloofwaardig te zijn.

  Like

 4. Pingback: Duitse president Gauck kwaad op spionage VS. Wat doet Merkel? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.