George Knight

Debat tussen links en rechts

Amnesty tegen drone-aanvallen: VS moeten zich verantwoorden

with 4 comments

Amnesty International vindt dat de VS zich moeten verantwoorden voor drone-aanvallen in Pakistan. In het rapport ’Will I be next?’ zet Amnesty de feiten op een rijtje. De mensenrechtenorganisatie zet publicitair en politiek druk: ‘Amnesty roept Nederland en andere staten op de Amerikaanse drone-aanvallen die in strijd zijn met internationaal recht te veroordelen, en deze niet per geval of via inlichtingendiensten te steunen (zoals het geval is in Engeland, Duitsland, Pakistan en Australië). De Amerikaanse overheid moet alle gevallen van drone-aanvallen waarbij mensen mogelijk onrechtmatig gedood zijn onderzoeken. Daarnaast moeten de verantwoordelijken worden vervolgd en de slachtoffers vergoed.‘ Niet alle drone-aanvallen zijn in strijd met het internationaal recht, maar bijvoorbeeld de zogenaamde ‘second strike’ aanvallen wel waarbij mensen die de gewonden van de eerste aanval willen helpen zelf aangevallen worden. Dat onderscheid valt te maken.

Zowel bij de massale spionage door de NSA als deze drone-aanvallen speelt hetzelfde mechanisme. Wat technisch mogelijk is wordt ook uitgevoerd. In een game-achtige, filmachtige omgeving in kantoorgebouwen wachten de intellectuele uitdagingen om de resultaten op te voeren. Die abstracte wereld is losgezongen van de werkelijkheid. Voor de daders dan, niet voor de slachtoffers. Om het gat tussen schijn en wezen te dichten is het nodig dat politici verantwoording afleggen. In het geval van drone-aanvallen die in strijd zijn met het internationaal recht is het de hoogste tijd om de Amerikaanse leiders voor oorlogsmisdaden aan te klagen.

Will_I_Be_Next

Foto: Campagne van Amnesty International ‘Will I be next?‘.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. George Knight

  24 oktober 2013 at 15:51

 2. Hoe wil je een land aanklagen voor oorlogsmisdaden als dat land het Statuut van Rome, dat de instelling van het Internationale Strafhof beheerst, niet ratificeert. Alleen landen die geratificeerd hebben kunnen vervolgen of vervolgd worden.

  Amnesty International weet dat. Het voert een stukje voor de buhne op. Daar wordt het voor betaald.

  jan

  24 oktober 2013 at 18:03

 3. @Jan
  Niet. Het enige dat hen kan stoppen is dit:

  http://www.nbcnews.com/technology/20-ton-attack-drone-under-development-russia-8C11351266

  Daar zijn ze bang voor. Of de Russen het kunnen? Oh zeker wel en eerder dan in het artikel staat.
  Dus let op de zetten op het wereldwijde economische vlak. De VS moet inbinden, maar zal nog liever een wereldbrand ontketenen.

  toetssteen

  25 oktober 2013 at 01:32

 4. […] aard van een actie of term te verhullen. Neem een bericht in de NRC uit oktober 2013 waarin het een rapport van Amnesty International over de inzet van drones in Pakistan bespreekt. Het bericht spreekt eufemistisch over […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: