Smits Alvarez maakt in Spanje eind aan leven

ponte

Volgens een bericht in de regionale Noord-Spaanse krant La Voz de Galicia heeft Ramón Smits Alvarez zelfmoord gepleegd. Gisteren is aan het eind van de middag zijn lichaam gevonden te Ponte Ulla in de gemeente Vedra. Iets na 17.00 uur belde hij nog met zijn vrouw in Amersfoort om haar te waarschuwen dat-ie zich van het leven ging beroven. Ook belde hij de Guardia Civil om de locatie door te geven. Onmiddellijk ging er een patrouille naar de bewuste plek. Ze zagen hem nog op een brug maar konden niet voorkomen dat-ie er van afsprong. Het lichaam werd om 19.15  uur gevonden door brandweermannen en leden van andere diensten die een zoektocht waren gestart. Voor dit tragisch voorval had de moeder van Smits Alvarez contact opgenomen met de uitgever van La Voz de Galicia in Carballo om aan te geven dat haar zoon van een brug in de buurt van Santiago zou gaan springen. Maar zonder te specificeren welke.

Het is nog steeds gissen naar de reden voor de daad van dit veelbelovende Amersfoortse PvdA-raadslid. Zonder dat dat in de partij of de raad geweten werd zou Ramón Smits Alvarez zakelijke problemen hebben gehad. Bijvoorbeeld niet bij zorgverzekeraar Agis werken zoals-ie tegen zijn omgeving vertelde. Ook wordt erover gespeculeerd dat-ie naar de pers vertrouwelijke informatie had gelekt uit een functioneringsgesprek van de Amersfoortse burgemeester Bolsius van eind december 2012. De uiteindelijke reden blijft onduidelijk.

Ik kende Ramón nauwelijks en veel slechter dan anderen, maar had enkele malen telefonische gesprekken met hem over een politieke kwestie die in Amersfoort speelde. Uit de gesprekken kwam-ie op me over als  een schrander, doortastend en energiek mens.  Triest dat het niet anders mocht eindigen. Partijleden en anderen uit de Amersfoortse politiek, maar vooral z’n familie zullen zich deze bijzondere persoon altijd herinneren.

Foto: Rio Ulla in Ponte Ulla te Vedra, provincie A Coruña, 2011. Credits: Jose Luis Cernadas Iglesias.

6 gedachten over “Smits Alvarez maakt in Spanje eind aan leven

 1. Laatste notitie aan de regionale krant La Voz de Galicia van Ramón Smits Alvarez in een mengsel van Spaans en Galicisch, met vooral dat laatste. Dit duidt op een planning. Maandag vanuit Santiago verstuurd en op dinsdag om 14.00 bij de krant bezorgd. Het legt uit dat de vorm een soort kaart is waarop wensen kunnen ingevuld.
  http://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2013/10/23/galicia-sempre-min/0003_201310G23P6994.htm

  Eigen ruwe vertaling:

  Ramón Smits Álvarez, un galego (een Galiciër)

  Veel mensen gaan op de weg naar Santiago en dan terug naar huis. Het einde van mijn straat is mijn thuis: Galicië. Dat was altijd in mij, en dat het zou eindigen in Galicië wist ik al toen ik anderhalve week geleden nog in Amersfoort was. Zondag bekende ik mijn zonden in de kathedraal van Santiago.

  “Wensen voor Galicië” Mogen wij allen kans op een baan hebben voor wat we weten, en niet voor wat we niet weten. Dat op een dag geen enkele Galiciër elders moet gaan werken omdat er hier geen werk is. Dat Galicië niet het eind van Spanje is, maar de voordeur naar Europa. Dat de mensen de politici voor hun werk waarderen en niet op de schijn beoordelen. Dat Galicisch spreken in Galicië iets is om trots op te zijn. Galicië is in ons allen, en de stappen op de aarde zijn omgezet in Galicië, en als je dat echt zo voelt geen behoeft heeft om onafhankelijk te zijn omdat het dat al is. Ik ben geen niemand, maar samen zijn we nog meer.

  Like

 2. Die zat behoorlijk met zichzelf in de knoop en idem met dat wat het niet meer is. Zoals mijn vrouw kijkt naar Rotterdam en er de laatste maal werkelijk uit is gevlucht.
  Sterkte voor zijn vrouw en kinderen.

  Like

 3. Pingback: Smits Alvarez en Van der Roest: A Tale of Two Cities | George Knight

 4. Pingback: Crisis PvdA Amersfoort: beeld van sterkte of zwakte? | George Knight

 5. Pingback: Gedachten bij diefstal in de politiek. Naar een nieuw evenwicht in de lokale democratie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.