Shepherd/VN: Nederland moet stoppen met Sinterklaasfeest. Heus?

bvm

Verene Shepherd vindt dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest. Volgens haar is Zwarte Piet een terugkeer naar de slavernij. Dat zegt de uit Jamaica afkomstige sociaal-historicus en voorzitter van een VN-werkgroep tegen EenVandaag. Shepherd geeft toe zich niet als wetenschapper of politicus, maar als zwarte persoon op te stellen. Zij is bereid haar mening bij te stellen, maar gaat er vanuit dat haar informatie juist is. Shepherd geeft toe dat dit een persoonlijke mening is. Vraag is dan ook of ze echt namens de VN spreekt.

Haar opmerking waarom er ‘twee Santa Clauses’ moeten zijn, want ‘wat is er mis met 1 Santa Claus’ doet sterk vermoeden dat ze zich onvoldoende in het onderwerp verdiept heeft. Dat ze zelfs met een Afro-Amerikaanse bril naar Nederland kijkt. Alsof Santa Claus gelijk is aan Sinterklaas, of er zelfs superieur aan zou zijn. Als Verene Shepherd Nederland oproept om een Angelsaksische traditie over te nemen dan is de vraag gerechtvaardigd of dat iets is waar de VN zich bezig mee moet houden, laat staan zich over moet uitspreken.

Verene Shepherd doet de redelijke kritiek tegen Zwarte Piet geen goed. Haar opstelling maakt haar tot een provocateur die de weerstand tegen het veranderen van het Sinterklaasfeest munitie geeft. Afgelopen zondag schreef ik: ‘Verwijzingen naar slavernij of kolonialisme zijn niet nodig om de stereotypering af te wijzen. Ze verwarren juist het debat omdat het een nieuwe politieke agenda van anti-(neo)kolonialisme optuigt.’ Precies dat doet Shepherd. Vanuit haar persoonlijke geschiedenis compliceert ze het vinden van een oplossing.

Het gaat erom dat het Sinterklaasfeest bij de tijd gebracht wordt. Er zijn geen bezwaren om de rol van Zwarte Piet te wijzigen. Dat kan door ‘m te emanciperen, geen knecht meer te laten zijn en een nieuwe eigen rol te geven. Prima als externe partijen druk zetten, maar ze moeten niet dreigen dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest. Want dat werkt averechts. De Nederlandse samenleving moet nu zelf hard aan de slag. Daar heeft het geen ‘Working Group of Experts on People of African Descent‘ van de VN of Verene Shepherd voor nodig die zelf doet wat het Nederland verwijt. Namelijk anderen een eigen wereldbeeld opleggen.

Foto: Ben van Meerendonk, Sinterklaas en zwarte pieten omringd door kinderen op de armbrug over de Oudezijds Voorburgwal bij de Oudezijds Kolk, 1 december 1956. Credits: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam.

Advertentie

19 gedachten over “Shepherd/VN: Nederland moet stoppen met Sinterklaasfeest. Heus?

 1. Ze sprak op persoonlijke titel. Evengoed is een hoofd van een onderzoekscommissie die voor haar beurt spreekt bepaald geen reclame (maar wel typerend) voor de VN. En ze is nog historicus ook…? Wat een (sorry) muts..

  Like

 2. @Satuka
  Ha, lang geleden! Ja, Verene Shepherd sprak op persoonlijke titel, maar wel als ‘chairwoman’ van een VN-werkgroep. Dus iemand in zo’n positie kan naar mijn idee per definitie niet op persoonlijke titel spreken. Ze had zich niet moeten laten verleiden tot haar uitspraken. Ze gooit roet in het eten van dit smakelijke debat.

  Like

 3. Pingback: Hoe gepast is een condoleanceregister voor Zwarte Piet? | George Knight

 4. Eerst in lachen uitgebarsten! Daarna op Google opgezocht wanneer Zwarte Piet zijn intrede deed. Wat zie ik, zwarte Piet moest door de schoorsteen om cadeautje te brengen bij al die lieve kindertjes. Geen wonder dat hij zwart was want in die tijd stookte men met steenkool. Tja, zo kan ik ook racisme verzinnen.

  Like

 5. @Anoniem, ik weet niet of we hier met racisme te maken hebben of niet. Wellicht dat ik er wel een mening over zou hebben ware ik zelf “zwart” geweest. Maar kom op…om nou te zeggen dat zwarte Piet zwart was omdat hij door een schoorsteen moest is moeilijk vol te houden. Ik vraag mij af hoe je de kroeshaar en de opvallend rode lippen dan verklaard?

  Like

 6. dan kerst ook afschaffen. Kerstman werkt met little people. Kan ik mij aangesproken voelen. Waar zijn we in godsnaam mee bezig.
  dat de VN zich daar mee bezig houdt te bespottelijk voor woorden.. Nederland is Nederland niet meer.

  Like

 7. Zou mevrouw professor Verene Shepherd een goede psychiater kunnen krijgen, want ze heeft duidelijk een identiteitsstoornis. Mevrouw denkt dat ze zwart is, maar ze is van Negroïden afkomst, wat inhoudt dat door aanpassing (Darwin) haar huid BRUIN is. Van een professor mogen we verwachten dat er op objectieve wijze theorieën en aannames worden getoetst, niet naar eigen emoties en oordelen. Het lijkt erop dat deze vrouw een diepgeworteld (geïnternaliseerd) trauma heeft ten opzichten van slavenij van mensen met het Negroïde ras. Dit is natuurlijk heel erg en ik hoop ook zeker dat iemand haar kan helpen dit te verwerken, want nu projecteert ze slavenij op zwarte Piet (een positief kinderfeest waar blanke mensen zwart van schoorsteenroet zijn) en wie weet waar allemaal nog meer op. Helaas bestaat er nog zoiets als moderne slavenij, echte slavenij en dat beperkt zich echt niet tot het Negroïde ras! Ik zou graag zien dat ze die arme Indiërs en Nepalezen e.d. gaat beschermen tegen uitbuiting in Saoedi Arabië, Brazilië en andere landen. Vergeet ook niet die arme meisje die ontvoerd, verkocht e.d. worden voor de prostitutie/seks slaven, dat is werkelijk slavenij en verschrikkelijk! Verder begrijp ik niet dat deze vrouw vindt dat zij mag oordelen over een feest waar ze de achtergrond klaarblijkelijk niet van kent. Ze ziet het als de tweede kerstman, dus dan weet ze totaal niet waar ze het over heeft! Ik zou de VN graag willen vragen dit onderzoek naar Sinterklaas en zwarte Piet door professionele onafhankelijke mensen te laten uitvoeren.

  Like

 8. @dommeboer
  Nee, het is denk ik toch meer dan dat. Er zijn best argumenten te vinden tegen het afbeelden van Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest. Dat heeft ouderwetse trekjes.

  Like

 9. Sint Nicolaas leefde in Myra, temidden van de moren. Oooooh wacht eens een buitenlander tussen de moren….hij was de enige bleekscheet daar.

  Tevens is piet “Zwart als ROET” omdat hij door de schoorsteen kruipt.

  Heeft het ouderwetse trekjes? Ja, het is onze historie.
  Heeft het discrimenerende trekjes? Nee, het was nooit zo bedoeld.

  Er is dus niks discriminerends aan dit verhaal.
  Het misbruik om elke mogelijkheid aan te grijpen als discriminatie is beledigend en beschamend!

  Uit Sinterklaas is door de emigranten in Amerika een fusie gemaakt met het kerstfeest.
  Derhalve Santa Claus.
  Santa Claus is beroemd geworden door de marketing campagne van Coca Cola. Derhalve dat Santa Clause rood is. Tevens zijn de Pieten ‘omgeturnd’ tot Elven.

  Een ding als je de sint & pieten wilt verbieden moet je ook de kerstman & elven verbieden.
  Alles over 1 kam scheren of niet.

  Rot toch op. In Suriname of Indonesie hebben de sint en pieten alle kleuren van alle mensen.
  Daar maakt men zich niet druk over.

  Maar hier moeten een paar brompotten weer over iets zeuren…..

  Like

 10. @Ray
  Uw idee dat het Zwarte Piet geen discriminerende trekjes heeft wordt ook anders gezien. Uw interpretatie van het ontstaan van Zwarte Piet wordt ook anders gezien. In vele varianten, zoals:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3531733/2013/10/23/Zwarte-Piet-stamt-af-van-negerknaap-uit-17de-eeuw.dhtml

  Ik zie traditie toch minder als iets vaststaands, maar als iets dat kan veranderen. Maar we zijn het er denk ik over eens dat we het allebei volstrekt oneens zijn met de opstelling van mw. Shepherd uit Jamaica die tamelijk dwaas, onzinnig en contra-productief is.

  Zij is de grootste brompot. Die erg hol klinkt. En iedereen mag toch voor de eigen rechten opkomen? Dat doen u en ik toch ook. En wees nou eerlijk, is Zwarte Piet essentieel voor het Sinterklaasfeest? Nee toch, maak er een Roze, Boeren, Blauwe of Piraten Piet van. Dan zijn we van dat heisa en kabaal over Zwarte Piet af.

  Like

 11. Pingback: Zwarte Piet: wat doen we ermee? Pleidooi voor onderzoek en debat | George Knight

 12. Pingback: Tien redenen om het niet over Zwarte Piet te hebben | George Knight

 13. waarom moet sinterklaas worden afgeschaft? sinterklaas hoort bij onze cultuur en het is pas discrimenerende om iemands cultuur te verbieden

  Like

 14. De uitdossing van Piet heeft te maken met een combinatie aan zaken. Allereerst werden er vroeger op de Balkan (en nu nog) en ook hier.

  http://expatsincebirth.com/2013/10/30/st-nicholas-and-his-helpers-knecht-ruprecht-krampus-pere-fouettard-and-zwarte-piet/

  In oorsprong had deze bokkengedaante een enorme lange vuurrode tong. Juist ja, vervangen door knalrode lippen, want dat ziet er minder eng uit.

  Slavernij in Nederland…., dat waren de oorspronkelijke bewoners die uitgebuit werden tot ze gemiddeld rond de 32 jaar het leven lieten. (als ik het compenseer met de enorme kindersterfte schat ik het echte gemiddelde rond de 37/40.)
  Kortom, niet echt oud. Logisch, want wat kon het een werkgever schelen, arbeiders genoeg en ze werden er bij tientallen bij gekweekt.
  Met zoveel materiaal gratis voorhanden, koopt men geen slaaf, want dat is immers investering. Ik weet het klinkt gruwelijk, maar denk tevens eens aan uw verre voorouders die gewoon af konden sterven.

  Samenvattend, het sinterklaasfeest moet niet af worden geschaft. Maak alleen de pieten weer zo pikzwart dat het onnatuurlijk is. Die rode lippen hebben niets van doen met bepaalde trekken, maar alles met die rode tong.

  https://www.google.nl/search?client=firefox-a&hs=Ux2&rls=org.mozilla:nl:official&channel=fflb&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=V4Z2UtOnJca90QXT0oDYDA&ved=0CDAQsAQ&biw=1440&bih=768&q=krampus%20afbeeldingen

  Goud in de oren, tja, dat is een overblijfsel uit een periode waar edelen gouden oorringen droegen en dat geldt idem voor de kleding. Laat daarom de kinderen hun feestje houden, maar kijk eens naar de gruwelijke slavernij die nog steeds bestaat in Afrika, maar ook in de Arabische landen.

  Voor ik het vergeet. Ik las onlangs een stuk dat ging over een man die naar zijn Afrikaanse roots. Hij kwam uit bij Ghana, om preciezer te zijn de Ashanti. De grootste slavenhalers van Afrika…..

  Like

 15. @George Knigt
  Als u me uit het filter zou willen halen en me vertellen wat ik verkeerd deed, zou ik dat zeer waarderen.

  Like

 16. @Toetssteen
  Ik vermoed dat WordPress genoemd bericht in de wacht zette vanwege de links. Nogmaals, ik kan dat niet instellen of voorkomen. Alleen achteraf goedkeuren. Wat ik in alle gevallen doe.

  Like

 17. @George Knight
  Op DVC is de webmaster ook nog zoekende en kan het niet vinden. Ik zit nu op TPO idem in de wacht. Het amuseert me, maar ik zou kraag willen weten waar dat filter over struikelt.

  Bovenstaande gevallen ging het om 1 link, niet dezelfde link.

  Soit, ik weet dat het leven van een moderator niet over rozen gaat.
  Psssttt, ik heb nog pepers en ik weet niet wat ik ermee moet doen!!! Peperkoeken van bakken…..

  Afgezien van het feit dat mijn schoondochter inmiddels de oogst mee zal nemen naar Singapore omdat men er daar meer prijs op stelt, hoe komen we aan peperkoeken?

  http://spicecake.wordpress.com/2007/11/24/peperkoek-een-korte-geschiedenis/

  Maar eh, een kilo pepers van goede kwaliteit. De rest is al afgenomen.

  Sinterklaas? Gaan we De moor van Venetië daarna verbieden? Hou toch op!

  Like

 18. Krijg je ervan als je je vingers vertrouwt. . Zou ook eens een artikel over moeten komen!

  @Iemand
  Mijn vrouw speelt voor Piet met hernia, dus de kinderen helpen de pakjes binnen te sleuren die ik er neer heb gelegd. Nee ik speel geen sint, dat is de andere opa, want ik ben te lang. Discriminatie en daarnaast was mijn haar toen ik het had zwart en mijn huid is nog steeds niet blank. so what?
  Het kan me werkelijk niet schelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.