Hoe gepast is een condoleanceregister voor Zwarte Piet?

zp

‘Pietblijf’ heeft een condoleanceregister aangemaakt voor Zwarte Piet. Hij zou vandaag gestorven zijn. Met de volgende tekst:’Tot onze spijt is Zwarte Piet omgebracht door onder andere de VN. Een mooie traditie in Nederland is hiermee verloren gegaan. Onze gedachten gaan uit naar de miljoenen kinderen in de Benelux‘.

Onze bezorgde ‘pietblijf’ verwijst hiermee naar Verene Shepherd die op persoonlijke titel en als voorzitter van een VN-werkgroep zich uitspreekt tegen het Sinterklaasfeest. Ze ziet er een terugkeer naar de slavernij in. Maar het is nog maar de vraag of Zwarte Piet werkelijk dood is. Hij is niet omgebracht. Want hoe serieus valt Shepherd te nemen? Daarom is z’n plek op het condoleanceregister ongepast. Om meerdere redenen.

NB: Voor alle vrouwelijke Zwarte Pieten. Waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij‘ gelezen worden.

Foto: Schermafbeelding van condoleanceregister voor Zwarte Piet die vandaag gestorven zou zijn. 22 oktober 2013.

Advertentie

6 gedachten over “Hoe gepast is een condoleanceregister voor Zwarte Piet?

 1. Het is onbegrijpelijk dat iemand als Verene Shepard de achtergrond van een eeuwenoud volksfeest niet kent. Moeten wij onze oren laten hangen naar de VN of de EU. Hoezo heeft Nederland een eigen mening ?
  Laten ze aub ophouden met deze bemoeizucht en laat ze zich vooral bezig houden met zaken waarvoor een VN juist is opgericht. Voor wat betreft Verene Shepard: een flinke tik met de roe en in de zak van zwarte piet ermee.

  Like

 2. Ik denk dat het de kinderen een worst zal wezen of ze een zwarte danwel witte Piet te zien zullen krijgen. Zij zullen van een eventuele verandering dan ook niets merken. Het zijn vooral volwassenen die hiermee zitten getuige de discussies. Waarom mag joost weten..

  Like

 3. Nederland heeft lang kans gezien om dit soort vreemde en geschiedvervalsende gebruiken uit het oog van het buitenland en van internationale organisaties als de VN te houden, maar nu lukt dat niet meer. Afschaffen dus die sinterklaas en eindelijk toetreden tot de beschaafde wereld. Prima actie van Verene Shepherd!

  Like

 4. @Anoniem
  Ik vermoed dat mw. Shepherd overvallen is door haar eigen mening.

  @Reggie
  Ja, de komkommertijd is over. Er is genoeg belangrijk nieuws om ons over op te winden.

  @Blewbird
  Maar is een verbod van het Sinterklaasfeest dan de oplossing? Aanpassing en vernieuwing kan toch ook? Kom met een paar Roze Pieten. Of Regenboog Pieten, Bataafse Pieten, Digitale Pieten of Plattelands Pieten. Maak niet uit. Niemand die het verschil echt merkt.

  Dat mw. Shepherd zei dat we dan maar die door-en-door commerciële Amerikaanse kerstman over moeten nemen tekent naar mijn idee pas echt haar verward wereldbeeld. Is dat icoon van het Amerikaans culturele imperialisme nou wat een VN-werkgroep andere landen moet adviseren?

  Like

 5. George,
  Nu we toch op drift zijn kunnen we met roze Pieten verwachten dat we er een uitbrander overheen krijgen wegens het brengen van homo’s tot slavernij. Gelukkig wel dat we op het veto van Rusland kunnen rekenen.

  Like

 6. @Reine
  Reken maar dat Roze Pieten problemen geven. Maar ook Witte Pieten. Want dan klinkt mogelijk het verwijt van de een of andere werkgroep, commissie of vergadering dat het Sinterklaasfeest monocultureel is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.