Frankrijk en Mexico kwaad op VS wegens spionage. Wie wint?

Uit een artikel in Le Monde van Jacques Follorou en Glenn Greenwald dat is gebaseerd op de Snowden-documenten blijkt uit een grafiek dat tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 de NSA 70,3 miljoen telefoongesprekken binnen Frankrijk heeft afgetapt. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls noemt dit schokkend en onacceptabel en spreekt zijn verontwaardiging uit. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius eist van de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk een ‘onmiddellijke’ verklaring. Hij voegt toe dat dergelijke praktijken tussen partners die de privacy ondermijnen volstrekt onaanvaardbaar zijn. Er moet snel voor gezorgd worden dat ze stoppen. In een andere ontwikkeling kwam Der Spiegel gisteren met het bericht van Jens Glüsing, Laura Poitras, Marcel Rosenbach en Holger Stark dat de NSA jarenlang systeemmatig inbrak in de e-mail van de Mexicaanse president Felipe Calderon. Om onder meer economische redenen.

Een spannend publicitair spel wordt gespeeld door kritische publicisten om het establishment te omsingelen. Als in een partij Go waar de uitslag afhangt van wat er in de marge gebeurt. Centrum is de VS waar de regering-Obama de gevestigde journalistiek aan haar kant heeft. Met als gevolg dat een inhoudelijk debat over de onthullingen van Snowden alleen in kwaliteitsmedia gevoerd wordt. De mainstream media komen met afleiding. Daarom vallen de aanvallers de VS indirect aan via andere landen. Bruggenhoofden om de publieke opinie om te laten slaan zijn Latijns-Amerika (Brazilië en Mexico), Canada, Duitsland en nu dus ook Frankrijk.

1382348267

Greenwald kondigde op 10 oktober onthullingen over Amerikaanse spionage in Nederland aan. Het Le Monde-artikel stelt dat de spionage van Frankrijk werd gecatalogiseerd onder het programma US-985D, en van Duitsland onder US-987LA en US-987LB. Onder welke code wordt de economische, politieke en diplomatieke top van Nederland bespioneerd door de NSA? Tweakers leidt uit de grafiek die zegt dat in Frankrijk in 30 dagen 70,3 miljoen telefoongesprekken werden afgetapt af dat in Nederland 1,8 miljoen telefoontjes door de NSA werden afgetapt. Minder dan in Frankrijk, maar genoeg om ongerust over te zijn. SP’er Ronald van Raak stelt opnieuw voor om Edward Snowden voor een hoorzitting in de Tweede Kamer uit te nodigen: ‘De Amerikaanse afluisterpraktijken blijken steeds omvangrijker. Er zijn serieuze aanwijzingen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA nagenoeg alle gegevens die Nederlandse burgers wisselen via telefoon en internet kunnen afluisteren, opslaan en analyseren. Dit is een inbreuk op onze fundamentele rechten.

Foto: Deel van een grafiek die Der Spiegel publiceerde over de door de NSA aantal afgetapte telefoongesprekken in de periode tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013. Tweakers concludeert  aan de hand van het Le Monde-artikel dat in de betreffende periode in Nederland 1,8 miljoen telefoongesprekken werden afgetapt door de NSA. NB: Het betreft ook de inhoud van gesprekken, niet alleen de zogenaamde ‘metadata’. 

2 gedachten over “Frankrijk en Mexico kwaad op VS wegens spionage. Wie wint?

 1. D66 wil Opheldering over 1,8 miljoen telefoontaps
  https://www.d66.nl/actueel/opheldering-18-miljoen-telefoontaps/

  D66-Kamerleden Gerard Schouw en Kees Verhoeven hebben een spoedprocedure gestart om zo snel mogelijk opheldering te krijgen van minister Plasterk (PvdA, BZK) over het bericht dat de NSA de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken heeft onderschept. De Kamerleden willen voor aanstaande maandag 12:00 uur een reactie van het Kabinet. Schouw: “Ik wil zo snel mogelijk weten of deze berichten kloppen en of de minister hiervan op de hoogte was. Vorige week wilde minister Plasterk niet uitsluiten dat er soms door buitenlandse inlichtingendiensten Nederlanders in de gaten houden. Vandaag blijkt dat het om 1,8 miljoen gesprekken in één maand gaat. Ik heb sterk de indruk dat de Nederlandse regering ook niet weet wat er speelt, dat is kwalijk.”

  Misbruik van gegevens
  Vorige week stelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven nog Kamervragen aan minister Kamp (VVD, EZ) over telecombedrijven die misbruik maken van opslagregels voor telefoongegevens. Verhoeven: “Een buitenlandse inlichtingendienst die over onze schouder meekijkt, is het laatste waar Nederland op zit te wachten. Of het nu gaat om inlichtingendiensten of telecombedrijven, mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat telefoongesprekken en e-mails veilig zijn. Het is tijd dat we onze privacy beter beschermen. Alles wat wordt opgeslagen, kan ook op straat komen te liggen.”

  Like

 2. Pingback: Plasterk staat debat over spionage in de weg. Graag over de inhoud | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.