Sinterklaasfeest moet veranderen om te kunnen blijven bestaan

Ik heb een witte huid, blauwe ogen en ooit blond haar. Het debat over Zwarte Piet zie ik van een afstand aan. Goed kan ik me indenken dat mensen met een gekleurde huid zich verbazen of zelfs ergeren aan elementen van het Sinterklaasfeest. Zoals Zwarte Piet die een knecht van de witte Sinterklaas is. De volkse traditie van het kinderfeest die ooit in de 19 de eeuw uitgevonden is kan best aangepast worden aan de nieuwe tijd. Als het Sinterklaasfeest niet wil verdwijnen, moet het meegaan met de eigen tijd. Op hoofdlijnen. Verwijzingen naar slavernij of kolonialisme zijn niet nodig om de stereotypering af te wijzen. Ze verwarren juist het debat omdat het een nieuwe politieke agenda van anti-(neo)kolonialisme optuigt. Maar daar gaat het helemaal niet om.

In dit debat in DWDD valt de belerende toon van NTR-directeur Paul Römer op. Hij reduceert de tegenstanders van Zwarte Piet tot mensen die geëmotioneerd zijn. Zodat hun argumenten er niet meer toe doen. Uiteraard toont-ie dat-ie begrip toont. Het onbegrip, de hooghartigheid en de botheid van Römer zijn te veel voor een neutrale toeschouwer. Hij begrijp z’n eigen racisme niet. Van de andere kant is het een brug te ver dat onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten een VN-commissie zich over de vraag buigt of Zwarte Piet het gevolg van blank racisme is, zoals NRC meldt. Dat mobiliseert de tegenkrachten. De Nederlandse samenleving in alle breedte kan dit goed zelf oplossen in een discussie over het Sinterklaasfeest.

In de tijd van Shakespeare speelden mannen de vrouwenrollen. En Othello, de Moor van Venetië werd in de toneelgeschiedenis doorgaans door witte acteurs gespeeld. En wat te denken van de Black Minstrel Shows en de Blackfaces? Maar nu kan en hoeft dat allemaal niet meer. Het Sinterklaasfeest is ook niet zozeer racistisch, maar eerder het bezinksel van een oude tijd. Dat kan best aangepast worden door vernieuwing van de traditie.

Annex - Welles, Orson (Othello)_NRFPT_01

Foto: Orson Welles als Othello, 1952.

Advertentie

5 gedachten over “Sinterklaasfeest moet veranderen om te kunnen blijven bestaan

 1. De toekomst van Sinterklaas? Waar gaat ‘t heen met Sinterklaas? De makers van de populaire Futurama serie laten kinderen in het jaar 3000 zingen:

  “He knows when you are sleeping, He knows when you’re on the can
  He’ll hunt you down and blast your ass from here to Pakistan
  You better not breathe, you better not move,
  You’re better off dead I’m telling you dude! Santa Claus is gunning you down!”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Futurama_(televisieserie)

  Like

 2. Een in Amerika gemuteerde Sinterklaas, oorspronkelijk uit Sion, meegenomen door Nederlandse kolonisten naar het land der onbegrenste mogelijkheden achter ‘Breuklen’, die na zijn eur-asiatische en Amerikaanse reizen door o.a. Coca Cola weer is meegenomen als goedmoedige ‘HoHoHo’ lobbyist voor onbegrensd kapitalisme met slappe puntmuts . In een arreslee op wielen, getrokken door rendieren met rinkelende belletjes als vervanging voor paard en knecht. De laatsten kennelijk, om wat voor redenen dan ook, achtergebleven.

  Gulliver’s reizen verbleken…..

  Succes scorend Futurama, méer dan platvloers vermaak, gaat een stapje verder. Daarom de tekst van het liedje over Santa Claus in eerdere reactie.

  Terug naar ‘nu’ in Nederland. De mythísche ‘Nederlandse Sint’ draagt nog steeds de mijter met een knik van de strenge, onverbiddelijke Jacobijnen, die onder ´gezag van Spaanse vorsten huishielden in Zuid Amerika. Destijds was de ‘Nederlandse Sint’ tevens een volkssymbool voor de strijd tegen Spaanse overheersing onder leiding van de Oranje’s. Historici komen daar niet omheen.

  Echter, in 1969 haalde Paus Paulus VI een streep door de Roomse feestdag 6 december ter herdenking aan Sint Nicolaas. Zo lief was de Jacobijn Nicloaas niet. Wie stout was kreeg de roe. Als rechtgeaarde Jacobijn beschouwde hij de wereld alsof door de Duivel bezeten.

  Hier ontstaat het beeld van een boze asielzoeker, die het beste ervan maken wil en niet terugdeinst om medemensen te gebruiken om zijn doel te bereiken.

  Dan nu een onderzoek naar racistische trekken door de UNO. Is dit een verlate ‘1 Aprilgrap’, die mensen met gezond verstand kleine kinderen niet willen aandoen?

  Zo niet, dan moet o.a. ook de beschildering van de Gouden Koets, een Nationaal Geschenk, wederom ter discussie worden gesteld om deze circusvertonig geloofwaardiger te maken.

  Kortom, LOL!! Een waarachtig feestje!!

  Like

 3. In vroegere tijden was het GOD die ALLES van je weet. Daarna kwam SINTERKLAAS die ALLES van je weet. Nu is er de NSA die alles van je weet.

  In alle tijden klinkt de boodschap: ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’.

  Like

 4. Pingback: Shepherd/VN: Nederland moet stoppen met Sinterklaasfeest. Heus? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.