Van Reybrouck: Tegen verkiezingen en partijpolitiek. Voor democratie

De Belgische schrijver David Van Reybrouck denkt erover na hoe onze democratie verbeterd kan worden. Hij heeft het opgeschreven in zijn pamflettistisch boek ‘Tegen Verkiezingen‘. Parlementen en politieke partijen verliezen aan vertrouwen. Hoe kan dit democratische tekort opgelost worden? Democratie eindigt maar al te vaak in corruptie, lobbyen, belangenverstrengeling en een in zichzelf gekeerde en geïsoleerde partijpolitiek.

Van Reybrouck ziet een oplossing in een bestel dat burgers via loting aanwijst als vertegenwoordigers en deze weer bij de politiek betrekt. Naast gekozen bestuurders. En tegelijk dat politieke bestel hiermee weer lucht geeft. Zodat de vermoeid geworden democratie opgefrist wordt. Want verkiezingen zijn niet een oplossing om tot democratie te komen maar juist een middel om democratie te voorkomen. Een hartstochtelijk en fris pleidooi tegen partijpolitiek en populisme. En voor de inzet van de betrokken burger. Nu de uitwerking nog.

239911-800-561

Foto: De uitslagen van de eerste naoorlogse verkiezingen worden groot getoond op de gevel van de Beurs van Berlage aan het Damrak. 16 mei 1946. Credits: ANP Photo.

6 gedachten over “Van Reybrouck: Tegen verkiezingen en partijpolitiek. Voor democratie

 1. Als de mensen die dit een goed idee vinden de komende verkiezingen niet naar de stembus gaan dan is dat een krachtig signaal. Gewoon allemaal thuisblijven.

  Like

 2. @Jan
  Maar dat werkt niet. Zodat de 2,5% partijleden het helemaal onder elkaar te zeggen krijgen. (Waar ik trouwens ook toebehoor als lid van de Piratenpartij). Dus: op zoek naar een blijvende oplossing om de democratie te redden.

  Like

 3. @George, dan allen op de piratenpartij stemmen. Het is tijd voor verandering, we kunnen nu toch wel weten dat de politiek niets om burgerrechten geeft. De feiten die dit aantonen liggen overal voor het oprapen. Dit land wordt verbouwd tot een politiestaat. Dit kunnen we niet laten gebeuren.

  Like

 4. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Tegen verkiezingen – nieuwe democratie

 5. Pingback: Hoogopgeleiden voor D66 vormen pleidooi tegen verkiezingen | George Knight

 6. Pingback: G1000 Uden op weg naar democratie binnen lijnen bestaande macht | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.