Wie gelooft de rector Islamitische Universiteit Rotterdam nog?

Update 10 juni 2015: Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft het vertrouwen in rector Akgündüz opgezegd, aldus de NOS. Zij eist zijn vertrek nadat hij  afgelopen weken in de aanloop naar de Turkse verkiezingen de links-Koerdische partij HDP ‘een partij van homo’s en Armeniërs’ noemde. Maar er zijn mer incidenten geweest. De rector is een aanhanger van de AKP van president Erdogan. Bussemaker kan de rector van deze HBO-instelling niet ontslaan, ze heeft de Raad van Toezicht verzocht Akgündüz weg te sturen. Of de Raad naar Bussemaker luistert valt te bezien. De stok achter de deur is dat het kabinet de accreditatie van de Islamitische Universiteit Rotterdam intrekt, vice-premier Asscher dreigde daar in oktober 2013 al mee.  

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is een academische instelling in wording. De titel ‘Universiteit‘ is in Nederland onvoldoende beschermd waardoor elke instelling zich zo kan noemen. Het is een soennitisch-Turkse instelling die afwijzend is naar de alevitische of sjiitische islam. Rector Ahmet Akgündüz is in opspraak gekomen na anti-westerse uitspraken. Vice-premier Asscher dreigt met intrekken van de accreditatie als de rector zijn woorden niet terugneemt. Ze passen volgens Lodewijk Asscher niet binnen de Nederlandse rechtsstaat. De IUR ontkent in een persbericht alle beschuldigingen. Maar hoe kan Akgündüz nog overtuigen?

Advertentie

7 gedachten over “Wie gelooft de rector Islamitische Universiteit Rotterdam nog?

 1. @Toetssteen
  HBO is geen universiteit. Die gelijkschakeling of het naar elkaar willen laten groeien van twee onvergelijkbare instituties is in Nederland een misverstand. Omdat geconstateerd is dat het verschil onoverbrugbaar is is er weer een tendens om de verschillen aan te scherpen. Dat lijkt me juist. Intussen ontstaat dan wel zo’n aangeklede HBO-opleiding als de IUR dat denkt een universiteit te zijn. Met niet-gepromoveerde leraren die zich docent voelen. Vooral de opstelling van de rector geeft aan dat het dat ook in intellectueel opzicht niet is. Advies: afbouwen tot beroepsopleiding islamitische geestelijke verzorger.

  Like

 2. Pingback: Protesten bij bezoek Erdogan leiden af van Turkse tegenstellingen | George Knight

 3. 2015Z20485
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2015Z20485&did=2015D41725

  Vragen van de leden Jasper van Dijk en Karabulut (beiden SP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht ‘Gülen runt nieuw lectoraat Inholland’ (ingezonden 3 november 2015)

  1
  Wat is uw reactie op het bericht dat de Gülen-beweging een lectoraat bij Hogeschool Inholland runt? 1)

  2
  Vindt u het een wenselijke ontwikkeling dat de strikt islamitisch en fel Turks-nationalistische Gülen-beweging zich via Hogiaf mengt in het hoger onderwijs? Zo ja, waarom? Zo nee, welke mogelijkheden ziet u om deze ontwikkeling te stoppen? 2)

  3
  Deelt u de mening van hoogleraar Zürcher dat het problematisch is dat Inholland samenwerkt met Hogiaf zonder de achtergrond van de vereniging te kennen? Past een dergelijke samenwerking bij de signatuur van de onderwijsinstelling?

  4
  Op welke wijze is Hogeschool Inholland op de hoogte van de achtergrond van Hogiaf en de Gülen-beweging? Is hierover gesproken bij het toekennen van het lectoraat?

  5
  Heeft u zicht op het functioneren van de Gülen-beweging en is er helderheid over de organisatie, bestuursleden, uitingsvormen en voedingsbronnen, zoals eerder toegezegd? Zo ja, kan de Kamer deze gegevens ontvangen? Zo nee, waarom niet? 3)

  6
  Is de Gülen-beweging (of aan de beweging gelieerde organisaties) ook actief binnen andere onderwijsorganisaties? Zo ja, welke?

  7
  Welke afspraken heeft u inmiddels gemaakt met vertegenwoordigers van de Gülen-beweging over onder andere transparantie? 4)

  1) http://www.nrc.nl/next/2015/10/30/orthodox-islamitische-gulen-runt-nieuw-lectoraat-i-1550845
  2) Onderzoek ‘De Fethullah Gülenbeweging in Nederland’, Universiteit Utrecht, september 2010
  3) Kamerstuk, 32 824-75
  4) Kamerstuk, 32 824-94

  Like

 4. Nedim B. speelt een centrale rol bij de Islamitische Universiteit van Europa én misschien bij alles wat daar de afgelopen twee jaar misging. Eerst werd miljoenenfraude ontdekt, toen nep-opleidingen in Nederland en het buitenland. Verder claimt de hbo-opleiding voor imams ten onrechte academisch en universitair te zijn. Gisteren kondigde minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) aan dat zij de erkenning van de school wil intrekken.
  https://www.ad.nl/rotterdam/rector-islamitische-universiteit-op-de-vlucht~a79b32d5/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.