Ruslandjaar 2013: Kamerdebat gevraagd om autoritaire landen uit te sluiten van feestjaar

ser

PvdA-kamerlid Michiel Servaes meent dat het Nederland-Ruslandjaar 2013 moet worden stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van de Nederlandse diplomaat  Onno Elderenbosch in z’n appartement waar werd ingebroken door de twee daders. Volgens minister Timmermans maakt de diplomaat het goed. De minister vraagt de Russen om opheldering. De Russische justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Het lijkt een doelgerichte, goed voorbereide aanval wat hier is gebeurd‘ verklaarde Servaes in de pers. D66 voegt zich bij monde van Sjoerd Sjoerdsma bij de opstelling van de PvdA en gaat nog een stap verder door de stekker er nu al uit te willen trekken. De opstelling van de buitenlandwoordvoerders van PvdA en D66 is opvallend. Hoewel het Nederland-Ruslandjaar 2013 van beide kanten een mislukking is omdat de incidenten en wederzijdse irritaties tussen de twee landen zich aaneenrijgen zou het ook een diplomatieke blamage voor Nederland zijn als het Nederland-Ruslandjaar voortijdig wordt afgebroken. Nog voor het bezoek op 9 november van koning Willem-Alexander aan Moskou. Ter afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Sjoerdsma is op Twitter in de verdediging gedrongen. Hij krijgt de beschuldiging aan z’n broek voortijdig te handelen. ‘Eerst feiten , dan een mening‘ en ‘Niet te stoer willen doen nu!‘, merken twitteraars op. Sjoerdsma antwoordt: ‘heb je gevolgd wat er in dit “feestjaar” allemaal gebeurd is? Homowetgeving, greenpeace, diplomaat mishandeling, visumprobleem‘. Oud-D66-leider Jan Terlouw doet ook een duit in het zakje: ‘Wat heeft de daad van een enkele crimineel met het Ned.-Rusland jaar te maken? Of zat Poetin er achter?

Sjoerdsma heeft gelijk dat het geen feestjaar is. Hoewel iets succesvoller voorkwam het Nederland-Turkijejaar 2012 niet dat er eerder dit jaar irritaties ontstonden over het pleegkind Yunus. Wat is dan het nut van zo’n feestjaar? Ik schreef toen: ‘In 2013 worden wel 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Rusland gevierd. Gezien de slechte mensenrechtensituatie in Rusland is hiervoor bij zowel de Nederlandse politiek als het publiek evenmin enig enthousiasme. Een en ander roept de vraag op waarom deze nationalistische feestjes met autoritaire landen als Turkije en Rusland gevierd moeten worden. Door te moeten verkeren met autoritaire leiders als Erdogan of Putin wordt ons staatshoofd onnodig gecompromitteerd. Een democratische toets vooraf door de Tweede Kamer bij dit soort feestjes is gewenst. Zodat een conclusie kan zijn, Japan wel, maar Turkije en Rusland niet.‘ Gewenst is dat de Tweede Kamer daar een fundamenteel debat over houdt.

d66

Foto 1: Tweet Michiel Servaes (PvdA), 15 oktober 2013.

Foto 2: Tweet Sjoerd Sjoerdsma (D66), 15 oktober 2013.

Advertentie

11 gedachten over “Ruslandjaar 2013: Kamerdebat gevraagd om autoritaire landen uit te sluiten van feestjaar

 1. Dit is een slecht opgevoerd toneelstukje in het grote geo-politieke spel. Rusland is een machtige speler en heeft de Westerse neo-liberale ambities in het Midden-Oosten gedwarsboomd. Nederlandse politici laten zich voor het karretjes spannen van dit neo-liberalisme met als doel Rusland nog verder te isoleren en de zogenaamd welwillende landen en hun bevolking te overtuigen dat dit het land van het ‘kwaad’ is. Het is allemaal wel erg doorzichtig wat onze Nederlandse politici nu allemaal roepen in ferme taal. Een ferme taal die ontbreekt als het gaat om de mensenrechten van Nederlandse burgers die massaal bespioneerd wordt dor grote broer VS. Ik kan dit soort toneelstukjes en de geensceneerde ophef erover in de media niet meer serieus nemen. Nederland heeft goede betrekkingen met Saoudi Arabie ondanks dat daar de doodstraf staat op het uitdragen van homosexualiteit. Over het algemeen knijpt de Nederlandse handelsgeest een oogje dicht bij schendingen van mensenrechten. Corrupt tot op het bot.

  Like

 2. @Jan
  Of de uitvoering door de acteurs belabberd is of het stuk slecht geschreven is, blijft de vraag. Wellicht het een en het ander? Inderdaad is het stilzwijgen door de Nederlandse politiek over de massale spionage door de VS van Nederlandse burgers en bedrijven (Shell?) opvallend. Hoewel Ronald van Raak (SP) en Kees Verhoeven (D66) pogingen hebben gedaan om het debat open te breken. Da’s (nog) niet gelukt.

  De politiek zoals Servaes en Sjoerdsma die opvatten is schreeuwen waar het mag en zwijgen waar het moet. Da’s hun marge. Logisch, maar ook onverteerbaar voor wie van logica houdt. Die is in de geopolitiek vaak ver te zoeken. Mentaal en in afstand.

  Saoedi-Arabië is een van de meest onderdrukkende landen ter wereld. Het Noord-Korea van het Midden-Oosten. Hoewel sommigen zetten dat daar een langzame dooi inzet. Maar het tempo daarvan is zo laag dat het niet opvalt. Nederland hoeft daar geen mening over te hebben over de onderdrukking van vrouwen of andersdenkenden. En daarom heeft het er geen mening over. Zeker niet als er zaken gedaan kunnen worden.

  Het geval Rusland en de molestatie van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch is wat anders. Daar richt het onrecht zich rechtstreeks tegen een vertegenwoordiger van Nederland. Voor de eigen geloofwaardigheid en positionering vraagt dat om een antwoord van Nederland. Dat enkele backbenchers hun profileringsdwang vervolgens niet kunnen bedwingen verstoort alleen maar een eenduidig antwoord van de Nederlandse minister Timmermans die de woordvoerder richting Russen is. Erg is dat niet. De relatie tussen de twee landen is toch al goed kapot. Dat kan straks weer gerepareerd worden, zoals Groot-Brittannië nu ook doet.

  Like

 3. @George, Frans verplaatst wat lucht en daarna zet ie denk ik dit op zijn feestboek:

  🙂

  Like

 4. Speelt meer. Nederland, handelsland met geografisch strategische ligging, zware bankensector, Cyprus/Dijsselbloem/Russische bankrekeningen, is geo-politiek kwetsbaar. Kan makkelijk als Kop van Jut gebruikt worden voor €U ambities.
  Een kleine greep:
  De moeizame bouw van een Russiche olieterminal in Rotterdam. Moest Kamp persoonlijk aan te pas komen. Dertig procent van de ruwe olie en 45 procent van de olieproducten in Rotterdam komt uit Rusland. Weliswaar symbolisch maar daarom uitermate geschikt: de afzegging van deelname Russiche marine aan de Rotterdamse havendagen temidden van homoboten en protesten tegen Putin’s homobeleid. Putin’s moeizame bezoek aan Rotterdam.
  In breder verband: Russisch ongenoegen over de NORD gaspijplijn. Nederland mede aandeelhouder. De keuze voor de gaspijplijn vanuit Azerbadjan via Turkije naar Zuid Europa i.p.v. naar het noorden met mogelijkheden voor aansluiting op Russisch gas. Recente deal met China voor enorme hoeveelheden gas en olie uit Siberie. Toenadering Ukraine tot de EU. Grote bedrijven (Shell, Unilever o.a.) die meer zaken willen doen in Rusland.

  Like

 5. @Jan
  Leuk? Mij ontgaat de relevantie.

  @King Billy
  Dit speelt er. Enfin, als de koopman en de dominee vechten wint altijd de koopman. Ook in Nederland.

  Like

 6. =Werk aan de winkel voor aandeelhouder Willem Alexander=
  Typisch traditionele Nederlandse reaktie.

  Op grond waarvan? (Een mix van) ervaring, kennis, persoonlijke eigenschappen, status, functie? Is de Nederlandse Regering met haar diplomaten onvoldoende toegerust of onbevoegd om dergelijke akkefietje’s niet te kunnen of te mogen klaren?

  Like

 7. @King Billy, het oranjehuis heeft haar belangen in Shell. Vandaar mijn opmerking over W.A..

  Like

 8. @King Billy
  Juist spoor, maar vergeet niet dat de VS er alle belang bij hebben dat de BRIC landen niet slagen. In Syrië is ternauwernood een oorlog afgewend, maar Obama hangt met zijn nagels aan een klif.
  Het gaat over veel meer dan homo acceptatie. Het gaat over olie en gas.

  @Jan
  Neoliberalisme is een zuig uit de duim term. Iemand is een liberaal, een conservatief liberaal of geen liberaal.

  Like

 9. Pingback: NRC mist de nuance met kritiek op delegatie in Sochi: dubbele moraal | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.