Wat is hervorming? Kan dat ook progressief opgevat worden?

IMF-bewindvoerder Menno Snel namens 15 landen schiet de bal in die Buitenhof-presentator Kees Driehuis hem dienstbaar voorzet: ‘Denkt u in dat kader dat er genoeg hervormd wordt. Dat er plannen zijn die op de lange termijn voor een andere economie zorgen?‘ Snel schiet voor open doel de bal in het net: ‘Nederland is nog niet klaar met de hervormingsagenda. Met de huizenmarkt moeten we gefaseerd verdergaan, en de arbeidsmarkt. Als groei en werkgelegenheid je kernen zijn dan moet je daar actief beleid op voeren’.

Waar gaat dit in hemelsnaam over? Wat is die hervorming waar Driehuis over praat? Waarom laat de redactie hem sowieso zulke open en vage vragen stellen die eerder uitblinken in raadselachtigheid dan scherpte. Hans de Geus geeft in z’n column voor FollowTheMoney het antwoord. Over dat ‘hervormen’ waar Driehuis zo de mond vol van heeft is in Nederland nooit een inhoudelijke discussie gevoerd. Zodat onduidelijk is wat er met ‘hervormingen‘ bedoeld wordt, wat ze inhouden, hoe ze onderbouwd zijn en of ze effectief zijn. Of juist niet.

Welke vraag had Driehuis beter kunnen stellen dan mee te gaan in de ideologie van zijn gesprekspartner? Opnieuw geeft De Geus het antwoord. Hij verwijst naar Theodore Roosevelt die van 1901 tot 1909 Amerikaans president was. Hij verstond onder hervormingen het volgende: ‘een sterke overheid, marktregulering (tot en met de drooglegging aan toe), de financiële sector aan banden, actieve industriepolitiek en het breken van de monopoliemacht. Gezinnen en boeren met schulden werden beschermd tegen bankiers – die hadden hen niet zelden een lening toegestopt louter om het onderpand te kunnen afpakken.’

De vergelijking met 100 jaar geleden is vaak gemaakt. Ook toen was er een fase van Wildwest-kapitalisme dat boven de overheidsmacht uitging. Verschil is dat overheden nu door samenwerking het grootbedrijf proberen in te kapselen. In de praktijk werkt dat echter andersom doordat het grootbedrijf politici omkoopt of eigen mensen in de regering neerzet om toezicht af te zwakken. En onaantastbaar het hervormingsbeleid bepaalt.

Het is dus maar wat je ‘hervorming‘ noemt en wat het doel ervan is. In de variant van Driehuis betekent het snijden in voorzieningen, miljardensteun voor de financieel-economische sector, snijden in de hoogte van de lonen, afbreken van het pensioenstelsel, verplaatsen van industrie naar lageloonlanden en open grenzen voor immigratie die de lonen nog verder drukt. Alles in het belang van het grootbedrijf dat wereldwijd opereert en werknemer en belastingbetaler het nakijken geeft. Dat ‘hervorming‘ ook iets anders kan betekenen is tot Driehuis en de gevestigde media nog niet echt doorgedrongen. Het grootbedrijf ziet het goedkeurend aan.

4 gedachten over “Wat is hervorming? Kan dat ook progressief opgevat worden?

 1. ‘Hervormingen’ waren altijd ‘progressief’. De afgelopen tijd wordt het begrip door ‘rechts’ misbruikt en uitgehold.

  Like

 2. @Blewbird
  Exact. En laat links (PvdA?) zich dat aanleunen. Hoogste tijd voor bewustwording over de semantiek van het woord ‘hervorming‘. Om te beginnen. En daarna de echte ‘hervorming’.

  Like

 3. Toen Klaas Knot op het acht uur journaal prak over ‘zijn buikgevoel’ dat het beter gaat, was dit een verkapte Keynesiaanse hint aan economen. Daarachter speelt veel meer.
  Het buikgevoel van de consument over de economie moet opgepept worden. Keynes (banaal gezegd, een ‘gedrukt geldpomper’) noemt dit de ‘Animal spirits of the consumer’. Ofwel, hoe wordt het vertrouwen van de consument in de economie herstelt.
  Hoe werkt dat door in de praktijk van de macro-economie? Hieronder een deel van een artikel in de Wall Street Journaal 2009 over ‘animal spirits’. De FED vervangen door ‘EU en ECB‘:

  =The interventions by the EU and the ECB so far have been in the right direction. Draghi has been especially inventive and aggressive. But the theory of animal spirits and the loss of confidence tell us that a great deal more still needs to be done. (Hear, hear, Barosso!) Now is not a time for the timid. To meet our needed fiscal-policy target, the EU’s fiscal stimulus should be much greater. And to meet the credit targets, the expansion of special loan facilities, recapitalization of banks, and use of government and EU institutions to grant credit where it has dried up must be on a scale great enough to overwhelm further doubts about the economy.
  In due course our animal spirits will once again turn positive, but we would rather that happen this year or the next rather than five or 10 years from now. There is only one way to speed this process: greatly expand governmental support of credit markets and pass a much larger fiscal stimulus plan than is now proposed.=

  Banken en (semi)socialisten (Hollande, Spekman, Asmussen, Barosso, Samson , Rutte Pechtold, SPD, de Duitse Groenen, Lagarde, die vist naar opvolging van Hollande) vinden bovenstaande prachtig. Vers, nieuw geld op de plank voor welke doeleinden dan ook. En met een eenmalige 10% welstandstax (advies IMF) boven een bepaald niveau (in Duitsland wordt over €250.000 reeds gepraat door de SPD) een beetje nivelleren, past in dit plaatje. De fiscale pijngrens wordt daarmee niet kennelijk niet overschreden. De €100.000 gaat daarin ongetwijfeld een rol spelen.

  De bankenunie, toezicht en een bankenfonds passen ook in dit plaatje. Kunnen de EU en de ECB de ‘animal spirits van de financiele markten (die zijn er ook!) een beetje in toom houden. 50 miljard voor een bankenfondsje is een giller voor de Bühne.
  http://online.wsj.com/article/SB123302080925418107.html#
  http://de.wikipedia.org/wiki/Animal_Spirits

  Kortom, we worden op een doorzichtige manier verarscht. Alles veranderen, schulden naar beneden, bezuinigen) omdat alles bij hetzelfde moet blijven. Slechts weinigen onder de consumenten hebben echter in de gaten hoe het werkt.

  Maar wat niet verandert is het monetaristische geldsysteem met de kapitale hoofdsom die met rente moet worden afgelost, die alleen maar dankzij de electronische geldpersen groter wordt. Voldoende geldschepping middels de fysieke economie (betekent onhaalbare economische groei) zit er in de €U
  n i e t m e e r in.

  Eerlijk zou zijn als het vermogen van de burgers wordt uitgekleed, de schulden eveneens met een gelijk percentage worden verlaagd. Een collectieve haircut op schulden van burgers en van de overheid, die eigendom van de burgers is. Pas dan onstaat ruimte en verrtrouwen. En er zijn voldoende macro-economische instrumenten om zoiets geleidelijk in goede (geld)banen te leiden. Dat vereist echter moed.

  Wie schulden heeft, is niet vrij. De vraag is niet alleen hoe je vrij komt, maar ook wie je gevangen houdt. Dat is het wurgende geldsysteem. Financiele markten, waaronder banken, zullen er altijd zijn. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden. Dat lukt niet met een Bankenunie, Bankentoezicht, een Bankenfondsje en allerlei reddingsfondsen, prachtige Richtlijnen (60%, 3%) plus centrale banken, die zelf als hedgefondsen opereren en hevelen met giraal geld uit de electronische machines. Een doodlopende steeg, waarin iedereen zich leeg en uiteindelijk te pletter loopt. Letterlijk.

  “Mij interesseert het niet wie regeert, zolang ik maar het geld controleer” zei een Rothschild. Iemand anders zei ” Wij doen God’s werk op aarde”. Ja, ja, alsof het geweten van de mensheid handelswaar is en exclusief eigendom is van een selecte elite. Geen enkele beschaving heeft zoiets overleeft. Of werd botweg overmeesterd door de drijfveren van wat de Hollanders als eerste ter wereld hadden. Een financiele beurs, waar ook rente werd ge-exploiteerd.

  Dan maar een reusachtig eiland bouwen in de Noordzee voor deze elite.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.