Greenwald komt met onthullingen over Amerikaanse spionage in Nederland

greenwald.si

Elke criticus valt het op, gisteren nog Bits of Freedom, de Nederlandse regering hult zich in stilzwijgen over de onthullingen van Edward Snowden. Deze klokkenluider heeft sinds juni journalisten bij internationale media van documenten voorzien die tot onderbouwde stukken hebben geleid die aangeven hoe Amerikaanse, maar ook Britse, Franse en Duitse inlichtingendiensten functioneren, hun burgers massaal bespioneren en ook bedrijfsspionage niet schuwen. Over Nederland bleef het tot nu toe opvallend stil. Nederlandse media waren blijkbaar niet tot de inner circle van Snowden door weten te dringen. Zodat de regering-Rutte kon volharden in haar stilzwijgen omdat in de media onthullingen over de Amerikaanse spionage in Nederland ontbraken.

Daarin komt binnenkort verandering. Guardian-columnist Glenn Greenwald gaat aandacht aan Nederland besteden. Hij is tot nu toe leidend in het selecteren en analyseren van de duizenden documenten die hij van Snowden kreeg en het publiceren van gezaghebbende artikelen over de spionage en het toelichten ervan in de publiciteit. Hij kondigt het aan in een interview in De Volkskrant met Marjolein van de Water onder de kop: ‘Jullie hebben geen idee van omvang Amerikaanse spionage in Nederland‘. Deze verbreding naar de marge is onderdeel van een campagne van Greenwald om de focus op meerdere landen te richten, zoals ook Canada.

Desgevraagd verklaart Greenwald de tot nu toe terughoudende reactie van de Nederlandse regering op de onthullingen vanuit de informatiepositie van Nederland. Als zogenaamd land van de derde categorie geeft de Nederlandse regering de Amerikanen toegang tot het systeem in ruil voor informatie die Nederland nodig heeft. Te denken valt aan terroristische dreigingen tegen de haven van Rotterdam of Schiphol. Greenwald noemt Nederland een aggressieve bondgenoot van de VS. Dat duidt op een vlijtige onderaannemer die in een niche van de spionagesector klusjes voor de VS opknapt. Greenwald wil zich verder nog niet uitspreken over de Amerikaanse spionage in Nederland omdat-ie nog niet al het materiaal bestudeerd heeft. Hij voegt wel toe: ‘De toon van het debat zal waarschijnlijk wel veranderen zodra de onthullingen er zijn.’ Het valt te hopen.

Foto: Glenn Greenwald (Reuters / Ueslei Marcelino)

10 gedachten over “Greenwald komt met onthullingen over Amerikaanse spionage in Nederland

 1. Politiek Nederland blijft stil. En om die stilte inhoud te geven duikt oud premier Balkenende na lange afwezigheid weer eens op om ‘richtinggevende perspectieven te schetsen:

  ‘Nu vindt de oud-minister-president het tijd voor een verdieping en verbreding van het debat. “Sterker dan voorheen worden in het mondiale politieke, maatschappelijke en financieel-economische debat maatschappelijke vraagstukken moreel geduid. De crisis van 2008 was niet alleen een financieel-economische maar ook een morele crisis. Westerse democratieën kampen met sentimenten als populisme enationalisme, raken verstrikt in grote financiële problemen, en het debat wordt vaak verengd tot louter wat hier en nu speelt. Klimaatverandering, sociale spanningen, armoede, schendingen van mensenrechten, corruptie – al deze kwesties vergen doordachte strategieën en vooral concrete acties. Zou tegen die achtergrond niet veel sterker gekoerst moeten worden op het kompas van waardegeoriënteerde keuzes en een focus op de lange termijn?”

  En zo modderen we hier in dat landje maar door. Terwijl de feiten kant en klaar op een bordje gepresenteerd worden maakt de politiek zich op de burger weer vergezichten te schetsen die afleiding bieden voor de huidige malaise.

  Like

 2. Pingback: Glenn Greenwald vertrekt naar Omidyar Networks | George Knight

 3. Pingback: Frankrijk en Mexico kwaad op VS wegens spionage. Wie wint? | George Knight

 4. Pingback: Trage verandering in NSA-dossier. Vervang Plasterk door Asscher | George Knight

 5. Pingback: Nicolasen ziet Demmink als zondebok. En vergeet de feiten | George Knight

 6. Pingback: Nederlandse media leren zich kritisch uitspreken over spionage | George Knight

 7. Pingback: Tegenstrijdige uitspraken van Plasterk over NSA-afluisterschandaal | George Knight

 8. Pingback: NSA-documenten tonen aan: dataverzameling ‘tegen’ landen. Wat zegt dat over komende schadecontrole door Nederland? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.