George Knight

Debat tussen links en rechts

Hoe Lavabit de Amerikaanse overheid weerstaat en moet sluiten

with 3 comments

Lavabit is een dienst die het versturen van versleutelde e-mails mogelijk maakt. Maar onder druk van de Amerikaanse overheid heeft het haar operaties opgeschort. Het moest de zogenaamde SSL-certificaat sleutels aan de FBI geven. Dat weigerde oprichter Ladar Levinson. Alles draait om klokkenluider Edward Snowden die klant van Lavabit was. De NSA kon z’n versleutelde e-mails niet kraken en klopte daarom aan Lavabits deur.

Het is Levinson op straffe van gevangenisstraf of een fikse boete verboden om in de openbaarheid precies te vertellen waartoe de Amerikaanse overheid hem wilde dwingen. Ook mag-ie niet bevestigen dat het de FBI om Snowden te doen was. Zodat-ie ook geen contact mag leggen met parlementsleden om z’n zaak te bepleiten.

De kwestie roept de vraag op wat voor rechtsstaat de VS is waar een verdachte zonder beroepsmogelijkheid het recht onthouden wordt zich te verdedigen. Uit wat Levinson wel in de openbaarheid mag zeggen kan opgemaakt worden dat andere Amerikaanse internetbedrijven toegeven aan druk van de overheid en met de geheime diensten samenwerken. Ook zij mogen dat niet naar buiten brengen. Dat roept weer zorgen op over aantasting van de privacy en de betrouwbaarheid van internet. De kwestie-Lavabit tast de geloofwaardigheid van de regering-Obama nog verder aan dan deze sinds de onthullingen van Edward Snowden al is.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kunnen we hier nog spreken van een democratische rechtsstaat? Geheime wetten, geheime rechters, geheime uitspraken, geheime gevangenissen. De VS heeft zich lang geleden als doel gesteld om democratie te verspreiden in de wereld. Weet niet precies wanneer het mis is gegaan maar ik denk dat ze dat allereerst maar eens thuis moeten verspreiden.

    Like

    Reggieroning

    9 oktober 2013 at 00:39

  2. […] Ladar Levinson sloot z’n business Lavabit omdat de Amerikaanse overheid de encryptiesleutels opeiste. In het openbaar mocht Levinson niet vertellen hoe die overheid hem onder druk zette. In progressieve en libertaire kringen kreeg-ie veel steun voor zijn opstelling. Nu begint Levinson met een ander techbedrijf Silent Circle dat ook via encryptie de privacy van gebruikers garandeert de nieuwe onderneming Dark Mail. Ze roepen bedrijven die ook de NSA of FBI buiten uw of mijn postbus willen houden op om zich aan te sluiten bij hun initiatief. Tegen de almacht van de staat, en voor de burgerrechten. […]

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: