Joodse lobby stoort zich aan cartoon en beschuldigt Vlaamse regering

PID_$753455$_ed43761c-20f0-11e3-8e0e-5129c734bf72_web_scale_0.528169_0.528169__.jpg.h380.jpg.568

De Oekraïense, maar internationaal opererende nieuwszender Jewish News One laat Maurice Sosnowski van ‘Het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België‘ (CCOJB) aan het woord die kritisch is over een cartoon op KlasCement, een Vlaamse ‘portaalsite voor en door onderwijs‘. Deze is inmiddels verwijderd. In een verklaring van 18 september reageert het CCOJB: ‘Deze karikatuur is dubbel onaanvaardbaar omdat ze de Shoah van 6 miljoen Joden ontkent of minimaliseert door ze op een misleidende wijze te vergelijken met een feit dat niet vergelijkbaar is.‘ En: ‘Ze [=vergelijking tussen het Palestijnse volk en de Joden tijdens de Shoah] maakt in feite deel uit van een leugenachtige en lasterlijke propaganda die sinds vijftig jaar zowel op internationaal als nationaal niveau door radicale antizionistische groepen tegen het joodse volk en de staat Israël wordt gevoerd‘. De verklaring suggereert dat de Vlaamse regering propaganda bedrijft tegen de Joden.

De laatste beschuldiging lijkt een standaardreactie die uit de kast wordt gehaald bij kritiek op het joodse volk en Israël, maar is belachelijk. Dit verdient de Vlaamse regering niet. Hiermee verspeelt het CCJOB elke krediet en plaatst het zich buiten het politieke debat zoals tussen opposanten gevoerd dient te worden. Bea Claeys, de webcoördinator van KlasCement betuigt namens de regering spijt, legt uit dat de cartoon is teruggetrokken en dat haar website niet staat voor antisemitisme. In haar positie heeft ze geen belang bij escalatie. De vraag die blijft hangen is welke zaak het CCOJB dient. Wat heeft het te winnen bij de aggressieve bejegening van de Vlaamse regering? Of speelt hier eerder een communautair geschil tussen Walen en Vlamingen, dan tussen Joden en antisemieten? De Nederlandstalige verklaring van het CCOJB bevat belabberde zinswendingen.

De cartoon van de Braziliaanse en van oorsprong Libanese cartoonist Carlos Latuff is verre van fijnzinnig. Op z’n blog ontkent-ie de beschuldiging een Holocaust-ontkenner te zijn. Hij is wel kritisch op het beleid van de Israëlische regering en neemt stelling in het conflict. Dat mag. De ruimte om in de westerse pers de islam of de moslims te bespotten lijkt groter dan hetzelfde te doen met de Joden of Israël. Dit komt door een veelheid aan redenen. Zoals de sterke Israël-lobby die adequaat reageert op elke uiting die het als antisemitisch beschouwt, de gruwelen die de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangedaan, het idee dat de Holocaust een uniek karakter heeft dat onvergelijkbaar is met andere volkerenmoorden, het slechte imago van de islam in het Westen en de achterblijvende ontwikkeling en slechte organisatie van de meeste Arabisch-Islamitische naties. Maar meten met twee maten is cultureel bepaald en vindt geen legitimatie in de realiteit.

holocaust

Foto 1: Cartoon uit 2009 van Carlos Latuff, ‘Never Again, Over Again!

Foto 2: Cartoon uit 2006 van Carlos Latuff, ‘Making Jokes About …

Advertentie

4 gedachten over “Joodse lobby stoort zich aan cartoon en beschuldigt Vlaamse regering

 1. Ik vind het een leuke cartoon.
  Dat joden geprikkeld reageren is niets bijzonders, hun slachtofferrol moet benadrukt worden, hun daderrol mag niet worden gebracht.
  Wat de holocaustontkenning betreft, een historisch feit wat wettelijke bescherming nodig heeft, dat roept al vragen op.
  Datzelfde geldt voor de Armeense genocide.
  Maar je mag nog schrijven dat genocide DOOR de Armeniërs veel waarschijnlijker lijkt dat OP die Armeniërs.
  De joodse oorlogsverklaring aan Duitsland van 1933 wordt zelden meer genoemd, wie schrijft dat in en door de tweede wereldoorlog een twaalf miljoen Duitsers omkwam krijgt ook al de bui over zich heen.
  De grootste genocide aller tijden was die op de N Amerikaanse Indianen, tussen 1820 en 1870 kwamen dertien tot vijftig miljoen Indianen om.
  Er zijn natuurlijk ook veel lagere schattingen, in tegenstelling tot de zes miljoen mogen die voor de genocide op de Indianen wel gebracht worden.

  Like

 2. @zwartepiet
  Nou, naar mijn idee behartigt de Joodse lobby terecht de nagedachtenis van de zes miljoen vermoorde joden. Maar hun claim dat de Shoah met niets vergelijkbaar is een mening en geen feit. Zoals je zegt, de geschiedenis kent meerdere volkerenmoorden. Die zijn allen op hun eigen manier door aard, karakter en omstandigheden uniek. Ze roepen altijd controverses op bij de nabestaanden van daders en slachtoffers. Zoals ook de Oekraiense Holodomor met 3 miljoen doden. Officieel erkend als genocide.

  Like

 3. @GK: gewoonlijk reageer ik niet meer op dergelijke blog zoals deze, omdat ik het als zinloos ervaar. Ik kan wel genieten over het type reaguurder dat plotseling onder de stenen vandaan gekropen komt, die meestal de discussie dermate vervuilen dat het artikel verder voor zich spreekt. Ik heb dus eventjes gewacht, maar er komt gelukkig weinig uit de modder gekropen.

  Maar bij jou maak ik een uitzondering omdat ik denk dat je er open genoeg voor staat om in te zien dat je wellicht een blinde vlek op dit gebied hebt.

  De eerste cartoon is vanuit de bedenker meer dan begrijpelijk. Hij gaat natuurlijk zo mank als maar mogelijk is en is gemeen, maar gezien de achtergrond en betrokkenheid van de bedenker heb ik er geen enkel probleem mee. Een cartoon mag overdrijven en zaken op scherp zetten of zelfs volledig naast de waarheid zijn. In dit geval gaat het om aan de ene kant de uitroeiing van een bevolking in Europa, wat gelijk wordt gesteld aan een groep mensen die in een gebied wonen waar ze zich met hulp van allerlei instanties verveelvoudigt hebben en zich in woord en daad inzetten om eenzelfde soort uitroeiing als die in Europa plaats heeft gevonden in het MO’en te bewerkstelligen.

  Nogmaals, de bedenken valt – behalve eenzijdigheid – niet te verwijten. Maar zodra het verschijnt in een = een Vlaamse ‘portaalsite voor en door onderwijs‘. = wordt het een andere zaak. De bedenker is hoogstwaarschijnlijk geen antisemiet, maar een boos persoon,. Maar mensen niet direct betrokkenen die dit soort cartoons gebruiken zijn zonder meer vanuit een joods oogpunt te wantrouwen. Eigenlijk weet ik wel zeker dat het antisemitismegehalte onder mensen die dergelijke cartoons waarderen erg hoog is. Dat dit een zorgelijke ontwikkeling is zal iedereen die joods is onderschrijven. Dat velen die niet joods zijn een blinde vlek hebben voor dergelijke venijnige, valse, en kromme kritiek is bekend bij joodse mensen. De meesten trekken hun schouders er voor op en zijn de mening toegedaan dat wel of niet protesteren geen enkel zin heeft en alleen maar onrustig maakt. Daarvoor zijn er instanties in het leven geroepen die dat in de gaten proberen te houden en daarmee is voor de joodse gemeenschap ‘at large’ de kous meestal af.

  De tweede cartoon is net zo min als de eerste cartoon grappig en probeert zo mogelijk nog onwaarschijnlijker parallellen te trekken. Grappen over de islam mag en over de holocaust niet(?).
  Er is daar recentelijk een boek ov er verschenen. Humor ‘tijdens’ de Holocoast.

  Een juistere vergelijking zou natuurlijk zijn, grappen over de Islam mag niet, maar grappen over het jodendom wel. Want als er ergens veel over zichzelf wordt gelachen is het binnen de joodse gemeenschap. De bekende Sam en Moos grappen zijn internationaal bekend.

  Grappen over de Armeense genocide mogen natuurlijk ook niet, net zo min als grappen maken over de miljoenen kapmessen moorden tussen de Hutu’s en Tutsi’s. De uitroeiing van de Indianen in de VS lenen zich ook niet om grappen over te maken, net zo min als de slavenhandel. Het vermoorden van zigeuners en intellectuelen tijdens WO-II is ook geen goed grollenmateriaal, net zo min als de uitroeiing van vele Sudeten Duitsers in oost Europa.

  Enfin, you get the picture.
  Overigens ook wel weer een veelzeggend blog en vandaar in mijn ogen interessant.

  Like

 4. @Jack
  De reacties vallen inderdaad mee. Gelukkig. Dat had ik niet verwacht bij zo’n onderwerp dat vaak allerlei emoties oproept.

  Ik ben het met je eens dat de context van de cartoon van bepalend belang is. Niet meer is te achterhalen wat de context van KlasCement precies was. Maar een site die als portaalsite voor onderwijs kan niet voorzichtig genoeg zijn met indoctrinatie en propaganda als jongeren die hun mening nog aan het vormen zijn. Hoewel het onvermijdelijk is dat indoctrinatie optreedt. Het is nou eenmaal onvermijdelijk omdat ook de ‘neutraliteit’ in de liberale democratie ideologisch gekleurd is.

  De Vlaamse regering bekende schuld en haalde de cartoon weg. Ik heb rondgekeken op KlasCement en vond wat ik over het Midden-Oosten tegenkwam tamelijk evenwichtig. De Vlaamse regering heeft bij mijn weten ook geen reputatie van vijandigheid tegenover joden.

  Wat me stoorde was de zin van het CCOJB in de verklaring en die me ertoe bracht er een stukje aan te wijden: ‘Ze [=vergelijking tussen het Palestijnse volk en de Joden tijdens de Shoah] maakt in feite deel uit van een leugenachtige en lasterlijke propaganda die sinds vijftig jaar zowel op internationaal als nationaal niveau door radicale antizionistische groepen tegen het joodse volk en de staat Israël wordt gevoerd‘. Ik heb me in mijn commentaar ingehouden, maar ik vind dit werkelijk een schandalige uitspraak van het CCOJB. Ook onnodig. Dat gevoegd bij de andere zin die ik citeer en zegt dat de Shoah een onvergelijkbaar feit is.

  Het is een oud debat wat de plaatsbepaling, dus de uniciteit van de Shoah moet zijn. in de jaren ’80 woedde in Duitsland de zogenaamde ‘Historikerstreit’ tussen Ernst Nolte en Jürgen Habermas. Ik deel de mening van Nolte dat de Shoah onder voorwaarden vergeleken kan worden met andere historische wandaden. Maar (sommige) tegenstanders domineren het debat door vervolgens de relativisten te betichten van goedpraten of bagatelliseren. Maar da’s geen deelname aan een debat, maar het op slot gooien ervan.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Historikerstreit

  Precies dat op slot gooien van de discussie doet volgens mij de CCJOB. Alsof wat het beweert onomstreden zou zijn. Nou, dat is het waarschijnlijk in de eigen kring en dat is begrijpelijk. Maar het kan andersdenkenden niet haar eigen mening als een vaststaand feit opleggen. Terwijl juist de vraag over het unieke karakter van de Shoah al decennialang in wetenschappelijke kringen een heet hangijzer is en historici en publicisten uiteenlopende standpunten laat innemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.