George Knight

Debat tussen links en rechts

Waarom zegt Obama: Iran heeft over een jaar een kernbom?

with 13 comments

ob

President Obama meent net als Israël dat Iran ‘een jaar of langer’ verwijderd is van het maken van ‘een nucleair wapen’. Hij zegt dat in een AP-interview met Julie Pace. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif ontkent dit. Volgens hem is Iran niet bezig met het maken van een nucleair wapen. Dit klinkt aannemelijk omdat niets erop wijst dat Iran dit nastreeft. De opmerkingen van Obama kunnen gezien worden als een afleiding voor zijn binnenlandse problemen. De president weet voorlopig geen oplossing te vinden voor de shutdown van een deel van de overheid omdat er geen overeenstemming tussen Republikeinen en Democraten gevonden kan worden over de hoogte van het budget en de financiering. De rol van Israël is voorspelbaar en begrijpelijk. Het slaat oorlogstaal uit en probeert de diplomatieke opening die de nieuwe Iraanse president Hasan Rohani biedt te dwarsbomen. Dat Obama Israël hierin volgt is echter opmerkelijk.

Foto: Tweet van Iraq Monitor, 6 oktober 2013.

Advertenties

13 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fundamentele vraag is wie er bepaalt wie over atoomwapens mogen beschikken?

  jan

  6 oktober 2013 at 12:41

 2. Dat Iran is gewoon één grote propagandamachine en is heel succesvol in wat ze doen.
  Ze hebben nepgodsdienst, nepwapens, nepdemocratie, nepconflicten met bijna iedereen.

  Misschien is alles bij ons ook wel fake, maar hebben we dat minder goed door 😮

  knutselsmurf

  6 oktober 2013 at 14:44

 3. Wel als ik moslim zou zijn en in het midden-Oosten zou wonen b.v. in Iran,dan zou ik met de wetenschap dat mijn grootste vijand zou beschikken over een Atoombom,wel wat rustiger slapen als ik er ook een paar zou hebben.
  Roberto

  Roberto la Verita

  6 oktober 2013 at 16:38

 4. Ze hebben nepgodsdienst, nepwapens, nepdemocratie, nepconflicten met bijna iedereen.
  ================
  Het lijkt het Westen wel.
  Arme Nederlanders,ze lijken allemaal blind en doof,en nog even en ze zijn ook financieel Arm.
  Roberto

  Roberto la Verita

  6 oktober 2013 at 16:45

 5. @Roberto, zeker gezien het feit dat de VS er niet voor terugdeinst dat wapen in te zetten (Hiroshima/Nagasaki) en Israel tot de tanden toe bewapend heeft met atoomwapens zonder dat officieel te erkennen.

  jan

  6 oktober 2013 at 17:04

 6. Je kunt je afvragen of dit de woorden zijn van Obama of die van Netanyahu c.q. AIPAC die Obama weer eens als spreekbuis gebruikt. Net zoals de misser over het rode lijn zijn van een chemische aanval.

  ReggieRoning

  6 oktober 2013 at 17:27

 7. @Knutselsmurf
  Ze hebben nepgodsdienst, nepwapens, nepdemocratie, nepconflicten met bijna iedereen‘.

  Is dat nou zo? Of lijkt dat maar zo? Iran is in de regio een land volop hoogopgeleide, kritische burgers die over democratisch besef beschikken dat in landen als Irak, de Golfstaten, Saudi-Arabië, Syrië, Pakistan of Afghanistan ontbreekt.

  Daarom is het zaak voor ‘de democratische wereldgemeenschap’ om een beleid te voeren dat Iran niet van haar vervreemdt, maar aan haar kant krijgt. Israël, en nu ook Obama doen het omgekeerde. Slim misschien in hun optiek, maar niet in de onze. Die van degenen die conflicten willen beëindigen.

  @Reggie
  Ik begrijp president Obama niet. Zijn verhouding met de Israëlische premier Netanyahu is slecht. Zo nu en dan neemt Obama afstand van Israël. Wat de reden is om dat nu niet te doen kan allerlei redenen hebben. Binnenlands of buitenlands. iets wat direct of indirect werkt. Maar omdat de buitenlandse politiek van Obama niet al te daadkrachtig en logisch is zou het kunnen dat-ie toch niet al te handig geopereerd heeft.

  George Knight

  6 oktober 2013 at 17:45

 8. Ja, ik ben ook heel slim. Daar heb je niet veel aan, als je geen macht hebt. De macht in Iran is in handen van de geestelijken, en die geven het niet op.
  Ik denk dat de gemiddelde katholiek ook niet echt gelooft in een god die alles ziet. Zolang zijn broeders het maar niet zien.
  Nepwapens zag je in dat filmpje. Deskundigen prikken er zo doorheen, het gaat om het voor de gek houden van de bevolking. Nepdemocratie hebben ze niet alleen in Iran, maar ook in de VS. Je kan wel kiezen, maar binnen vooraf bepaalde kaders. Het conflict tussen Iran en Israël is natuurlijk ook nep. Waar gaat het over ? Olie ? Water ? Voedsel ? Ruimte ? De kleur van de baard van Sinterklaas ?

  knutselsmurf

  6 oktober 2013 at 18:14

 9. @Knutselsmurf
  Ok, maar kan het Westen zich dan niet richten op de Iraanse bevolking? Zoals na de val van de muur in 1989 de Tsjechische burgers aansluiting vonden bij West-Europa vanwege hun democratische traditie die nog sluimerend aanwezig was en slechts wakker gekust hoefde te worden. Zo schat ik Iran en de meerderheid van haar bevolking ook in. Enkele baardmannen, soepjurken en tulbanden weg en de bevolking kan weer verdergaan waar het gebleven was toen de sjah verdreven werd. Terecht overigens.

  Ik vermoed dat vele landen in de regio banger zijn voor een democratisch Iran dat aan kracht wint dan voor een theocratisch Iran zoals nu dat in zichzelf verstrikt zit en stagneert. De vraag over de regionale hegemonie bepaalt denk ik de opstelling van Israël. Da’s begrijpelijk, ook voor de economische situatie in de toekomst binnen de regio. Maar waarom de VS deze opstelling kiezen ontgaat me. Ik zie het Amerikaans belang in een confrontatie-politiek niet. Of het moet het belang van het militair-industrieel complex zijn dat aanstuurt op oorlog en wapenverkopen.

  Maar dan vraag je je af, is president Obama niet autonoom en krachtig genoeg om zich daaraan te onttrekken? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Ik vrees van niet. Of z’n politiek van een ‘Carrot and Stick‘ benadering is zo ingenieus en slim dat de logica pas later duidelijk wordt. Laten we het hopen.

  George Knight

  6 oktober 2013 at 18:30

 10. Hoeveel mensen die in Iran wonen ken jij ? Ik kom niet verder dan 0, vrees ik. Dat is erg weinig, als je bedenkt dat daar 75 miljoen mensen wonen. Ik weet niet hoe makkelijk het is om geestelijken die al meer dan 100 jaar bijna alle macht bezitten zomaar aan de kant te schuiven. Probeer het in Nederland maar eens, waar ze veel minder sterk zijn. De Sjah van Perzië probeerde het, en ze sloegen keihard terug.

  knutselsmurf

  6 oktober 2013 at 19:39

 11. Is Obama autonoom? Ik vrees van niet. Als je kijkt waar de honderden miljoenen dollars vandaan komen die Obama in het zadel hebben gezet is het voor mij duidelijk dat ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’. De geldschieters; the big companies kunnen zich geen fout veroorloven in hun selectie van presidentskandidaten. En dat doen ze ook niet. We hadden nog niet zolang geleden Reagan de acteur, de ietwat zich dommig voordoende Bush en dan nu een hartenveroverende prachtig speechende Obama, zij spelen de rollen die in elk tijdsvak noodzakelijk waren en zijn om dät voor elkaar te krijgen wat de geldschieters eisen, nog meer macht en nog meer rijkdom. De cijfers spreken voor zich.

  @George, ik vraag me af of het de regio is die bang is voor een democratisch bestuur in Iran of dat het Westen bang is voor een democratisch bestuur in Iran. De V.S kent een lange traditie van het heimelijk steunen van operaties, denk maar eens aan Zuid Amerika, die democratisch gekozen besturen omverwerpen.

  jan

  6 oktober 2013 at 19:52

 12. De VS wil helemaal geen stabiel Midden Oosten. Dat is nu in feite het probleem!
  Laat het ze zelf uitzoeken zegt een weldenkende burger, ze komen maar terug als ze bekwaam zijn. Afrika idem.
  Ik ben het dan ook zeer eens met knutselsmurf.
  Wat het westen tracht te doen is het katholicisme ten tijde van Torquemada op te leggen aan de moderne katholiek. Dat wil hij/zij niet. Maar dat wil de burger in het MO ook niet!
  Waarom dan dat pleiten voor de vrijheid om een burka te dragen….. Mjah. En het dwaze is dat dezelfde certe die krijste baas in eigen buik, nu pleit voor het kopvod.

  Obama en de bom, ach ja; Iran heeft het proliferatie verdrag getekend, wat betekent dat men de verplichting aanging om dat land ook van de technische nohow inzake kernenergie te voorzien. Augh, die was men gemakshalve vergeten. Dat verdrag heeft niet alleen plichten, maar ook rechten!
  Of ik Iran met een bom vertrouw? Ja.
  Zodra ze hem op Jeruzalem gooien is heel Iran een vlakte met witte dorre doodsbeenderen.

  toetssteen

  7 oktober 2013 at 03:37

 13. Niets wijst er op dat Iran kernwapens wil ontwikkelen? Dat is dan zeker behalve het verrijken van uranium en het bouwen van een plutonium fabriek!

  Likoed Nederland

  24 november 2013 at 20:22


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: