Plofkippen bij Albert Heijn en Jumbo. Hoe lekker is dat?

Ik eet al jaren geen kip meer. Ook geen biologische overigens. Zonder een dierenactivist-fetisjist te zijn, kan ik het toch niet aanzien. Daarbij komt dat ik het naar niks vind smaken en vrees voor m’n gezondheid. De Reclame Code Commissie heeft de klacht tegen bovenstaande reclame van Wakker Dier afgewezen. Ingediend door een onbekende. Het zegt haar campagne voort te zetten. Plofkippen dienen geen enkel doel. De kippen niet, de kippenboeren niet, de supermarkten niet, de smaak van Nederland niet en de volksgezondheid niet. Want omdat de plofkippen volgepompt worden met antibiotica neemt de resistentie tegen bacteriën toe. Da’s op termijn levensgevaarlijk omdat zo ziekten niet meer bestreden kunnen worden omdat de antibiotica niet meer werken. Daarom is het me een raadsel waarom plofkippen niet gewoon wettelijk verboden worden.

plofkip-poster

Foto: Poster van Wakker Dier over plofkip.

5 gedachten over “Plofkippen bij Albert Heijn en Jumbo. Hoe lekker is dat?

 1. @George, in een ander blog van je had je het over hybride politiek waarin ook burgerbewegingen deelnemen. Mijn stelling daar op was dat burgerbewegingen een particulier belang dienen maar niet het grote geheel.
  De WakkerDier actie is een goed voorbeeld van een burgerbeweging die invloed uitoefent. Gebruikmakend van democratische middelen probeert deze beweging in dit geval het produceren van goedkope plofkippen te voorkomen. Je stelling waarin je formuleert dat deze plofkippen geen enkel doel dienen is aanvechtbaar.
  De beweging die achter WakkerDier schuilt zal niet bestaan uit laagopgeleidde mensen die voor een karig loon en in slechte arbeidsomstandigheden hun kostje bij elkaar scharrelen maar zal veeleer vertegenwoordigd worden door hoogopgeleidde en goedverdienende mensen die het zich kunnen veroorloven hun stukje kip van de biologische slager te betrekken.
  Wanneer de plofkip, door toedoen van Wakkerdier, uit de schappen verdwijnt ontzegt men daarmee de mogelijkheid van de zogenaamde onderklasse het eten van voor hen betaalbaar kip. Dat de plofkip geen enkel doel dient is dus niet waar, Vergeet niet dat deze zogenaamde onderklasse een aanzienlijk en groeiend deel van de Europese bevolking uitmaakt. Als de actie van Wakkerdier succes heeft dan bepaalt een groep burgers voor de ander en dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het doet me denken aan het lobbywerk dat zich afspeelt in de hedendaagse politiek maar dan nu niet achter de schermen maar in het openbaar.

  Een burgerbeweging in mijn optiek, zal zich veel meer moeten inzetten voor het grote geheel dan zich te richten op delen er van. En dat grote geheel is het democratisch gehalte van Nederland en in groter verband de E.U. En als een burgerbeweging zoals ik me die voorstel haar fixatie op de plofkip loslaat en zich richt op de vraag hoe het komt dat deze plofkip toch een doel dient dan kan men verder kijken wat de oorzaken zijn van de aanwezigheid van de plofkip en een zogenaamde onderklasse en of het één met het ander te maken heeft. En als men dan nog verder kijkt dan doemt de vraag op of democratie en kapitalisme uberhaupt wel samen kunnen gaan gezien de uitholling van democratie en het expansionisme van neo liberalisme.

  Mijn pessimisme in deze bestaat hieruit dat ik jouw voorstel van een hybride politiek waarin burgerbewegingen deelnemen wel levensvatbaarheid acht, maar dan enkel als het particulier belang betreft. De macht zo die nu in handen is van banken en multi-nationals zal dit soort initiatieven, burgerbewegingen als bijvoorbeeld WakkerDier geen strobreed in de weg leggen. Het vormt geen enkele bedreiging voor de macht. Burgerbewegingen die de wortels van de macht aantasten, de vraag of democratie en kapitalisme samengaan, zullen geen kans van slagen hebben.

  Ik eet al meer dan de helft van mijn leven geen vlees meer.De laatste keer dat ik kip at viel het vlees van pure ellende uit elkaar van mijn vork op mijn bord …plof 🙂
  Verantwoordelijkheid nemen in deze is volgens mij niet het stomweg verbieden maar ook het mogelijk maken dat er een kwalitatief goede kip voor dezelfde prijs is. George, we gaan een stuk land kopen waar we kippetjes en haantjes samenbrengen die in alle rust en gezondheid voor nageslacht zorgen. Zo nodig helpen we met uitbroeden. De kippenboerderij zal gerund worden door vrijwilligers en gepensioneerden die van wanten weten en niet te beroerd zijn de kippetjes op de fiets naar de winkel te distributeren. Want we willen natuurlijk ook een milieuvriendelijk kippetje. Wat denk je evan, goed idee? 🙂

  Like

 2. @Jan
  Zoals ik zei, biologische kip eet ik evenmin. Daar zit ook antibiotica in. Het argument dat de zogenaamde onderklasse recht heeft op een goedkoop stukje vlees deel ik niet. En er daarom plofkippen moeten zijn. Bedenk dat het prijsniveau in de Nederlandse supermarkten ongeveer het laagste van Europa is.

  De overheid moet toezien op de volksgezondheid en dat ernstig nemen. De voedselkwaliteit is niet slecht, maar uitwassen moeten bestreden worden. Als het moet met een verbod. En ook de onderklasse kan vegetarisch eten. Hun genot hoeft niet ten koste van het dierenwelzijn te gaan. Kwestie van educatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.