Italië: Berlusconi en Grillo breken samen de gevestigde politiek af

(Versie met Engelse ondertitels volgt)

Een fan van Silvio Berlusconi uit Napels. Zo klinkt genegenheid en blindelings volgen. Wie weet liefde, amare. Een aardige vrouw. Italiaanse politiek is een ramp. Het draait om zelfverrijking, vriendjespolitiek en geclaimde functies in het openbaar bestuur. Berlusconi die opvallend genoeg voor continuïteit zorgde trok afgelopen dagen de stekker uit de regering Letta. Z’n vijf ministers vertrokken met tegenzin uit het kabinet.

Opnieuw wacht de Italianen de gang naar de stembus. Van de andere kant ageert Beppe Grillo tegen het feit dat de media hem en zijn M5S-beweging demoniseren. Hij heeft gelijk. Grillo wil het huidige politieke systeem vernietigen om het te herbouwen. Zeg maar, nieuwe (partij)politiek op de puinhopen van azuur. Dat wordt niet begrepen, zelfs niet door veel van z’n partijgenoten die in klassiek machtsdenken geloven. Grillo’s anti-politiek en Berlusconi’s non-politiek zetten de toon. Wat een ramp, wat een theater, wat een sentiment.

PAR21518

Foto: Herbert List, Opname in het theater van Venetië. Uit Senso (1954) van Luchino Visconti. Credits: Herbert List/Magnum Photos.

2 gedachten over “Italië: Berlusconi en Grillo breken samen de gevestigde politiek af

 1. Wederom een fraai voorbeeld van het recente slagveld van de supranationale, ondemocratische €U en haar werkelijke vijanden.
  Corruptie- en bankschandalen, politieke willekeur in alle eurolanden en de Centrale, politieke chantage in Italie, parlementair rechtsextremisme in Griekenland, Oostenrijk en Nederland, een monetaire euro-, schulden-, (jeugd)werkloosheid-, economische- en politieke vertrouwenscrisis. Dat alles ‘legitiem’ gesocialiseerd, ofwel ‘bailed-in’ (niet alleen schulden) onder de paraplu van een gemanipuleerd Verdragje van Lissabon en verkrachte Verdragjes van Nice en Maastricht. Over de geo-politiek van de Centrale nog niet eens gesproken.

  Zijn dan werkelijk zulke vijanden nodig om het besef daadwerkelijk te laten doordringen dat dankzij deze manier van opereren een uitzichtloze strijd wordt voortgezet en nog meer vijanden, €U burgers, op het slagveld tesamen komen?

  Like

 2. Hou toch op met dat rechts extremistische gewafel King dat gaat werkelijk nergens over. Mensen zijn tegen de EU, punt. Dat geneuzel over links rechts zijn praatjes voor de vaak. Lees een bodem om mensen die het eens zijn uit elkaar te drijven.
  Nederland staat voor 201 miljard, ja u leest het goed, garant, daarop komt nog Target2 dat geschat wordt op 100/ 150 miljard plus wat er uitstaat aan garanties!

  Ja inderdaad, laten we de onzin laten varen, want Nederland is default, failliet, mooier woord is er niet.
  Maar men raakt de narren niet kwijt, nee, ze gaan door tot aan het eind. War, bankers make war:

  http://www.bigeye.com/bankers_make_war.htm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.