FEMEN verstoort modeshow. Want: symbool van de sex-industrie

4LUZZyEFym

Twee halfnaakte activistes van FEMEN mengden zich afgelopen donderdag tijdens de Parijse modeweek op de catwalk van de Nina Ricci show. Met teksten op hun lichaam ‘Model don’t go to brothel‘ en ‘Fashion dictaterror‘. De eerste tekst is een echo van Kitty Greens documentaire ‘Ukraine is not a Brothel’ over FEMEN die Victor Svyatski als het meesterbrein ervan onthulde. In FEMEN’s optiek is de wereld één groot bordeel.

Het Engelse model Hollie-May Saker loopt professioneel door, maar lijkt van binnen te koken omdat haar opmars naar de roem door twee activistes wordt verstoord. Maar niet zonder slag of stoot. Aan de Liverpool Echo liet ze weten een van de activistes in het gezicht te hebben geslagen omdat deze haar pols vastpakte.

FEMEN protesteert tegen elke vorm van (s)exploitatie en ziet in de mode-industrie een akelig mannending. Overigens is het verbazingwekkend dat organisaties nog steeds niet begrijpen dat ze de nieuwe feministes niet met dezelfde verbetenheid moeten aanpakken als waarmee deze zelf het podium zoeken. FEMEN mist elk gevoel voor humor en relativering. Ontregeling van strak geregisseerde evenementen blijft zo makkelijk.

plbj2ZF2uD

Foto’s: Activistes van FEMEN protesteren bij de Nina Ricci show. Parijs, 26 september 2013.

Advertentie

4 gedachten over “FEMEN verstoort modeshow. Want: symbool van de sex-industrie

 1. Prima onderwerp waar Femen zich op richt. Ik vind ook niet dat de aandacht op uitbuiting met humor en relativering behoort te verlopen. Femen wijst op iets dat in onze samenleving speelt, uitbuiting van medemensen’ en daarom verdient deze zienswijze een groter podium in de media dan het nu krijgt.

  Like

 2. Ik bespeur toch een andere toon en meer ‘afstand’ als je over FEMEN schrijft. Is dat sinds bekend werd dat FEMEN zou worden geleid door Viktor Sviatsky? Heb ik je reactie op dat nieuws gemist? Volgens mij maakt het weinig verschil door wie FEMEN wordt geleid, als er maar respect en integriteit is. Het zou voor mij niet acceptabel zijn als de vrouwen op welke manier dan ook zouden worden gedwongen om op die manier actie te voeren.

  Like

 3. @Blewbird
  Als de andere toon erin geslopen is dan is dat niet bewust gebeurd. En heeft zeker niets met Viktor Sviatsky te maken. Voordat ik ooit z’n naam gehoord had was ik al welwillend kritisch op FEMEN. Bijvoorbeeld in februari 2013 toen ik zei: ‘FEMEN is idealistisch, maar hoeft niet geïdealiseerd te worden.‘ Ik ben een sympathisant met gemengde gevoelens. Nog steeds. En vraag me steeds meer af waar het mes van het halfnaakte protest bot wordt. En wat dan?
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/02/23/femen-verstevigt-hip-en-dwars-image-door-strakke-marketing/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.