Wat voor onderzoek komt er naar Demmink: toe- of ontdekken?

demmink2

De affaire-Demmink gaat maar niet liggen. Een kwestie van vertraging, misleiding en ontkenning. Centraal staat Joris Demmink de tot 1 november 2012 hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie. Hij wordt al jarenlang in verband gebracht met het seksueel misbruik van minderjarigen. Maar ook met machtsmisbruik, obstructie van de rechtsgang, intimidatie van de media en chantage van hooggeplaatsen. Omdat er nooit een diepgaand onderzoek is verricht naar de beschuldigingen bestaat er al jaren een patstelling. Met als gevolg onzekerheid over wat Demmink precies aangewreven kan worden. Dit is een ongewenste situatie die de opeenvolgende ministers van Justitie door een aanwijzing om deze zaak te onderzoeken hadden kunnen voorkomen. Ze deden dat niet en hebben de schijn gewekt Demmink in bescherming te hebben genomen.

Vandaag meldt het AD dat het OM een onderzoek is gestart naar Demmink. Vraag is of het deze keer eindelijk om een diepgaand onderzoek gaat dat probeert alle feiten boven water te krijgen. Aanleiding is een brief van het Turkse OM waarin staat dat ‘Demmink op 20 juli 1996 Turkije is ingereisd’. Een onbetekend feit ware het niet dat Demmink en z’n advocaat altijd hebben ontkend dat Demmink in de jaren ’90  in Turkije was. Waar-ie minderjarigen misbruikt zou hebben. De Rijksrecherche heeft afgelopen jaar een oriënterend feitenonderzoek naar de reisbewegingen van Demmink in Turkije gehouden. Dat kwalificeerde minister Opstelten als gedegen onderzoek. Hiermee introduceerde hij een onderzoekscategorie tussen oriënterend en diepgaand. Wat gedegen betekent is onduidelijk. Hoe dan ook is er nooit een diepgaand onderzoek verricht.

Gezien de voorgeschiedenis is het de vraag of er vertrouwen valt te ontlenen aan de nieuwste ontwikkelingen. Is de tijd rijp voor een onderzoek dat ontdekt, en niet toedekt? Henk Rijkers van het KN weet het deze keer zeker. Hij noemt de instelling van een onderzoek door het OM een doorbraak in de affaire-Demmink. Maar dat valt nog maar te bezien. Vraag is of het gezien de betrokkenheid van allerlei ministers, hooggeplaatsten en politieke partijen al tijd is voor een niet-gestuurd, onafhankelijk onderzoek. Dus zolang betrokkenen als Ivo Opstelten en Piet Hein Donner nog hoge posities in het openbaar bestuur bezetten. Mogelijk moeten we nog enige jaren wachten op de echte waarheid over Demmink. Hoewel sommigen het antwoord al weten.

Foto: Joris Demmink. Credits: NRC/Maarten Hartman.

Zie hier voor alle stukken van dit blog over Joris Demmink.

13 gedachten over “Wat voor onderzoek komt er naar Demmink: toe- of ontdekken?

 1. klokkenluideroline.is
  Micha Kat heeft heel goed onderzoek gedaan als ik zo kijk op het net. JDTV op youtube staat heel veel info die je zo kan bekijken als je er meer over wilt weten.

  Like

 2. @Josie
  Over Micha Kat merkte ik eind vorig jaar op:
  Publicist Micha Kat heeft afgelopen jaren eveneens aandacht aan de zaak-Demmink besteed. Eerst deed-ie verslag op klokkenluideronline.nl en toen dat wegens smaad op last van de rechter werd gesloten op klokkenluideronline.net. Zijn site bevat veel hoofdletters en suggesties. Vraag of Kat de behandeling van de zaak door zijn optreden bespoedigd of vertraagd heeft valt lastig te beantwoorden. Zijn reputatie die deuren sluit doet de zaak geen goed. Maar hij stond wel lange tijd als enige voor de deur te demonstreren.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/12/21/demmink-so-squeeze-me-but-dont-tease-me/

  Like

 3. @George Knight Heb je ooit JDTV gekeken ? Zindsdien ik die bekeken heb is mijn vertrouwen in de overheid heel veel geslonken en ben ik erg terleurgesteld in de overheid. Zeker toen ik de zaak mariane vaatstra heb bekeken en de site van argusoog.org. Daarna ben ik afgereist naar de site’s van niburu waar mijn ogen nog verder open ging en mijn mond echt open viel van verbazing. Ok men noemd deze site allemaal complotters site’s maar deze mensen doen meer onderzoek dan welke krant dan ook die alleen andere kranten copieren. Als je 1 krant hebt gelzen dan heb je ze alle gelezen. Ik neem tuurlijk niet alles voor waar aan van deze site en trek ze wel degelijk na en als je de bronnen van hen natrekt dan weet ej ze zitten erg warm vergeleken met al die staats nieuws die de elite voor je voorkauwen zodat je een brave burger blijft. .

  Like

 4. @Josie
  Ja, ik heb JDTV wel eens gezien. En ja, ik ben ook kritisch op de gevestigde journalistiek. Om niet te zeggen: uiterst kritisch. Zie m’n laatste posting. Maar daarmee is nog lang niet gezegd dat media van het kaliber JDTV het beter doen.

  Like

 5. Ik vermoed dat het probleem ligt dat een normaal denkend mens dit niet begrijpt. Het ligt volkomen buiten zijn opvattingen.
  En dat zal echt niet nieuw zijn, vandaar dat de relibroeders er altijd mee weg konden komen. Voor het grootste deel der mensheid is dit walgelijk! (wat het ook is).

  Alleen vergeet niet dat befaamde :

  Juist ja. En wat mij betreft uhh, mogen ze hun dag uitzitten op een naar keuze droog te malen polder.

  Like

 6. Vragen van de leden Oskam en Omtzigt (beiden CDA) aan de Ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken over het artikel «Onderzoek naar oud-ambtenaar» (ingezonden 30 september 2013).
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z18432-n1.html

  Vraag 1
  Heeft u kennisgenomen van het artikel «Onderzoek naar oud-ambtenaar»?1

  Vraag 2
  Klopt het dat het Turkse openbaar ministerie stelt dat uit in- en uitreisgegevens uit het onderzoeksdossier is gebleken dat de verdachte Joris op 20 juli 1996 Turkije is ingereisd?

  Vraag 3
  Wanneer is deze informatie bekend geworden bij de Nederlandse autoriteiten en welke actie is daarop ondernomen?

  Vraag 4
  Heeft het Nederlandse openbaar ministerie in het oriënterende feitenonderzoek aan de Turkse autoriteiten gevraagd of de oud-topambtenaar Turkije is ingereisd in de periode 1990–2013 of niet? Zo ja, kunt u dan het antwoord van de Turkse autoriteiten op die vraag aan de Kamer doen toekomen?

  Vraag 5
  Indien de Turkse autoriteiten niet gevraagd is naar de reisbewegingen, waarom kon ambassadeur Bekink dan met grote stelligheid beweren dat bewezen was dat deze persoon nooit in Turkije geweest was in die periode?

  Vraag 6
  Bent u bereid de ambassadeur te vragen een nadere brief met uitleg te sturen aan de Amerikaanse congresleden, nu nieuwe omstandigheden aan het licht gekomen zijn?

  Vraag 7
  Klopt het dat de Nederlandse overheid de kosten van de advocaat van de oud-topambtenaar vergoedt in een zaak die de oud-topambtenaar zelf heeft aangespannen tegen het AD?

  Vraag 8
  Hoe hoog zijn de totale advocaatkosten die vergoed zijn en hoe hoog zijn de kosten die per uur aan de advocaat van de oud-topambtenaar vergoed worden?

  Vraag 9
  Op welke rechtsgrond staat de Nederlandse staat een oud-topambtenaar juridisch bij in rechtszaken die hij zelf aanspant? Heeft u hiertoe zelf een besluit genomen?

  Vraag 10
  Kunt u één vergelijkbaar geval noemen waarin een voormalig ambtenaar juridische kosten vergoed kreeg voor een zaak die hij zelf aanspande?

  Vraag 11
  Is er een overeenkomst (mondeling of schriftelijk, formeel of informeel) over welke advocaatskosten de oud-topambtenaar mag declareren bij de Nederlandse staat? Zo ja, kunt u die overeenkomst dan aan de Kamer doen toekomen?

  Vraag 12
  Deelt u de mening dat het niet gepast is dat de juridische bijstand van de oud-topambtenaar gedragen wordt door de Nederlandse staat en bent u bereid om ervoor te zorgen dat dat niet langer gebeurt?

  Like

 7. Vlammend betoog waarin inzichtelijk wordt gemaakt dat de Demmink zaak niet om Demmink zelf draait. Over macht versus onmacht en mentaliteit.

  Like

 8. Pingback: Demmink moet vervolgd worden. Tijd voor diepgaand onderzoek? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.