Cultuurplan Schreurs in Eindhoven afgewezen. D66 doet kunst

Van D66 moeten de culturele instellingen het ook al niet hebben. Dat blijkt in Eindhoven. Een meerderheid van de raad keerde zich gisterenavond tegen het plan van wethouder Mary-Ann Schreurs (D66). Het kwam niet onverwachts. De wethouder wil ‘flexibiliseren‘ met als gevolg dat instellingen geen financiële zekerheid meer gegeven kan worden. Kritiek op Schreurs is dat ze de bodem onder deze instellingen wegslaat. Ze dienen immers gegarandeerd te zijn van enige continuïteit om te kunnen plannen, programmeren en personeel in dienst te houden. De wethouder werd alleen gesteund door haar eigen partij. Wat de aloude vraag oproept wat vertegenwoordigers van D66 van politiek begrijpen en wat ze er eigenlijk in willen bereiken. Schreurs wil door subsidie minder vanzelfsprekend te maken de culturele instellingen dichter op de markt zetten met als doel ze zo te laten professionaliseren. Maar in dit streven gedraagt ze zich als politieke amateur. Zonder draagvlak.

ke

Foto: William Kentridge, ‘The Refusal of Time‘. In het Van Abbe Museum, Eindhoven, 2013.

4 gedachten over “Cultuurplan Schreurs in Eindhoven afgewezen. D66 doet kunst

 1. Ha George, over de mail wat lastig (wil nu ook weer niet een heel epistel schrijven), maar je slaat hier de spijker op de kop. Na ervaringen in o.a. Gouda (ook hier is de wethouder D66) en er zijn nog meer steden waar de slimme coalitie D66 heeft opgezadeld met de cultuurportefeuille, wetend dat het een gemeenteraadsperiode zou worden met zowel rijksbezuinigingen als tegenvallende grondinkomsten. Die Schreurs daar heb ik enkele keren mee om tafel gezeten of te kijken of we naar Eindhoven zouden kunnen verhuizen, zij enthousiast, maar ambtelijk kreeg ze het niet voor elkaar. En die voelsprieten in de politiek heeft ze blijkbaar ook niet. Dat is alarmerend want ze zit er al twee perioden en wordt als een prima wethouder gezien. Maar dit ideetje van haar is dan ook echt afschuwelijk. Flexibiliseren. We willen niet allemaal wethoudertje zijn. En kijk wat er van komt. Groet, Ranti ________________________________

  Like

 2. @Anoniem
  Scheppen gaat van au?

  @Ranti
  Je zoon zal je uit kunnen leggen hoe dat bij voetballen werkt. De ene ploeg speelt zo nu en dan moedwillig de bal in de voeten van de slechtste speler bij de tegenstander. Die weet niet wat te doen, verstiert de opbouw en bezwijkt onder de druk. Wat die ene ploeg nieuwe kansen geeft.

  Welnu, volgens onze roemruchte nationale voetbalfilosofen is voetballen net politiek. Iemand, zeg de VVD, het CDA of de PvdA die het slecht voor heeft met cultuur zorgt dat die portefeuille bij D66 terechtkomt. Daarna volgt het voetbalscenario. Met het verschil dat de eigen teamgenoten (in Eindhoven: vooral PvdA en GroenLinks, ook VVD) zich bij de tegenstander aansluiten.

  De Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels (PvdA, loco-burgemeester) leert hoe het anders kan. Zij probeert de cultuur relatief te ontzien. Door haar machtspositie krijgt ze dat ook voor elkaar. Da’s het verschil met al die cultuurwethouders in de steden die weggespeeld worden omdat ze geen macht hebben en de cultuur moesten nemen omdat dat overbleef bij de verdeling.

  Daarom is politiek toch anders dan voetbal. Omdat de tegenstanders in het eigen team zitten. Daarom verkiezen vele wakkere burgers ‘eerlijke’ sport boven politiek. Voetbal, voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven. En … bij D66 zullen er zeker uitzonderingen op de regel zijn. Hoop ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.