Angela Merkel: Das gibt’s nur einmal, das kommt nicht wieder

Angela Merkel danst. Ze heeft met 41,5% van de stemmen een prima resultaat behaald in de verkiezingen voor het landelijke parlement. Haar voorstelling komt niet helemaal van de grond. Het past in de theatertraditie van Bertolt Brecht. Merkel staat op zo’n merkwaardige manier stil bij haar succes dat het lijkt alsof het vooral is bedoeld om er commentaar op te geven. Ze twijfelt tussen genieten van het moment en angst voor overmoed. Reken maar na, volgens de uitslagen hebben de drie linkse partijen in de Bundestag een nipte meerderheid van 319 tegenover 311 zetels voor CDU/CSU. Merkel heeft het geluk dat Die Linke en de SPD elkaar niet liggen. Anders zouden die partijen met de Groenen een regering kunnen vormen. De paradox van haar fijnste uur is dat een grote overwinning haar vooral lastige onderhandelingen brengt. Hoe vertaal je dat in een dans?

b780x450

Foto: Lilian Harvey in ‘Der Kongreß tanzt‘ (1931). Met de song ‘ Das gibt’s nur einmal, das kommt nicht wieder‘.

3 gedachten over “Angela Merkel: Das gibt’s nur einmal, das kommt nicht wieder

 1. Steinbrück’s weigering om met Die Linke te regeren, zou nog wel eens een zelfmoordactie kunnen blijken. Aan de andere kant moeten Die Linke hun interne geschillen (ruwweg tussen Gysi en Wagenknecht) opzij zetten, ‘Angie’ heeft het goed gedaan, ze is haar partij overstegen. Ik zie nog een klein risico binnen de huidige verhoudingen: het zou wel eens kunnen zijn dat de FDP de brug heeft gevormd tussen de CDU en de Beierse CSU, die veel rechtser is. Zo’n 5% kiesdrempel is ook wel iets voor hier.

  Like

 2. Je gaat aan een aantal zaken voorbij, George Knight. De 5% kiesdrempel en dat bij een drie procent hogere opkomst (ruim 73%) de SPD, de Groenen en Die Linke fors stemmenverlies hebben geleden ivgm 2009. Nemen we de uiteindelijke uitslag zonder kiesdrempel met alle deelnemende partijen in overweging met een simpele verdeling tussen ‘links’ en ‘rechts’ is het fifty/fifty. De Duitse samenleving is ‘gespalten’. Bovendien, Gabriel/Steinbrück/Merkel gaat voor geen meter.

  En hoe moeten verliezende regeringskandidaatpartijen zich opstellen tegenover middenpartij CDU met een 13% aanhang vanuit de rechtse coalitiegenoot CSU? Wat is doorslaggevend? Het landsbelang of de partijpolitieke koers van de verliezende partijen? Er komen partijcongressen bij de SPD en de Groenen om de koers te bepalen en concessiebereidheid af te tasten. Partijleidingen van de SPD en de Groenen zijn onzeker en zitten met hun handen in het haar.

  Binnen de Groenen met een pedofielen dossier en lijsttrekker Trittin in de hoofdrol, speelt inmiddels een machtsstrijd. Niet bepaald een verlokkelijk uitzicht voor Merkel. De CDU/CSU heeft eerder met de Groenen geregeerd. Na twee jaar ‘war es vorbei.’

  Reeds valt het woord ‘Neuwahlen’ en ‘Europese verkiezingen’. De laatste dus nu al van toenemend gewicht.

  Daar komt nog bij dat Merkel zich harder gaat opstellen tegen de powermachine ‘Brussel’. Decentralisatie ipv supranationale aspiraties, meer efficiency en zonder harde garanties geen concessies aan Brussel. Achter de politieke schermen heeft Merkel het ‘wel gehad’ met Barosso en haar partijgenoot Schultz, weet de de FAZ te melden.

  Dit botst met de SPD en de Groenen, maar is voor de CDU/CSU met het oog op de Europese verkiezingen in feite al een uitgemaakte zaak.

  Overigens vindt ik het jammer dat de AfD net niet de 5% heeft gehaald. Met de zgn. ‘Überhang’ zetels (tweede stem voor regiogebonden politici) kwam de AfD op 4.9%. Dat had de discussie over de EU en de euro met havik economen in de Bondsdag inhoudelijk goed gedaan.

  Het gevoelsmatige Frans/Duitse ‘Europa’ gesmoezel is geen gezonde Basis meer om een supra-nationaal instituut (geen staat!) nog meer legitimiteit te verschaffen door, na het EFSM en het ESM, nog meer souvereiniteit af te geven.
  En voor dat laatste heeft Merkel een politieke speurneus. Ze moet de CDU/CSU ook nog door de Europese verkiézingen loodsen.

  In Hessen (Goethe’s Frankfurt, tot zondag SPD territorium), waar tegelijkertijd deelstaatverkiezingen waren, zijn de problemen identiek. Hessen dan maar als klein proefkonijntje voor een Berlijnse regeringsformatie?

  In november/december moeten belangrijke beslissingen op europees niveau worden genomen.

  Voor de verkiezingen, na de verkiezingen. Het blijft spannend. Maar Tatort will niemand missen in Duitsland. Op afgelopen zondagavond ook weer hoge kijkcijfers.

  Like

 3. @King Billy
  Ik zie niet in hoe de kiesdrempel en de opkomst meegewogen moeten worden in de definitieve resultaten. Wat telt is het aantal zetels en de meerderheid in de Bundestag. De SPD heeft trouwens licht gewonnen. Maar da’s een relatieve winst na eerder verlies.

  Vraag is hoe de SPD gekarakteriseerd moet worden. Links? Centrum-links? Centrum? (Ik denk inderdaad: centrum). In elk geval is de Union met een centrum-rechtse CDU en een rechtse CSU de meest rechtse partij die in de Bundestag vertegenwoordigd is. Dus SPD, Groenen en Die Linke sluiten programmatisch op elkaar aan.

  Naast hun labiliteit als gevolg van de uitslag met een mokerslag weegt een ander bezwaar meer door: ze hebben een erg kleine meerderheid van 3 zetels. Dan wordt een griepepidemie een gevaar voor het voortbestaan van een centrum-links kabinet. Maar theoretisch kan het en zet het naar mijn idee Merkel onder druk. Hoe onwaarschijnlijk de realisatie ervan ook is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.