AMS-IX denkt de VS in New York te kunnen verslaan

ams

Een persbericht van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Het bestuur kreeg afgelopen dagen kritiek over het voornemen om ‘onder de vleugels van de AMS-IX een vestiging in de Verenigde Staten te beginnen’.

Er ontstond onrust onder de leden. Want sommigen ervan hebben zich juist in Amsterdam gevestigd wegens het neutrale karakter van Nederland. Die onderscheidende eigenschap van een neutraal internetknooppunt dreigt het bestuur nu te grabbel te gooien. Want een vestiging in de VS betekent ondergeschiktheid aan de Patriot Act, wat praktisch het wijd openzetten van de deur voor de Amerikaanse spionagediensten betekent. In het persbericht houdt het bestuur zichzelf voor de gek. Het verwijst naar ‘a separate (legal) entity‘ voor haar vestiging in de VS die het de AMS-IX mogelijk zou moeten maken om onder de Patriot Act uit te komen. Maar zo’n uitvlucht bestaat niet. En dat weet het bestuur van de AMS-IX. Want Amerikaanse of niet-Amerikaanse bedrijven met een Amerikaanse vestiging hebben evenmin die ‘loophole‘ weten te vinden. Ze moeten onder dreiging van boetes al dan niet knarsentandend de deur voor de Amerikaanse spionagediensten openzetten.

Leden van de AMS-IX die tegen dit bestuursvoorstel zijn doen er goed aan om naast hun kritiek over de ongewenste ondergeschiktheid aan de Patriot Act in hun bezwaren dat aspect van een neutraal Nederland naar voren te brengen. Mogelijk ziet het bestuur van de AMS-IX geen verschil met New York omdat het weet dat de Amerikanen ook in Amsterdam meekijken. Maar dan nog is het voor beeldvorming en winstverwachting verstandiger om de schijn op te houden dat de AMS-IX neutraal is. Door haar onverschrokken voorstel voor een Amerikaanse vestiging wordt iedereen alert gemaakt op dat aspect van neutraliteit van het Amsterdamse internetknooppunt. Zo dreigt het bestuur van de AMS-IX alle geloofwaardigheid te verliezen. Da’s niet slim.

Foto: Schermafbeelding persbericht ‘Statement regarding proposal US-based legal entity‘ door de AMS-IX. 23 september 2013.

Advertentie

Een gedachte over “AMS-IX denkt de VS in New York te kunnen verslaan

  1. Pingback: Internetknooppunt Nederland is nog niet verkocht door AMS-IX | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.