VS denken uitzonderlijk te zijn, maar zijn alleen in dat denken uitzonderlijk

De Russische president Vladimir Putin schreef een brief die afgelopen woensdag in de New York Times werd geplaatst. Hij richt zich direct tot de VS en de Amerikanen. Minister Frans Timmermans kwalificeerde gisteren bij Nieuwsuur de brief als hypocriet. Door hun steun aan het regime van Assad hebben de Russen bewust gewerkt aan de uitbreiding van de Syrische burgeroorlog en de destabilisatie in het Midden-Oosten. De brief heeft een politiek belang van misleiding en is vals omdat het oorzaak en gevolg bewust door elkaar haalt.

Maar president Putin handelt niet op alle niveaus onwaarachtig. Hij vertelt in de laatste alinea een waarheid. Die is kostelijk en lijkt een diepe frustratie te verbergen. Hij raakt een snaar die bij vele landen gevoelig zal resoneren. Putin zet terechte vraagtekens bij de Amerikaanse claim dat hun land uitzonderlijk is: ‘And I would rather disagree with a case he made on American exceptionalism, stating that the United States’ policy is “what makes America different. It’s what makes us exceptional.” It is extremely dangerous to encourage people to see themselves as exceptional, whatever the motivation.’ De Amerikaanse arrogantie die ons vertelt een missie te hebben en daarom boven verdragen, afspraken en verboden verheven te zijn irriteert velen.

De kritiek van New Gingrich op Vladimir Putin is terecht. Rusland is geen rechtsstaat en heeft een politiek systeem dat elk tegengeluid uitsluit. Rusland verkracht keer op keer de burgerrechten en is een falende staat waar rechten handelswaar zijn. Maar het veroordelen van de boodschapper is nog geen weerlegging van het feit dat zijn boodschap niet klopt. Hoe had het Amerikaanse establishment gereageerd als niet de corrupte Putin, maar de leiders van Nieuw-Zeeland, Nederland, Noorwegen of Canada dezelfde kritiek hadden geuit?

Nederland profileerde zich tot de Fortuyn-revolutie als gidsland. Politiek, maatschappelijke organisaties, dominees en burgers verkeerden in de waan dat Nederland een opdracht had. Van God gegeven. Het dacht voorop te lopen om anderen de weg te wijzen. Over euthanasie, het homohuwelijk, vrije samenlevingsvormen, ontwikkelingshulp of het drugsbeleid. Dat idee het beter te weten en exceptioneel te zijn zorgde bij andere landen voor irritatie. Die fase is voorbij. De dominee is ingehaald door de koopman en de boekhouder. Niet toevallig werd Nederland lange tijd gezien als het meest Atlantische, pro-Amerikaanse land van het continent.

De VS is nog niet tot inzicht gekomen en denkt nog steeds een gidsland met een missie te zijn. Vanwege hun economische en militaire macht kunnen de VS ook de eigenwaan volhouden dat ze exceptioneel zijn. Maar dat zelfbeeld komt voort uit hun wereldse macht, ontstaat zonder tegengeluid in isolatie, wordt aangewakkerd door het christendom, maar is niet gebaseerd op een opdracht of een bijzondere geschiedenis. De claim van exceptionalisme kan elk land zichzelf voorhouden, maar wordt daarmee nog geen waarheid die authentiek is.

vs

Foto: Michel Kichka

Advertentie

8 gedachten over “VS denken uitzonderlijk te zijn, maar zijn alleen in dat denken uitzonderlijk

 1. Landen die zichzelf met al hun trots niet onder kritiek durven te zetten, of het nu de VS of Rusland is, kun je bij voorbaat van eigenbelang en zelfs schijnheiligheid verdenken als ze elkaar hun eigen ondeugden gaan verwijten
  Dat ook de VS als machtig land ook een lesje moet leren moet het niet vervelend vinden Dat Rusland zijn lesje nog steeds niet heeft geleerd, is even vervelend.

  Like

 2. @Joost
  Er zijn meer landen die van zichzelf menen een bijzondere missie te hebben. En in die rol geloven. Denk aan Turkije, Israel, Japan of Frankrijk die zichzelf ook uitzonderlijk achten. Maar het verschil met de VS is dat ze de macht ontberen om die rol te spelen en tot het besef zijn gekomen dat dat zo is.

  Rusland heeft een merkwaardig zelfbeeld en meent ook bijzonder te zijn. Maar anders verschillend. Het verschil is dat zich het zich naar binnen richt en meent dat de Russische ziel alleen voor Russen geldt. En begrepen kan worden.

  Amerikanen menen juist dat hun waarheid universeel is. Vandaar dat neo-conservatieven onder Bush voor hun landgenoten aannemelijk konden spreken over het brengen van democratie naar het Midden-Oosten. Wat feitelijk ook toen al onzin was. Maar zulke orakeltaal landt in de VS wel. En leidt steeds weer tot rampen vanwege zelfoverschatting, ruime middelen, gebrekkig begrip van anderen, gebrekkig inlevingsvermogen en gebrekkige culturele kennis.

  Like

 3. Pingback: Obama herhaalt: de VS zijn bijzonder. Echt, hoe exceptional dan? | George Knight

 4. Pingback: Wees alert op Russische propaganda in het Westen. Denk zelf na! | George Knight

 5. Pingback: Wees alert op Russische propaganda in het Westen. Denk zelf na! | George Knight

 6. Pingback: Tussen expansie en agressie van VS en Rusland. Hoe kleuren we onze geschiedenis in? | George Knight

 7. Pingback: Gary Johnson heeft weer Aleppo-moment. Hij kan geen enkele buitenlandse leider noemen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.