Franciscus praat over geweten van niet-katholieken. Z’n belang?

roma-1972-001-catholic-church-fashion-show-00m-u0c

De Rooms-Katholieke paus Franciscus heeft een brief naar La Reppublica  gestuurd. In antwoord op Eugenio Scalfari. Hij noemt het een open dialoog met niet-gelovigen. Maar wat moeten de zogenaamde ‘niet-gelovigen‘ hiermee? Wie is deze paus dat-ie meent over anderen te kunnen spreken? Al is het positief. Met z’n titel gaat de paus van Rome al gelijk de fout in. Hij dwingt niet-katholieken in een religieus frame, want hij definieert ze als een afgeleide van gelovigen. Dat verdienen ze niet. Laten we ‘niet-gelovigen‘ liever positief en niet in relatie tot religie omschrijven. Bijvoorbeeld met de term ‘humanisten‘, ‘vrijdenkers‘ of  ‘libertijnen‘.

Atheïsme‘ of ‘niet-gelovigen‘ zijn geen waardevrije begrippen omdat ze afgeleid zijn van religie. Ze zijn gemunt in een maatschappelijk debat toen religie nog almachtig was en aan anderen haar taalgebruik kon dicteren. Maar in een samenleving van minderheden is dat gedateerd, en dus ongepast. Voor de duidelijkheid, Rooms-Katholieken verdienen het evenmin om ‘niet-humanisten‘ of ‘niet-moslims‘ genoemd te worden. Da’s beledigend. Feit dat paus Franciscus dat niet begrijpt tekent z’n fixatie op geloof en religie. De waarheid is dat wat-ie ziet als handreiking uiteindelijk gewoon traditioneel missiewerk is. Met een modern sausje erover.

Franciscus schrijft: ‘Gods genade heeft geen grenzen als hij die vraagt ​​om genade dat doet in berouw en met een oprecht hart, het probleem voor degenen die niet geloven in God is in het gehoorzamen van hun eigen geweten.’ Maar wat moet een humanist, vrijdenker of libertijn met Gods genade? Laat staan dat zo iemand de behoefte heeft Gods genade te zoeken. De strijdigheid is dat de humanist, vrijdenker of libertijn daarmee ophoudt te zijn wat-ie is, en overgaat in een pseudo-katholieke toestand. Precies de inlijving die het Vaticaan beoogt. Vergeving door zo’n religieuze organisatie die haar bestaan ontleent aan het zelfbenoemde woordvoerderschap van de katholieke God op aarde is onwaarachtig, annexerend en bedrieglijk. Arglistig.

Foto: Katholieke kerk modeshow uit Federico Fellinis’ Roma (1972).

4 gedachten over “Franciscus praat over geweten van niet-katholieken. Z’n belang?

 1. Waarom reageert een volwassen overtuigde humanist zo geïrriteerd? Hoe komt hij op het idee dat de Paus ipv een gesprek hem “arglistig” in wil “lijven”? Proef ik hier toch nog jeugd- of pubertrauma’s uit een raar gelovig verleden?

  Like

 2. @Joost
  Psychologisering is soms een makkelijk antwoord op zakelijke kritiek. Met m’n opvoeding zit het wel snor. Ik ben in een vrijzinnig-liberaal milieu opgevoed en heb nooit kans gehad om enige rancune tegen religie te ontwikkelen. Ik zie religie al sinds m’n 15de als een hoogst ingenieuze constructie die onder het mom van oneigenlijke claims slim naar macht streeft. En zie dat met verwondering, afkeuring, maar vooral gepaste afstand aan. Cerebraal.

  Ik gun religie en gelovigen in hun streven het allerbeste en wil ze geen strobreed in de weg leggen. Zo probeer ik ten minste. Maar ik verzet me met alle vezels in m’n lichaam tegen de claim om ongevraagd in een religieuze wereld getrokken te worden. Daar leg ik de grens. En paus Franciscus overtrad naar mijn idee die grens door me te annexeren voor zijn God en zijn machtsdenken. Dat vind ik wat overdreven van hem en daar pas ik voor.

  Ik heb trouwens niet het idee dat ik geïrriteerd reageer. Niets verbaast me nog als leiders van religieuze organisaties van zich laten horen. Ik koester vanuit het dramatisch effect het absurdisme, de dubbelzinnigheden en het scheppen van een aparte wereld dat dit alles met zich meebrengt. Het is zowel Fellini als de kritiek van Fellini. Schitterende tegenstrijdigheid. Ook da’s religie als weerslag van eeuwen verovering, zingeving, machtsdenken, aanpassing en veinzen.

  Ik neem het zelfs op voor de Rooms-Katholieken door te stellen dat ze in hun eigen waarde gelaten moeten worden en ze niet tot afgeleide van anderen gemaakt dienen te worden. Laat ze onder en met elkaar hun ding doen. Zoals ik mag hopen dat de kerkleiders van de Rooms-Katholieke kerk ook ooit tot het inzicht komen dat anderen geen afgeleide van het Vaticaan kunnen zijn.

  Like

 3. Een kritisch gesprek tussen gelovigen en niet-gelovigen en kritische samenwerking tussen gelovigen en niet-gelovigen in een wereldgemeenschap, die iets van deze gegeven, volgens gelovigen “gegeven”, wereld wil maken, zonder elkaars “afgeleide” te zijn, lijkt mij eigenlijk in onze tijd meer van zelf te spreken, om het woord noodzakelijk maar niet te noemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.