Berichten uit Zeeuws-Vlaanderen die me opvielen. Ik was er afgelopen week. Dat land onder de Westerschelde dat overeenstemt met het Belgische Vlaanderen. Hoewel de verschillen aanzienlijk blijven. Tommy Wieringa wist voor de VPRO de ziel van de streek niet te doorgronden. Dat land waar de afstand tot de randstad gevoeld en gekoesterd wordt. Mentaal en bestuurlijk. Met een dubbelheid van slachtofferschap en zelfbeschikking die voortdurend in elkaar overlopen. Als eb en vloed. En daarom niet te onderscheiden zijn. Wederzijds onbegrip tussen de streek en ‘de overkant‘ vindt in de Hedwigepolder een hedendaagse focus.
Het rommelt daar in de Zeeuws-Vlaamse PvdA. Raadsleden, statenleden en wethouders van de partij houden het voor gezien. Ze zijn niet langer aan een lijntje te houden. De Terneuzense PvdA-wethouder Co van Schaik die sinds 1978 de langstzittende politieke bestuurder van Nederland is heeft aangekondigd niet meer terug te komen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Het komt als een verrassing. Van Schaik verklaart z’n vervroegd terugtreden: ‘Ik heb het op zijn zachtste gezegd wel een beetje gehad met die club in Amsterdam. De PvdA vervreemdt volledig van zijn laatste kiezers met dit kabinetsbeleid. Onvoorstelbaar en niemand doet daar iets tegen…‘ En de Terneuzense PvdA-fractieleider Gijs van den Berg stopt er ook mee: ‘Ik trek me terug uit de actieve politiek, omdat ik het kabinetsbeleid ook voor mezelf niet meer uitgelegd krijg‘.
Het is niet makkelijk om dit ongenoegen in de marge te duiden. Is het de uitruil van sociaal-democratische verworvendheden? Is het de partijdiscipline van Jacqueline Kalk van PvdA’s Lokaal Bestuur dat deze kaderleden dwarszit? Is het de aanschaf van de JSF waaraan de PvdA een meerderheid geeft? Zijn het de baantjesjagers die de partij domineren? Zijn het de wegzakkende economie en de belastingverhogingen? Zijn het de slechte peilingen voor de PvdA? Is het de samenwerking met de visieloze VVD’er Mark Rutte? Het ongenoegen voor Van Schaik en Van den Berg zit ‘m in het kabinetsbeleid. De PvdA wordt als bijwagen van de VVD gezien, en de PvdA-leiders als opportunisten die onder verloochening van hun principes aan het pluche blijven plakken.
Vraag is of het opstappen van de Zeeuws-Vlaamse PvdA’ers met een lange staat van dienst een teken aan de wand voor de partij is of een incident. Breidt een inktvlek zich vanuit alle marges uit tot aan het partijkantoor in Amsterdam? Sociaal-democraten kennen een traditie van meningsverschillen die zich uit in een interne strijd. Ondanks succesvolle kamerverkiezingen en kabinetsdeelname is de PvdA nog steeds tot op het bot verdeeld. Hervormingen zijn op een laag pitje gezet. De sociaal-democratie heeft nog steeds geen antwoord op de belangrijkste vragen van deze tijd. In de marge houden lokale bestuurders die de partij maken het voor gezien. In het machtscentrum van de partij wordt siberisch ontkend dat er een probleem is. De macht trekt.
Foto: Schermafbeelding van PZC van 10-11 september 2013.
Vooral de JSF schijnt de druppel te zijn geweest. Er is een brandbrief de deur uit gedaan door verschillende lokale fracties, zie http://www.leiden.pvda.nl/nieuws/nieuws_item/t/tegen_aankoop_jsf. Het zit sommigen hoog, vooral nu met de GR-verkiezingen om de hoek. Gisteren opperde een oud-wethouder op de Leidse site de optie om de fractie los te koppelen van landelijk.
LikeLike
Een linkse liberaal zoals ik heeft al 15 jaar geen partij meer waarop hij kan stemmen. Waar ooit naast plat rechts redelijk links zat, zit nu de Bermuda-driehoek PvdA-Volkskrant-Vara waar veel meer in verdwijnt dan mensen beseffen. Hans van Mierlo had midden jaren ’90 misschien nog iets kunnen veranderen, maar dat was om het onmogelijke vragen gezien het electorale spanningsveld; CDA/VVD zouden daar ongetwijfeld misbruik van hebben gemaakt. De reactie van Blewbird op je vorige blog roept herinneringen op aan mijn goede grootvader, die in 1978 aan het eind van zijn lange leven stelde dat e.e.a. politiek op zijn pootjes terecht was gekomen. “Tot mijn verbazing,” zei hij nog even voordat hij weer zijn neus in zijn Vrij Nederland stak. Maar misschien is wat Blewbird en o.a. Chris Hedges stellen de enig overgebleven optie. Reggie Roning kwam op een ander blog met deze link:
http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html#.UjJEcdJM9Qj
I’m at a crossroads.
LikeLike
@Joke
Het is een lange weg van het gebroken geweertje tot de JSF. Opvallend is dat de oppositie vanuit de basis komt. Vanuit de afdelingen die door de interne organisatie Lokaal Bestuur niet langer gedisciplineerd kunnen worden. Vlak het ongenoegen daarover trouwens ook niet uit. Door de uitruil van programmapunten tussen VVD en PvdA koerst de PvdA op de electorale afgrond af. Het loslaten van de zwakkeren valt in de partij evenmin goed. Evenals het rampzalig economische beleid van belastingverhogingen en lastenverzwaringen dat slechtere resultaten geeft dan in alle ons omringende landen. Met het pikante feit dat PvdA-minister Djjsselbloem zich tot het gezicht ervan heeft laten maken. Een verlengde van Wall Street en de Brusselse bureaucratie. Past dat de sociaal-democratie? Uiterst slim van de VVD.
Leider Samsom zit klem en oogt als een politieke autist die niet luistert naar de leden. Dat kan leiden tot afsplitsingen en leegloop zoals je zegt. In Zeeland, in de grote steden en overal. Ik ben benieuwd of de PvdA-top nog de souplesse heeft om het beleid bij te stellen. Ik betwijfel het.
@Arjan
Ik ben een vergelijkbare weg gegaan. Na de redelijke Van Mierlo die met onbegrijpelijke vergezichten mensen kon inspireren was ik ook politiek dakloos. Tot ik in 2012 uit protest tegen de politieke koehandel in Den Haag de Piratenpartij vond. Die partij weet jammergenoeg nog niets klaar te maken en heeft een lastige start. Toch komt dat voor mij het meest in de buurt van een progressief alternatief dat niet zweert bij machtspolitiek en partijpolitiek. Ook dat verklaart die koude start. Invechten is lastig. Startsubsidie ontbreekt om te professionaliseren.
Naar mijn idee kunnen alleen buitenstaanders de politiek nog redden. Politiek is te belangrijk om het aan politieke partijen over te laten. De bestaande partijen zweren bij een verkeerde werkelijkheid, missen de aansluiting bij de burgers en laten zich daarom corrumperen. Die van de logica op het Binnenhof. Die van functies in het openbaar bestuur. Die van machtige interne besturen en disciplinerende adviseurs die de interne democratie platwalsen. Een groot deel van de autonome, calculerende, betrokken, goedgeïnformeerde en hoogopgeleide burgers en partijleden pikt de schijnwereld die partijorganen schetsen niet langer. Maar iets nieuws kondigt zich nog niet aan. Zo wordt het politieke debat nog negatiever en uitzichtlozer dan het al is.
LikeLike
Pingback: Wordt krijgsmacht ondersteunende vredesmacht? Met 20-25 JSF’s | George Knight
Pingback: Lokale PvdA heeft ongelooflijk veel last van optreden Samsom | George Knight