Wanneer ontstaan anti-Europese partijen op links?

Van 22 tot 25 mei 2014 vinden in verschillende landen Europese verkiezingen plaats. De informatiecampagne is begonnen. Slogan is ACT.REACT.IMPACT. Volgens een bericht in De Volkskrant zal het Europees Parlement de campagne ‘neutraal’ opzetten. Dat biedt kansen voor europsceptische partijen. Vraag is of anti-Europese partijen evenveel faciliteiten krijgen als de traditionele facties in het Europees parlement. Wachten is op linkse anti-Europese partijen die als een linkse Tea Party niet immigratie en nationale veiligheid, maar burgerrechten en democratisering van de Europese instellingen voorop zetten. Welke progressieve partijen zetten de bijl aan oude vanzelfsprekendheden van de Europese eenheid? En kappen oude waarheden weg die niet meer werken?

6 gedachten over “Wanneer ontstaan anti-Europese partijen op links?

  1. Als je de Tea Party links gaat noemen, ben je helemaal vergeten waar je vriendjes zitten. Wilders zal dat niet overkomen! Al was het alleen maar vanwege de centen..

    Like

  2. @Joost
    Je begrijpt me verkeerd. Ik vroeg me juist af waar de linkse variant van de Tea Party blijft. Of een linkse UKIP. Denk daarbij aan Anonymous, Occupy, Beppe Grillo of de Piratenpartijen. Het bestaande, traditionele links kiest uiteindelijk toch voor schaalvergroting, bedrijfsleven, economisering van de politiek en een kloof met de burger. Dat sociaal-democratische of groene links zie ik niet als oplossing.

    Ik zou graag zien dat dat Europese verbond tussen politiek en bedrijfsleven afgebroken werd en de macht weer bij de burger komt te liggen. Maar in de retoriek en het programma van de rechtse anti-Europese partijen zie ik evenmin veel perspectief. Daarom m’n smeekbede aan het begin van de campagne waar de linkse anti-Europese partijen blijven. Waar zijn ze? Waarom laten ze het initiatief aan de conservatieve eurosceptische partijen? Wanneer vinden de progressieve partijen zichzelf eens opnieuw uit?

    Like

  3. Erasmus is met hooguit veel moeite een Nederlander te noemen. Men begrijpt de grond waarover men loopt niet meer.

    Like

  4. Kiesdrempels, districten en getrapte verkiezingen zijn een prima manier om zulke dingen in de kiem te smoren. Ik zie de Europese verkiezingen vooral als een wedstrijd touwtrekken om (landbouw)subsidies, niet als een manier om het volk meer zeggenschap te geven over processen die de nationale grenzen overstijgen. Kan ik kiezen voor een Portugees die denkt als ik ? Ik dacht het niet. Je mag alleen het Nederlandse elftal helpen samenstellen. Er is niks Europees aan die verkiezingen.

    Like

  5. Links/het socialisme is in principe internationaal. Europa bestaat uit vele naties. Dus het ligt voor de hand dat links pro-Europa is. Maar dat blijkt in de praktijk anders uit te pakken. Conservatief links (zoals bij ons de SP) moet niks hebben van Europa (dat heeft het met rechts gemeen) en voor internationaal links (de International Socialists bijvoorbeeld) geldt hetzelfde, omdat zij Europa als bolwerk van kapitalisme zien. Ik heb mijn hoop gevestigd op het ontstaan van een nieuwe socialistische internationale arbeidersbeweging, die zich niet noodzakelijk beperkt tot de grenzen van wat wij nu Europa noemen. Laat dat dan maar utopisch links heten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.