Kosten van oorlog en de dooddoener veiligheid

Een Australische visie op de kosten van oorlog. De een z’n brood is de ander z’n brood. Daarom slijt de VVD’er en oud-opperbevelhebber van de Nederlandse krijgsmacht Dick Berlijn nu gratis z’n lovende praatjes voor de aanschaf van de JSF in regionale kranten. Het Nederlandse leger heeft immers recht op het beste materiaal. Zo luidt zijn dooddoener. Hoe belangeloos is trouwens die Berlijn? Zou hij niet beter zwijgen? Waarom slikken media zijn verhaal? Hetzelfde gebeurt in de VS, India, China of waar dan ook.

Heeft de wereld al dat dure ‘speelgoed’ van mannen nodig die graag in uniform lopen en het vaderland ergens voor menen te moeten redden? Nee toch. Waarom al dat geld niet besteed aan gezondheidszorg, onderwijs of infrastructuur? Wie doorbreekt de spiraal van stijgende defensiebudgetten voor de aanschaf van duur materiaal dat verdergaat dan de verdediging van het eigen territorium? Wie zet de lobbyisten van de grote producenten en adviesbureaus buiten de deur van de machtscentra waar beslist wordt over de overheidsuitgaven? En de defensie-industrie altijd vooraan staat om de politiek om te kopen. Met de Dick Berlijns, Jack de Vriesen en andere lobbyisten die het zo goed met Nederland voorhebben. Zo zeggen ze zelf vol vaderlandslievendheid. Komt er ooit een tijd dat ze buiten de deur worden gezet?

Advertentie

4 gedachten over “Kosten van oorlog en de dooddoener veiligheid

 1. 1962:
  Lockheed Starfighter F-104 – bijnaam “The Widow Maker”. Schandalen:
  – Duitsland, 292 van de 916 toestellen stortten neer, waarbij 115 piloten omkwamen. Minister van Defensie Strauß bijna gedwongen af te treden.

  – Nederland “Aankoop van de eeuw“. Lockheed Affaire, steekpenningen met Prins Bernhard als middelpunt.

  1975: Weer een nieuwe “Aankoop van de eeuw”….
  Keerpunt ’72 PvdA, (Vredeling: „Daar veeg ik mijn gat mee af“) schaft deF-16 van General Dynamics aan.
  Inmiddels Lockheed Martin.
  1979 eerste F-16 in dienst. http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/28188/de-pvda-schaft-f16-s-aan.html

  2000 – 2013:
  De ongelooflijke wederwaardigheden van de Lockheed Martin JSF-Lightning II. Van ruim zestig zuigelingelingen naar 23-25 aankomende peperdure pubers, die nog vervolgonderwijs moeten volgen. PvdA wederom sleutelpositie en gaat om.

  Ondertussen vliegt grote broer Duitsland met de Eurofighter, waarvan er nog 125 geleverd moeten worden met als plan deze door vijf dronen te vervangen. Dit ging echter letterlijk en figuurlijk de mist in. Dronen krijgen geen luchtwaardigheidscertificaat voor Europees territorium.

  Kortom, het opereren van defensiespecialisten in opeenvolgende parlementen van NATO-landen zit echt lijn in.

  Like

 2. @King Billy
  Gelulkkig heeft de Nederlandse krijgsmacht een traditie dat het oorlogen verliest.

  @Reine
  Dick Berlijn mag zijn mening geven. Alleen wordt daaraan nooit toegevoegd dat-ie niet belangeloos is. Zodat het lijkt alsof-ie een objectieve blik heeft. Mij stoorde een artikel van hem gisteren in de PZC dat door het ontbreken van enige redactionele toelichting of mening van een andere auteur als waarheid kon worden gepresenteerd.

  Like

 3. Bij de verkiezingen van Obama in 2007 schreef dat ik hij – Obama er een dubbele realiteit op na houdt. Ik heb het hier nog even opgezocht, kon het helaas niet vinden. Heb ik het geschreven, Obama heeft het waar gemaakt. De mythe van de nieuwe Messias is ten gronde aan het gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.