Barack & Jesse: afnemend gezag van de VS

Lid van de Democratische partij en voormalig medewerker van Martin Luther King Jesse Jackson veroordeelt de aard en de schaal van de massale spionage door de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst NSA. Het verzwakt volgens hem het morele gezag van de VS. Ofwel, het zorgt ervoor dat de VS anderen niet meer de les kunnen lezen over democratie, internetvrijheid of persvrijheid. Nu gaat zich juist het omgekeerde aftekenen. Anderen zullen in de toekomst de VS op deze gebieden de les lezen.

Zo tekent zich in de globale morele graadmeter een omslag af van een situatie die sinds de Tweede Wereldoorlog bestond. De VS beseffen de omslag nog onvoldoende. In elk geval handelen ze er nog niet naar. Ze stellen zich nog steeds op als de dominee en politieman-van-de-wereld. Zoals nu met hun rol in de Syrische oorlog die voorbijgaat aan de rol van het internationale recht, de VN en het idee van gelijkwaardigheid tussen landen. Maar die pretentie oogt hoe langer hoe ongeloofwaardiger en potsierlijker. Alleen de leden van de regering-Obama lijken het niet te merken. Jesse Jackson roept ze op tot inkeer te komen. Hij is in dit verhaal de echte dominee.

Advertentie

3 gedachten over “Barack & Jesse: afnemend gezag van de VS

 1. @GK: give me a fucking brake: Jesse Jackson????

  In October 2012, Jackson was investigated for alleged financial improprieties, including possible misuse of campaign funds. Jackson resigned from Congress on November 21, 2012, citing mental and physical health problems, including bipolar disorder, clinical depression, and gastrointestinal problems. On February 8, 2013, Jackson admitted to violating federal campaign law by using campaign funds to make personal purchases. Jackson pleaded guilty on February 20, 2013 to one count of wire and mail fraud. On August 14, 2013, he was sentenced to 30 months in federal prison.

  Like

 2. In mijn ogen is hij niet alleen in dit verhaal een échte dominee. Zijn vingertje heeft altijd omhoog gewezen, met bijbehorende moreel verontwaardigde van hypocrisie druipende preken.

  Like

 3. @Jack
  Ik heb het over de vader, niet over de zoon. De vader is een jarenlange medewerker van Dr. King geweest die als een soort geweten van de Afro-Amerikaanse gemeenschap binnen de Democratische partij fungeerde. Jackson sr. symboliseert de teleurstelling van de progressieve gemeenschap van minderheden van die zogenaamde Regenboogcoalitie in president Obama. Daarom vond ik bovengenoemde uitspraak over het verloren moreel gezag van belang. Juist omdat sommige partijgangers uit de Democratische partij Obama door dik en dun blijven steunen. Wat de man ook doet of zegt. Jackson opereert eerder vanuit zijn eigen geweten, en is trouwens al lange tijd teleurgesteld in Obama die naar zijn zin niet progressief genoeg zou zijn. Ik kan me alleen maar bij deze mening aansluiten. In die vierde termijn van George ‘W’ Bush zoals in de VS schamper wordt gezegd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.