GroenLinks komt met petitie tegen JSF. Hoe principieel is het?

gl

GroenLinks is vanochtend een actie tegen de JSF begonnen. Men kan hier een petitie tegen de aanschaf ervan tekenen. Volgens Het Parool vindt fractieleider Bram van Ojik het ‘veel verstandiger en goedkoper om de eventuele opvolger van de F-16 van de plank te kopen‘. GroenLinks wil met de petitie laten zien dat er geen maatschappelijk draagvlak voor de aanschaf van de JSF is. Maar voor welk toestel is GroenLinks dan wel?

Onduidelijk is hoe principieel GroenLinks zich met deze petitie opstelt. De partij suggereert door de reactie van Van Ojik dat het vooral tegen de deelname van de Nederlandse industrie aan het JSF-project is. Dat zou binnenlopen door compensatie-orders. Deze industrie zet continu druk om de JSF aan te schaffen. Dit gebeurt vooral op VVD en CDA door politici van VVD en CDA die het voor veel geld op de loonlijst heeft gezet. Gevolg is dat aspecten van partijpolitiek, werkgelegenheid en industriepolitiek een militaire keuze vertroebelen.

De opstelling van GroenLinks roept de vraag op of de bezwaren politiek, ethisch, budgettair, economisch of militair van aard zijn. Dat wordt niet duidelijk uit de petitie en het commentaar vanuit de partij. Tot 1989 was er de pacifistische PSP, die met CPN, EVP en PPR opging in fusiepartij GroenLinks. Als de PSP nog had bestaan en vandaag een petitie had opgesteld dan was die zonder twijfel uit principiële redenen tegen de aanschaf van de JSF geweest. Zo’n petitie had ik vanwege de duidelijkheid en het idealisme wel kunnen ondertekenen.

Foto: Petitie van GroenLinks tegen JSF. 6 september 2013.

5 gedachten over “GroenLinks komt met petitie tegen JSF. Hoe principieel is het?

 1. De JSF moeten we niet willen. Hij rammelt nog aan alle kanten, is niet betrouwbaar, gaat veel meer kosten dan begroot en als klap op de vuurpijl is dit vliegtuig nu al technisch achterhaald. Dit weten ze bij Lockheed Martin en de Amerikaanse luchtmacht ook donders goed. Er is een fortuin uitgegeven aan research en ontwikkeling. Die moeten natuurlijk wel “terugverdiend” worden en dat mag oa. Nederland (lees de belastingbetaler) gaan betalen. Ik ben bang dat ze in den Haag alleen niet meer terug kunnen. Degenen die op dit gebied het beleid maken staan al jaren op de payroll van Lockheed Martin…

  Like

 2. Als GL net zo principieel tegen de JSF is als met het Kunduz-akkoord destijds dan kunnen we nog een draai van ze verwachten. Het enige wat het kabinet behoeft te doen is ze even in de spotlight zetten.

  Like

 3. Ze hebben gewacht tot de PvdA over de streep was. Nu beginnen ze een stoere actie om stemmen te winnen terwijl ze weten dat die JSF er gewoon komt. Ik heb hen jarenlang gestemd. Oh oh, waar blijft de PSP. Ben bang dat de principes terug moeten in de politiek, ondanks het gevaar dat die dan tegenover elkaar komen te staan. Waarom moet er een opvolger worden gekocht, we zijn toch ‘pacifisties’?

  Like

 4. @Maarten
  Zo is het: Lobbyen met Hill & Knowlton.

  @Reggie
  Zou GL oplichten daar in het zoeklicht?

  @Blewbird
  Mooie analyse. De PSP was de eerste partij waarop ik stemde. Landelijk heeft GL me nooit zover kunnen brengen. Slap, hybride en onwaar. Meer zie ik er niet in. Maar toch met hier en daar goede programmapunten en gedreven mensen. En toenmalig kamerlid Mariko Peters gaf me in 2012 een eervolle vermelding bij een prijsvraag, dus die kan voor mij niet meer stuk:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/06/04/groenlinks-neemt-nieuw-initiatief-tot-transparante-overheid/

  Like

 5. Pingback: Evaluatie bevestigt opnieuw mislukking van F35-programma. Agendeert GroenLinks deze kritiek in informatiebesprekingen? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.