Obama meent dat Syrië geen Irak of Afghanistan wordt. Sure?

Hoe kan president Obama zo dom zijn? Het gaat er nog niet eens om dat-ie meent buiten de VN om in Syrië ten oorlog te mogen trekken. Nu allerlei landen afhaken. Noam Chomsky noemt dat een oorlogsmisdaad. Van Nobelprijswinnaar van de Vrede en politieman-van-de-wereld tot oorlogsmisdadiger zijn flinke stappen. Het gaat erom dat president Obama Amerikaans ingrijpen in de Syrië voorstelt als een eenzijdige actie die proportioneel, begrensd en zonder inzet van grondtroepen is. Dat zijn land volledig in de hand kan hebben.

‘Het is niet Irak of Afghanistan’, zegt Obama. Maar-ie vergeet dat Irak of Afghanistan door de VS vooraf ook niet werd ingeschat als Irak of Afghanistan. In die zin is er vooraf nooit een Irak of Afghanistan. Of Vietnam dat pas achteraf Vietnam bleek. Iran en Hezbollah steunen het Syrische regime van Assad en zullen bij een aanval op hun manier antwoorden. Asymmetrisch, vanuit hun middelen en mogelijkheden. Niet onder het vuur van Amerikaanse kruisraketten en vliegtuigen op het slagveld. Maar elders. Niet zoals Obama het nu voorstelt. Wat wordt dan z’n uitleg? Er is een laffe daad gepleegd in een Westerse hoofdstad, Qatar, Turkije of Saoedi-Arabië. Dan echoën zijn woorden lang na dat de inzet proportioneel en begrensd was. He did it his way. 

6 gedachten over “Obama meent dat Syrië geen Irak of Afghanistan wordt. Sure?

 1. Obama raakt verstrikt in eigen uitspraken. Met een variant op een bekende uitspraak: het eerste slachtoffer in deze kwestie is al gevallen, De waarheid.

  Like

 2. De Amerikanen hebben voldoende kennis in huis om in te kunnen schatten of dit een 2e Irak of Afghanistan wordt. Syrië is immers kleiner, beter te overzien en de grenzen zijn ook veel beter te bewaken.
  Grenzen die in Irak en Afghanistan over een veel te grote lengte zo lek zijn als een mandje.

  Like

 3. Ik heb gisteren een uurtje naar die ‘hoorzitting’ gekeken met Kerry, Dempsey, Hagel en senatoren via nos.nl. Dat was zonder meer een belediging voor het gezonde verstand. John Kerry zat er als een oude jukebox met maar twee plaatjes: repressieve respondabiliteit en geheimhouding. Werkelijk elke ‘kritische’ vraag (uiteraard was het een mediashow) werd afgebogen naar ‘als we niet ingrijpen, dan geven we een vrijbrief aan elke dictator om WMD in te zetten’ c.q. ‘daar geef ik morgen antwoord op bij geheime besprekingen.’ Er was nog een kontlikker die drie minuten nodig had om alle veronderstellingen van John Kerry te bevestigen om vervolgens te vragen of het niet de bedoeling was om Assad zo te verzwakken dat er weer sprake was van een ‘level playing field’ (sic) om deze naar de onderhandelingstafel te dwingen. ‘Nee,’ zei Kerry, ‘dat is niet onze bedoeling, maar dat kan natuurlijk een bijeffect zijn.’ Hij gebruikte overigens het woord ‘collateral’ …

  Daarna vond ik nog iets over het gedrag van Amerikaanse senatoren:
  REPUBLICANS OFFER SYRIA STRATEGY: “WE MUST DEFUND OBAMACARE”

  http://www.newyorker.com/online/blogs/borowitzreport/2013/09/republicans-offer-syria-strategy-we-must-defund-obamacare.html

  And this country is supposed to lead the world??

  Like

 4. Inderdaad Arjan, ik heb de “show” ook gezien en steeds dacht ik, waar is nou het bewijs. Zelfs Poetin heeft he(m)(n) door en heeft toegezegd dat het militaire actie zou kunnen steunen mits er (echt) bewijs geleverd wordt. Waarschijnlijk met Sint-Juttemis…

  Vandaag krijgt de kamer een geheime briefing over het vermeende bewijsmateriaal van de VS. De kamerleden mogen er ook niet mee naar buit treden. Er zijn dus blijkbaar bewijzen dat Assad achter de chemische aanval zit maar dat moet geheim blijven…of zo?! Nou, waarschijnlijk is de bewijsvoering net zo slecht als de show van Kerry gisteren en probeert men de schaamte binnensdeurs te houden. Ik hoop alleen dat dit ook niet leidt tot geheime steun aan een militaire actie. Transparantie is een vereiste!

  En @Reine, ja wat een kennis heeft die VS in huis zeg. Al die succesverhalen, Vietnam t/m Libië, zijn daar het bewijs van.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.