Nu is er weer de spionage door de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst NSA van de Braziliaanse president Dilma Roussef en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto die werd afgeluisterd toen-ie nog kandidaat was. De onthullingen zijn gebaseerd op documenten die Edward Snowden kopieerde en journalist Glenn Greenwald bewerkte voor het Braziliaanse televisieprogramma ‘Fantástico‘. Samen met Sônia Bridi.
De Amerikaanse journalist Greenwald woont in Rio de Janeiro. Greenwald schrijft voor The Guardian en richt zich met zijn stukken die de werkwijze van de NSA onthullen inclusief de infrastructurele, juridische, politieke en economische strekking afwisselend op ’n Amerikaanse, Brits-Europese en Latijns-Amerikaanse invalshoek.
Uit de Braziliaanse pers is het bericht dat president Roussef is afgeluisterd door de VS ingeslagen als een bom. Ook vanwege de nationale trots. In een reactie trekt minister van Communicatie Paulo Bernardo van leer, zo citeert Folha de S.Paulo. Hij beschouwt de spionage als een ‘volledige absurditeit‘. Volgens Bernardo heeft het niets te maken met de nationale veiligheid van de VS. De spionage dient om een voordeel te behalen in commerciële en industriële onderhandelingen, zo meent Bernardo. Volgens ‘Fantástico’ roept de Braziliaanse regering de Amerikaanse ambassadeur Thomas Shannon op het matje met het verzoek om uitleg te geven.
De Brazilianen zullen internationale organisaties zoals de VN verzoeken deze kwestie op de agenda te zetten en te bespreken. Gewenst is dat Nederland Brazilië steunt en geen afhoudende houding aanneemt. Gezien het belang van de Nederlandse economie is het goed voorstelbaar dat de NSA ook Nederlandse ministers heeft bespioneerd om voordeel te behalen in commerciële en industriële onderhandelingen. Als de Nederlandse regering daarover aanwijzingen heeft of als de economische spionage door de VS in de komende maanden uit de documenten van Snowden blijkt, dan valt het te hopen dat het kabinet Rutte de schroom van zich af laat vallen en niet uit angst voor het Amerikaanse ‘bondgenootschap’ doorgaat zich te laten gijzelen door de VS. Zo’n kwestie van economisch belang dient het kabinet Rutte niet bilateraal met de VS te willen bespreken.
Foto: De Braziliaanse president Dilma Roussef (rechts) ontvangt de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Oliebelangen stonden op de agenda. 2013.
Goede timing. Overmorgen, 5 september, begint de tweedaagse G20-top in St. Petersburg…. Brazilië zit ook aan tafel. Syrie, Snowden, Putin, NSA….
LikeLike
Ja, voor mij hoort Glenn Greenwald nu wel definitief bij het rijtje onderzoeksjournalisten: Pepe Escobar, Thierry Meyssan, Eric Margolis, Robert Fisk e.a. waar in Nederland zo langzamerhand een schreeuwende behoefte aan is. Twee weken geleden gaf ik bij NRC-artikel over de aanhouding van David Miranda een repliek op iemand die vond dat ‘onze westerse democratie’ verdedigd moest worden. In spreek-Engels:
And getting robbed at the same time! Never mind democracy, as long as they can do that. NSA is more about ‘saving our economy,’ than ‘safeguarding’ our safety. I can assure you that.
LikeLike
@King Billy
Ja, goede timing. Dat wordt spannend in Petersburg.
@Arjan
Mee eens over Greenwald. Over de stilte in de Nederlandse media over de NSA merkte ik een goeie maand geleden het volgende op:
https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/07/29/stilte-in-nederland-over-staatsspionage-is-kwestie-van-strategie/
Glenn Greenwald, de advocaat en Amerikaanse journalist voor The Guardian die in Hong Kong met Edward Snowden sprak, de NSA-onthullingen bracht en in z’n eentje de publieke opinie in de VS over de nationale veiligheid en de spionage door de staat op z’n kop heeft gezet is een fervent deelnemer aan het publieke debat in de VS. Wonend in Brazilië en werkend voor een Britse krant heeft-ie ook een strategisch oog voor wat er buiten de VS gebeurt. Als een ervaren GO-speler omsingelt-ie de VS vanuit de periferie. Brazilië en Duitsland zijn z’n bruggenhoofden voor respectievelijk Latijns-Amerika en Europa. Die moeten indirect de publieke opinie in de VS onder druk zetten en beïnvloeden. In die strategie speelt Nederland nog geen rol.
Met als neveneffect dat het tot nu toe lijkt alsof er in Nederland niets aan de hand is. Maar da’s enkel het gevolg van het feit dat Greenwald of filmmaakster Laura Poitras de Nederlandse media niet van documenten over operaties van de AIVD, MIVD, of NATO voorzien. In Nederland is naar verwachting wel degelijk sprake van massale spionage van burgers of aftappen van kabels of knooppunten die dienen voor de communicatie van persoonsgegevens. Het valt alleen nog niet zwart op wit aan te tonen. Greenwald heeft gezegd dat de onthullingen over de massale spionage nog maanden en maanden zullen doorgaan. Gegevens over Nederland en de samenwerking met de NSA of de GCHQ hebben geen prioriteit omdat ze niet van invloed zijn op de publieke opinie in de VS, Latijns-Amerika en Europa. Maar het zou vreemd zijn als ze over enige tijd niet gepubliceerd worden. Alleen is onduidelijk wie het Nederlandse equivalent van Der Spiegel of O Globo wordt.
Bij Nederlandse digitale burgerrechtenactivisten, journalisten en allen die pleiten voor een vrij internet zorgen de onthullingen van Greenwald voor ongeduld. En veel gemengde gevoelens over de eigen onmacht. Da’s begrijpelijk, ze voelen zich op afstand gezet. Ze zien dat het debat zich nu elders afspeelt. Maar het is de stilte voor de storm. Nederland is als hub voor internetverkeer ook weer niet zo onbelangrijk dat het niet aan de beurt komt. Critici wachten nog mooie, onthullende tijden. Ze kunnen zich nu al voorbereiden door zich voor te stellen hoe de reactie van de regering zal zijn. Om dat keihard met tegenargumenten te counteren.
LikeLike
LikeLike
Uiteraard spioneert NSA in Nederland, al was het slechts omdat Nederland dé belastingoase van Europa is voor privépersonen en het bedrijfsleven. Grootschalige bedrijfspionage in Duitsland is allang bekend. Dit beperkt zich echt niet tot technische bedrijfsgeheimen.
Uit de statistieken en gegevens van de Bundesbank heeft de Uni van Mannheim 12.000 duitse bedrijven gefilterd, waarvan geldstromen over Nederland lopen. Zoiets ontsnapt niét aan de aandacht van de NSA met XKey-score.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/recht-steuern/steueroase-und-ewig-lockt-holland-12554976.html
LikeLike
@King Billy
Zeer interessante link. Frau Antje rijdt een scheve schaats.
LikeLike
Drake, P. Mooring en anderen denken met mij dat snowden’s onthullingen slechts het topje
van de ijsberg beschrijven .
Er zijn organisaties die informatie ontfutselen en
er zijn organisaties die straffen executeren.
Binnen enkele jaren zal men wellicht tot het inzicht komen dat
het wegkijken van misdaden met “non-lethal-weapons”
het in groepen jarenlang jagen op dissidenten
en het folteren met tetanizatie wapens ed. in Nederland
coincideert met de politieke stilstand die in de jaren 80 begon.
http://www.liveleak.com/view?i=ae8_1377799936
LikeLike
Pingback: Schneier: NSA gebruikte DigiNotar. Worden Nederlandse politiek en journalistiek nu actief? | George Knight
Pingback: Braziliaanse president zegt bezoek VS af wegens NSA-spionage | George Knight
Pingback: Verklaring van Montevideo voor een vrij internet. Lukt dat? | George Knight
Pingback: Digitale veiligheid vraagt om investeringen. En trotseren van de VS | George Knight
Pingback: Petitie: Send Snowden Home. Brazilië en Duitsland zetten druk | George Knight