George Knight

Debat tussen links en rechts

Economische spionage door NSA van Brazilië en Mexico. Ook in Nederland?

with 12 comments

Peña-Nieto-Rousseff

Nu is er weer de spionage door de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst NSA van de Braziliaanse president Dilma Roussef en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto die werd afgeluisterd toen-ie nog kandidaat was. De onthullingen zijn gebaseerd op documenten die Edward Snowden kopieerde en journalist Glenn Greenwald bewerkte voor het Braziliaanse televisieprogramma Fantástico. Samen met Sônia Bridi.

De Amerikaanse journalist Greenwald woont in Rio de Janeiro. Greenwald schrijft voor The Guardian en richt zich met zijn stukken die de werkwijze van de NSA onthullen inclusief de infrastructurele, juridische, politieke en economische strekking afwisselend op ’n Amerikaanse, Brits-Europese en Latijns-Amerikaanse invalshoek.

Uit de Braziliaanse pers is het bericht dat president Roussef is afgeluisterd door de VS ingeslagen als een bom. Ook vanwege de nationale trots. In een reactie trekt minister van Communicatie Paulo Bernardo van leer, zo citeert Folha de S.Paulo. Hij beschouwt de spionage als een ‘volledige absurditeit‘. Volgens Bernardo heeft het niets te maken met de nationale veiligheid van de VS. De spionage dient om een voordeel te behalen in commerciële en industriële onderhandelingen, zo meent Bernardo. Volgens ‘Fantástico’ roept de Braziliaanse regering de Amerikaanse ambassadeur Thomas Shannon op het matje met het verzoek om uitleg te geven.

De Brazilianen zullen internationale organisaties zoals de VN verzoeken deze kwestie op de agenda te zetten en te bespreken. Gewenst is dat Nederland Brazilië steunt en geen afhoudende houding aanneemt. Gezien het belang van de Nederlandse economie is het goed voorstelbaar dat de NSA ook Nederlandse ministers heeft bespioneerd om voordeel te behalen in commerciële en industriële onderhandelingen. Als de Nederlandse regering daarover aanwijzingen heeft of als de economische spionage door de VS in de komende maanden uit de documenten van Snowden blijkt, dan valt het te hopen dat het kabinet Rutte de schroom van zich af laat vallen en niet uit angst voor het Amerikaanse ‘bondgenootschap’ doorgaat zich te laten gijzelen door de VS. Zo’n kwestie van economisch belang dient het kabinet Rutte niet bilateraal met de VS te willen bespreken.

Foto:  De Braziliaanse president Dilma Roussef (rechts) ontvangt de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Oliebelangen stonden op de agenda. 2013.

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Goede timing. Overmorgen, 5 september, begint de tweedaagse G20-top in St. Petersburg…. Brazilië zit ook aan tafel. Syrie, Snowden, Putin, NSA….

  Like

  King Billy

  3 september 2013 at 10:10

 2. Ja, voor mij hoort Glenn Greenwald nu wel definitief bij het rijtje onderzoeksjournalisten: Pepe Escobar, Thierry Meyssan, Eric Margolis, Robert Fisk e.a. waar in Nederland zo langzamerhand een schreeuwende behoefte aan is. Twee weken geleden gaf ik bij NRC-artikel over de aanhouding van David Miranda een repliek op iemand die vond dat ‘onze westerse democratie’ verdedigd moest worden. In spreek-Engels:

  And getting robbed at the same time! Never mind democracy, as long as they can do that. NSA is more about ‘saving our economy,’ than ‘safeguarding’ our safety. I can assure you that.

  Like

  Arjan Fernhout

  3 september 2013 at 13:21

 3. @King Billy
  Ja, goede timing. Dat wordt spannend in Petersburg.

  @Arjan
  Mee eens over Greenwald. Over de stilte in de Nederlandse media over de NSA merkte ik een goeie maand geleden het volgende op:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/07/29/stilte-in-nederland-over-staatsspionage-is-kwestie-van-strategie/

  Glenn Greenwald, de advocaat en Amerikaanse journalist voor The Guardian die in Hong Kong met Edward Snowden sprak, de NSA-onthullingen bracht en in z’n eentje de publieke opinie in de VS over de nationale veiligheid en de spionage door de staat op z’n kop heeft gezet is een fervent deelnemer aan het publieke debat in de VS. Wonend in Brazilië en werkend voor een Britse krant heeft-ie ook een strategisch oog voor wat er buiten de VS gebeurt. Als een ervaren GO-speler omsingelt-ie de VS vanuit de periferie. Brazilië en Duitsland zijn z’n bruggenhoofden voor respectievelijk Latijns-Amerika en Europa. Die moeten indirect de publieke opinie in de VS onder druk zetten en beïnvloeden. In die strategie speelt Nederland nog geen rol.

  Met als neveneffect dat het tot nu toe lijkt alsof er in Nederland niets aan de hand is. Maar da’s enkel het gevolg van het feit dat Greenwald of filmmaakster Laura Poitras de Nederlandse media niet van documenten over operaties van de AIVD, MIVD, of NATO voorzien. In Nederland is naar verwachting wel degelijk sprake van massale spionage van burgers of aftappen van kabels of knooppunten die dienen voor de communicatie van persoonsgegevens. Het valt alleen nog niet zwart op wit aan te tonen. Greenwald heeft gezegd dat de onthullingen over de massale spionage nog maanden en maanden zullen doorgaan. Gegevens over Nederland en de samenwerking met de NSA of de GCHQ hebben geen prioriteit omdat ze niet van invloed zijn op de publieke opinie in de VS, Latijns-Amerika en Europa. Maar het zou vreemd zijn als ze over enige tijd niet gepubliceerd worden. Alleen is onduidelijk wie het Nederlandse equivalent van Der Spiegel of O Globo wordt.

  Bij Nederlandse digitale burgerrechtenactivisten, journalisten en allen die pleiten voor een vrij internet zorgen de onthullingen van Greenwald voor ongeduld. En veel gemengde gevoelens over de eigen onmacht. Da’s begrijpelijk, ze voelen zich op afstand gezet. Ze zien dat het debat zich nu elders afspeelt. Maar het is de stilte voor de storm. Nederland is als hub voor internetverkeer ook weer niet zo onbelangrijk dat het niet aan de beurt komt. Critici wachten nog mooie, onthullende tijden. Ze kunnen zich nu al voorbereiden door zich voor te stellen hoe de reactie van de regering zal zijn. Om dat keihard met tegenargumenten te counteren.

  Like

  George Knight

  3 september 2013 at 13:27

 4. Like

  George Knight

  3 september 2013 at 16:29

 5. Uiteraard spioneert NSA in Nederland, al was het slechts omdat Nederland dé belastingoase van Europa is voor privépersonen en het bedrijfsleven. Grootschalige bedrijfspionage in Duitsland is allang bekend. Dit beperkt zich echt niet tot technische bedrijfsgeheimen.

  Uit de statistieken en gegevens van de Bundesbank heeft de Uni van Mannheim 12.000 duitse bedrijven gefilterd, waarvan geldstromen over Nederland lopen. Zoiets ontsnapt niét aan de aandacht van de NSA met XKey-score.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/recht-steuern/steueroase-und-ewig-lockt-holland-12554976.html

  Like

  King Billy

  3 september 2013 at 17:04

 6. @King Billy
  Zeer interessante link. Frau Antje rijdt een scheve schaats.

  Like

  George Knight

  3 september 2013 at 17:51

 7. Drake, P. Mooring en anderen denken met mij dat snowden’s onthullingen slechts het topje
  van de ijsberg beschrijven .

  Er zijn organisaties die informatie ontfutselen en
  er zijn organisaties die straffen executeren.

  Binnen enkele jaren zal men wellicht tot het inzicht komen dat
  het wegkijken van misdaden met “non-lethal-weapons”
  het in groepen jarenlang jagen op dissidenten
  en het folteren met tetanizatie wapens ed. in Nederland
  coincideert met de politieke stilstand die in de jaren 80 begon.

  http://www.liveleak.com/view?i=ae8_1377799936

  Like

  degeus

  3 september 2013 at 20:07

 8. […] werd getoond. Dat ging over de economische spionage door de VS van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras. Dat niets met terrorismebestrijding van doen heeft. Erop staat de naam van de nu gesloten […]

  Like

 9. […] is dat de Amerikaanse president Obama volgens Rousseff geen bevredigende uitleg kan geven voor de spionage door de VS van de Mexicaanse en Braziliaanse president. Dankzij Edward Snowden kwam dit naar buiten. Volgens Common Dreams noemt de verklaring de […]

  Like

 10. […] bestuur van het internet, de onthullingen over de NSA-spionage die duiden op economische spionage (Petrobras) en de krachtige reactie van de Braziliaanse regering daarop. Over het beheer van internet nemen de […]

  Like

 11. […] spionage een kernactiviteit van inlichtingendiensten is. Zoals de spionage van het Braziliaanse Petrobras door de NSA aantoont. ‘Hedendaagse veiligheid en defensie mag zich daarom niet beperkten tot […]

  Like

 12. […] aan de VS af omdat president Obama aan Rousseff geen bevredigende uitleg kon geven voor de spionage door de VS van de Mexicaanse en Braziliaanse president. En over de economische spionage van het Braziliaanse energiebedrijf […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: