Saoedisch-Amerikaans complot in Syrische burgeroorlog? Wie weet

Mideast-Syria_Muha1-e1377263904358

Update 22 september 2013: McClatchy geeft de pogingen weer die Dale Gavlak heeft gedaan om zich van het op Mint Press News gepubliceerde nieuws te distantiëren. AP-medewerkster Gavlak meent dat haar naam onterecht aan de publicatie is verbonden. Ze heeft wel zijdelings meegewerkt aan het artikel door te helpen met de vertaling, maar is niet ter plekke geweest of heeft getuigen gesproken. Mint Press News verklaart de reactie van Gavlak als gevolg van de druk om de lezing die de schuld bij de rebellen legt in te trekken. 

Het gezegde luidt dat het eerste slachtoffer dat in een oorlog sneuvelt de waarheid is. Gevoegd bij politici in het politieke bedrijf die waarheid niet als doel maar als middel voor hun machtspositie zien sneuvelt bij politici die op oorlog zinnen de waarheid nog voordat de oorlog gestart is. Nu is er de schuldvraag over de Syrische gifgasaanval. De regering-Obama meende te weten dat de regering-Assad dit op z’n geweten had. Maar omdat het geen harde bewijzen overlegde bleef deze aantijging een mening en werd geen feit. Door z’n aarzelend optreden maakte president Obama zichtbaar dat-ie speelbal van facties is die op hem inpraten.

De waarheid van oorlog is in mist gehuld. Oorlogsmist is een term van militair strateeg Carl von Clausewitz: ‘Oorlog is het gebied van onzekerheid, driekwart van die dingen waarop het handelen in de oorlog gebaseerd is, is in de mist van een meer of minder grote onzekerheid gehuld. Het eerste wat hier nodig is een scherpe geest, om de waarheid met zijn oordeel te doorgronden.‘ Deze uitspraak geldt niet alleen voor elk 19de eeuws slagveld dat met barrières doorsneden wordt zodat overzicht per definitie onmogelijk is. Daar helpen geen moderne communicatiemiddelen aan, die voornamelijk het rangschikken achteraf vergemakkelijken.

Mint Press News komt met het nieuws dat de Syrische opstandelingen op aangeven van Saoedi-Arabië onlangs de gifgasaanval in de voorstad Ghouta hebben uitgevoerd. Zonder dat de strijders wisten dat ze chemische wapens in handen hadden. Het artikel is geschreven door de gerespecteerde journaliste Dale Gavlak in samenwerking met Yahya Ababneh die ter plekke was. De laatste sprak met ooggetuigen. De sleutelzin is: ‘Many believe that certain rebels received chemical weapons via the Saudi intelligence chief, Prince Bandar bin Sultan, and were responsible for carrying out the dealing gas attack.‘ Hoe kunnen we dat nu checken?

In de analyse volgen de complottheorieën elkaar op. De soennietische Saoediërs zijn trouwe bondgenoten van de VS en zouden er op gebrand zijn om de sjiietisch-Alevitische president Assad omver te werpen. Daartoe zou prins Bandar bin Sultan met medeweten van de Amerikanen de in Syrië vechtende rebellen van geld en wapens hebben voorzien. Het sluitstuk van z’n inmenging zou het ‘insteken’ van het bewijs zijn dat het regime-Assad gifgas tegen de conservatief-soennietische inwoners van de voorstad Ghouta had gebruikt.

Omdat Assad notabene onder het oog van de VN-inspecteurs geen belang bij de gifgasaanval had, opent de uitleg een ander spoor. Het verklaart stellig onwaarschijnlijkheden, maar mogelijk worden ze gebruikt om de zaak te compliceren. Russen, Iraniërs en Syrische regering hebben belang bij zo’n verklaring. Onbegrijpelijk is dat het spoor zo makkelijk naar prins Bandar bin Sultan leidt. De aarzelingen in de VS en het VK krijgen er wel een basis door. De VS voorzien van een excuus om in de Syrische burgeroorlog in te grijpen is weer in lijn met wat in 2003 in Irak gebeurde. Westers ingrijpen had de luchtmacht en zware infrastructuur van de Syrische krijgsmacht een kopje kleiner kunnen maken. Zodat het machtsevenwicht naar de opstandelingen had kunnen verschuiven. Wat waar is valt nu niet na te gaan. Ook het verhaal van Dale Gavlak kan een afleiding zijn.

Foto: Slachtoffers die bij de gifgasaanval in Ghouta werden begraven. 21 augustus 2013.

Advertentie

15 gedachten over “Saoedisch-Amerikaans complot in Syrische burgeroorlog? Wie weet

 1. Er gebeuren verbijsterende dingen. John Kerry stelt dat er bewijzen zijn dat het zenuwgas sarin is gebruikt. Dat is uiterst onwaarschijnlijk. ‘Gas’ is misleidend; sarin is bij kamertemperatuur vloeibaar. En blijft zo’n 30 minuten vloeibaar voordat het verdampt. Militaire handleidingen stellen dat de kans dat er vloeistof in de kleding van slachtoffers doordringt groot is. Zonder van top tot teen beschermende kleding te dragen, loopt het medisch behandelend personeel dodelijke risico’s. Op tientallen video’s is te zien dat deze geen beschermende kleding droegen. Daarnaast werden gangen en wegen nat gespoten en water op de kleding gegooid om giffen te inactiveren. Dat lukt bij sommige chemische stoffen, maar zeker niet bij sarin. Dit alles en nog veel meer las ik vorige week:

  What Happened? If it isn’t Sarin, what is it?

  Klik om toegang te krijgen tot Revised-Thoughts-on-Damascus.pdf

  Info en vele, soms zeer schokkende, video’s te vinden bij:

  Talk:Alleged Chemical Attack, August 21, 2013

  http://acloserlookonsyria.shoutwiki.com/wiki/Talk:Alleged_Chemical_Attack,_August_21,_2013#What_is_the_chemical_agent.3F

  Like

 2. @Arjan
  Je vraagt je werkelijk af hoe Obama hiermee denkt weg te komen. Burgers weten zich goed te informeren en geloven z’n praatjes niet op voorhand. Dat verhaal van het gifgas heeft vele onwaarschijnlijke kanten. Je verwijst vaak naar Foucault, daarom vraag ik met je af of de echte gekken nou binnen of buiten de gekkenhuizen te vinden zijn.

  Like

 3. Assad heeft vele misdaden op z’n geweten.
  Zo’n boef moet gewoon weg.
  Ongeacht wie er achter het verstrekken van het gifgas zit zijn de Amerikanen wellicht in staat de genadeklap uit te delen. De Russen doen het niet.

  Like

 4. @Reine
  Wat heeft het ene land over de autonomie van een ander land te zeggen? En wat moet dan het einddoel van de Amerikanen zijn? We zagen hoe mis dat ging in het Irak van Saddam.

  Vergeet evenmin hoeveel landen ongestraft chemische wapens hebben gebruikt. Zoals de VS in Vietnam. Is daar ooit een Amerikaanse leider voor aangeklaagd? Nee toch. Waarom Assad dan ineens wel? Ik kan die ongelijkheid niet volgen.

  En schurken zitten overal in de politieke leiding van landen. Inclusief de VS. Moeten die dan allemaal afgezet worden? Wie doet dat? En wie zet de schurken van de machtigste landen af?

  Like

 5. Naast dat hij aanvankelijk voorbij ging aan het gegeven dat Frankrijk loyaal is aan Obama vond ik de slotzin opmerkelijk.
  “Je brengt ze naar den Haag maar je bombardeert ze niet.”
  Zo’n congreslid heeft geen gevoel voor de realiteit.

  Like

 6. @Reine
  Ik ben het volkomen eens met Alan Grayson en zijn opvatting van het internationaal volkenrecht. Trouwens dezelfde positie die de Nederlandse regering en de oppositiepartijen innemen.

  Het realisme van Obama is een opstelling waar onderhand niemand meer iets van begrijpt. Moet Obama optreden ten koste van zijn geloofwaardigheid om zijn geloofwaardigheid te behouden die hij tijdens dat ingrijpen verliest? Zie je de onmogelijke positie? Ook de Amerikaanse bevolking is in meerderheid tegen ingrijpen in het Midden-Oosten.

  Frankrijk sluit militair ingrijpen in de Syrische oorlog niet uit, maar president Hollande heeft afgelopen week verklaard dat-ie vooral een diplomatieke oplossing zoekt.

  Like

 7. @George
  We hebben gezien hoe recent de Assad’s naar Den Haag zijn gebracht. Om de Servische Assad’s maar te noemen. Servie had inderdaad de oorlogsmachine stilgelegd. Maar de Amerikanen hebben eerst met bommen moeten gooien. En dat is overal zo. Het is niet anders.

  Like

 8. @Reine, misschien helpt het om Syrië te zien als een onmenselijke blinde vreetpartij waarbij grote en kleinere roofvissen zich proberen te verzekeren van een toekomst die hun het beste uitkomt. Zo kan een pijpleiding vanuit het grote Pars-gasveld in Iran, via Irak en Syrië en de Middellandse Zee heel Zuid-Europa zo’n twintig jaar van aardgas voorzien. Helaas wordt dit Pars-gasveld gedeeld met Qatar en zullen Israël en de VS nooit toestaan dat een land als Iran een dergelijke invloed kan uitoefenen. Oppervlakkig beschouwd is daar niets mis mee als men de westerse en Israëlische propaganda gelooft. Over Iran valt veel meer te vertellen dan alleen de inderdaad diep duistere gedachtekronkels van Khomeini c.s. Die waren bijna net zo zwart als de gedachtekronkels van Dick Cheney c.s. Of, zoals een Trita Parsi het later treffend uitdrukte, Lieberman van Israël en Ahmadinejad van Iran vormen een siamese tweeling. Overigens, in de tijd dat Dick Cheney als directeur van Halliburton nog ultra-centrifuges aan Iran leverde pleitte Shimon Peres bij Ronald Reagan nog voor een alliantie met de ayatollah’s. Daar kwam ‘Irangate’ uit voort. Diezelfde Shimon Peres lanceerde 20 jaar geleden het idee om Iran te promoten als de ergste vijand van Israël ooit …

  En de verhalen blijven zich herhalen en vermenigvuldigen, Reine. De vraag of Bashar al-Assad een moordende psychopaat is, is eigenlijk veel minder interessant dan de vraag in hoeverre je je verdiept in de presentatie van ‘feiten’ en (internationaal) recht. Met het recht om vergissingen te maken als je daar iets over zegt. Er bestaat geen alwetende elite.

  @George. Jouw opmerking over ‘krankzinnigheid’ a la Foucault heb ik opgeborgen in een reactie bij VK:

  = Oh, die komt er wel. Dat was eigenlijk mijn gedachte na zowaar een inspirerend avondje tv. Aardige uitzondering op de generatie ‘jonge experts’ die het universitaire bedrijf tegenwoordig belieft af te leveren. ‘Denken’ is ouderwets; tegenwoordig ‘weet’ men. En de gedachte dat ‘waarheden’ ofwel ‘feiten’ bevochten moeten worden als deze het verbodene beginnen te rechtvaardigen en de krankzinnigheid verbindend beginnen te stellen, komt van een inmiddels verlaten planeet. =

  Kortom, een aapje zoals ik springt met gemak van de ene naar de andere tak.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13691/Zomergasten-2013/article/detail/3502393/2013/09/02/Daan-Roosegaarde-in-Zomergasten-het-jongetje-dat-nooit-is-opgehouden-met-spelen.dhtml

  Like

 9. @Geotge
  Ik rolde bijna om van het lachen toen ik jouw reactie 17:53 las en tegelijkertijd de vraag van mijn gade kreeg of ik die film met Johnny Depp had gezien “Ja,” antwoordde ik, “ze gingen allemaal dood, dat leek me wel iets voor jou.” Ze beklaagde zich vervolgens waarom dat soort films zo laat worden uitgezonden. Etcetera. Maar goed, terug naar de analyse …

  Like

 10. Pingback: Misleidende journalistiek in Syrische oorlog over chemische aanval | George Knight

 11. Pingback: Hersch: Obama was niet waarheidsgetrouw over gifgasaanval Syrië | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.