Nieuwe stemming: Europa volgt VS niet meer blindelings

R7156-God Bless

Wat hebben Syrië en het NSA-spionageschandaal met elkaar te maken? Volgens een commentaar in The Guardian over de omslag in de Britse publieke opinie heel veel. De vernederende excessen van het nationale veiligheidsbeleid van de VS is sleutelbegrip. Ofwel, ‘the humiliating excesses of US national security policy‘. Britten zijn het beu om nog langer meegesleept te worden in het Amerikaanse project. Dat bestaat uit het zich toeëigenen van een rol als politieagent voor de hele wereld. Landen willen niet langer blindvaren op de VS en meegesleept worden in een Amerikaanse waarheid. Hoe vinden ze de durf en vrijheid om afstand te nemen?

Een expeditie of interventie in Syrië past niet in het nieuwe denken los van de VS. Namens Nederland neemt minister van Buitenlandse Zaken Timmermans afstand van de VS door niet achter een snel militair ingrijpen te gaan staan en eerst de bevindingen van het VN-onderzoek naar de gifgasaanval af te willen wachten. Op de achtergrond beweegt de publieke opinie die verontwaardigd is over de Amerikaanse druk en die Europese leiders een excuus biedt om zich te beroepen op behoedzaamheid vanwege tegenstand in eigen gelederen.

De Amerikaanse regering is het contact met de rest van de wereld kwijt. Wat deze week benadrukt werd door de haperende volgzaamheid van de trouwste bondgenoot: de Britten. Aangejaagd door nationalistische media die hun journalistieke rol veronachtzamen door naar de mond van de regering te praten radicaliseert de VS en raakt het steeds verder verstrikt in een eigen waarheid. Macht van het militair-industrieel complex -inclusief de massale spionage- is de logica volgens welke de Amerikanen sinds 9/11 redeneren en tot bizarre excessen komen. Dat resulteert in Guantanamo Bay, de heksenjacht op klokkenluiders, de massale spionage van eigen burgers, de overzeese oorlogen en de chantage van bondgenoten die in de Pax Americana worden getrokken.

De VS zitten gevangen in een chauvinistisch debat dat zich kenmerkt door zelfoverschatting, het idee dat het een aparte roeping heeft, een zelfbeeld vol hoogmoed en eigenwaan, en het idee op kosten van anderen tot in de hemel te kunnen reiken. Maar bij critici komen oud en nieuw samen in het besef dat het loont om tegen dat patroon van bluf en intimidatie te rebelleren. De leugens over de massavernietigingswapens van Irak uit 2003 worden versterkt door de onthullingen van Edward Snowden. Ze maken inzichtelijk hoe de VS zelfs Duitsland, VN en EU onder het mom van terrorisme bespioneren en in hun wereld trekken. Genoeg is genoeg.

Foto: Amerikaanse vlag met onderschrift.

12 gedachten over “Nieuwe stemming: Europa volgt VS niet meer blindelings

 1. Absurd dat president Obama het Amerikaanse congres om toestemming voor ingrijpen gaat vragen. Waarom niet het Belgische, Thaise, Japanse, Mexicaanse, Russische, Zuid-Afikaanse, Jordaanse, IJslandse of Chileense parlement? Wat heeft het Amerikaanse congres meer dan andere landen te zeggen over de souvereiniteit van een land in het Midden-Oosten? Wat zou de specifieke relatie moeten zijn? Mij ontgaat volkomen de Amerikaanse logica en Alleingang. ‘Hoe durven ze?‘ Waarom trekt Obama nu zo’n grote jas aan?

  Like

 2. Hoewel ik – zoals hier al eens aangegeven – een uitgesproken tegenstander ben van militair ingrijpen in Syrië, kan ik me toch ook niet aan de indruk onttrekken dat de VS hoe dan ook – links of rechtsom, onder of bovenlangs – de gebeten hond zal zijn. Militair ingrijpen lijkt mij de bevolking niet te helpen, maar niet krachtig reageren is misschien nog wel vernietigender voor de bevolking. Wat krachtig reageren is, is cultuur bepaald. Voor velen is Obama’s huidige optreden een teken van zwakte – zeker voor de Arabische bevolking – maar gelukkig is het voor vele anderen juist een teken van kracht. Hij laat zich niet door zijn eigen retoriek verleiden en durft zijn positie als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten een ‘democratisch’ tintje te geven. Wellicht omdat hij of tijd wil kopen of uit wil buigen.

  De VS is al vele keren door Europa – in Europa – een oorlog in ‘gerommeld’ waar ze zelf geen enkele zin in hadden. Het heeft ze honderdduizenden doden gekost en zonder hun hulp had ik denk ik niet in Europa kunnen wonen of geleefd. De noodzaak voor het winnen van die oorlogen blijkt snel vergeten en de dank kortdurend. Het is dan ook logisch dat ze niet staan te springen om ergens anders de politieagent te gaan uithangen, ondanks gezwollen taalgebruik van een op buitenlandse politiek gebied blunderende president.

  Europa glijdt onder zwalkende leiding van de Engelse ‘appeasement’ politiek (Chamberlain enz.) en Franse gezwollen eigendunk en arrogantie (zowel tijdens de aanzetten van WO-I en WO-II, ZO Azië enz.) langzaam maar zeker af naar een op militair (en daarbij economisch) derde wereld regio.

  Ik vind het uitstekend als de uitkomst “niet militair” ingrijpen is. Niet alleen omdat ik denk dat verkeerde groeperingen daar voordeel van kunnen (eigenlijk zullen) krijgen, maar ook omdat meer wapengeweld altijd leidt tot meer vluchtelingen en onschuldige dodelijke slachtoffers

  Maar NIETS DOEN lijkt me GEEN OPTIE!!!!!!!!!!!
  En halfwas optreden wordt in die regio nog veel meer als een teken van zwakte geïnterpreteerd dan niets doen.

  Mijn vraag aan jou is dan ook, heb je een oplossing?
  Eentje waarbij het ingrijpen(of de betrokkenheid) van de VS niet noodzakelijk is.
  Eentje waarbij Rusland, China, Iran en Hezbollah keurig op hun handen blijven zitten.
  Eentje waarbij de sjiieten en soennieten elkaar liefdevol in de armen vallen en samen Ramadan vieren.
  Eentje waarbij Israël als een onafhankelijke joodse staat wordt geaccepteerd door zijn buren en Israëliërs een Palestijnse staat aan hun langste grens zullen accepteren.
  Eentje waarbij Christenen en andere Godsdiensten daar veilig hun Godsdienst kunnen blijven praktiseren.
  Eentje waarbij……… (ik kan een bijna eindeloze lijst maken.)

  Voorlopig rijden hele kolonnes vrachtwagen met wapens en wat dies meer zij de Turks/Syrische grens over en leven de vluchtelingen hun leven in modder en hitte en binnenkort ook in kou.

  Maar goed, Europa wil niet betrokken worden en kijkt verontwaardigt met opgeheven vingertje een andere kant op. En jij hebt eindeloze kritiek op de leider van het enige land dat WAT wil doen en duidelijk (deze keer) niet geïnteresseerd is in wapengeweld.

  Nogmaals, als ik Obama was zou ik tegen de Europese leiders zeggen……….
  (Ik ben allerminst en Obama fan, maar nav jouw blogs ga ik de man (BIJNA!!) steeds meer waarderen)

  Ik denk dat een volgende periode van VS ‘Isolationism’ niet ver weg is.
  Laten we hopen dat – als het zo ver komt – we in Europa daar gelukkig mee worden en de Russen en Chinezen betrouwbaar blijken te zijn. Want die hebben net de ‘buitenwereld’ ontdekt en hun leiders worden nog niet ‘geplaagd’ door een mondige bevolking die democratie als een geboorterecht en niet een mensenrecht ervaart.

  Dit ondanks dat jij daar goede hoop op hebt is die tijd nog decennia wellicht eeuwen (of nooit) ver weg.

  Like

 3. @Jack,

  Het geweld waar jij graag iets dan niets aan zou willen doen is ontstaan bij de gratie van juist deze leiders.
  Met name als Obama een uitspraak doet als “een chemische aanval is onze rode lijn”, nou reken er maar op dat rebellen en terroristen er alles aan zullen doen om die aanval ook plaats te laten vinden. Obama zaait hier wat het oogst.

  Moeten we iets doen? Ja. Laten we beginnen met het tegenhouden van de toevoer van wapens en buitenlandse strijders richting Syrië. Kijk hoe snel het geweld dan wegebt en de echte oppositie (de lokale) aan de onderhandelingstafel komt Tot nu toe vertikt het dat. Dat is toch wat men wilt? Einde aan het geweld?

  Like

 4. @Jack
  Opvallend dat mijn blogs bewerkstelligen dat je president Obama steeds meer gaat waarderen. Dan mis ik blijkbaar de goede argumenten om je te overtuigen. Het zij zo. Ik ben trouwens niet per definitie tegen Obama, maar verbaas me al lange tijd over zijn mooie beloften en het telkens niet nakomen daarvan. De man is in m’n ogen subliem in de vorm, maar miserabel in de inhoud.

  Waarom nietsdoen geen optie is kan ik niet volgen. Zolang de schuld van de Syrische gifgasaanval niet eenduidig vaststaat lijkt me ingrijpen door een Amerikaanse strafexpeditie voorbarig. De oplossing is om de regio politiek en economisch met rust te laten. Maar ik ben het met je eens dat het halfwas aanmodderen van de regering-Obama nergens een gunstige indruk maakt.

  Er is geen directe oplossing voor het Midden-Oosten. Dat moeten we aanvaarden. Er zijn genoeg kundige en goedwillende betrokkenen die al jaren op zoek zijn naar een oplossing en die niet vinden. De radicalen winnen aan macht omdat de politiek niet voor maar tegen de burgers werkt. Maar het is een vorm van neo-kolonialisme om te veronderstellen dat het Westen een oplossing uit de hoge hoed kan toveren. Dat kan het niet.

  Eerlijker is de erkenning van het feit dat er voorlopig geen oplossing is. Ik ben van mening dat een interventie een schijnoplossing is -nog los van het feit dat de schuldvraag nog steeds niet onomstotelijk beantwoord is- die alleen de suggestie van een oplossing geeft. Maar feitelijk de regio nog verder in het moeras laat zinken.

  Like

 5. @RR: = Met name als Obama een uitspraak doet als “een chemische aanval is onze rode lijn”, =

  Dat is wat ik bedoel met een blunderende Obama. Het is niet zijn eerste blunder in dat gebied (MO) en zal zeker ook niet zijn laatste zijn. Daarom ben ik blij met zijn zg. zwakte op dit moment.

  De man is in mijn ogen een arrogante, pedante, Narcist. Blijkbaar een voorwaarde voor een hoge politieke post waar dan ook op de wereld.
  En zoals dat in de gehele wereldgeschiedenis gaat, is het (in hun ogen) ‘klootjesvolk’ de dupe.

  Waar ik elke keer van schrik is hoe makkelijk het is om verdeel & haat (geen taalfout) te zaaien.

  Het gaat mijn de volgende link niet om het artikel, maar de link naar Najla Said U-tube, onder in het artikel.
  De moeite waard om te bekijken. Een heerlijke open, expressieve en krachtige vrouw die de bij het gebied behorende problemen doorleeft en goed onder woorden weet te brengen.

  http://www.haaretz.com/weekend/magazine/.premium-1.544242

  Like

 6. @GK: Ik kan me wel vinden – volgens mij zeggen we zelfs min of meer hetzelfde en wat ik al eerder in jouw bloggen had geschreven – in je reactie, met uitzondering van waar je schrijft:

  = Waarom niets doen geen optie is kan ik niet volgen.=

  Het gebied balanceert in mijn ogen op de rand van genocide. Het is er al vele jaren oorlog en ook in een soort staat van beleg geweest. Er is genoeg haat en geweld om over te gaan tot volkerenmoord. De haatzaadjes zijn aanwezig. Daar mogen we niet alleen maar bij staan te kijken!

  Ik ben ervan overtuigt dat bijv. WO II een volledig ander karakter zou hebben gekregen als de zg. vrije wereld joodse, homoseksuele, intellectuele, enz. vluchtelingen uit Duitsland en later Europa wat ruimhartiger zou hebben opgenomen ipv ze bij (praktisch.) elke grens weg te sturen. Een tweede holocaust in het MO – tegen Christenen, Baha’i, Alevieten, (andere) Sjiieten, Soennieten enz. (joden leven er in die landen nauwelijks tot niet meer) – zou een permanente smet zijn op de zogenaamde vrije wereld. Iets wat ongetwijfeld bewust uit de geschiedenisboekjes zal worden gehouden.

  Mij gaat het niet om de oorlogsvoering of economische gevolgen daarvan. Het gaat mij uitsluitend en alleen om mensen die nu van huis en haart moeten vluchten om in leven te blijven en het enige wat we doen is wapens dat gebied in sturen. Turkije en Jordanië draaien er – vooralsnog bijna geheel – alleen voor op en zijn hun grenzen aan het sluiten.

  En geloof me, je kan bloggen totdat je een ons weegt, maar mijn warmte voor Obama zal niet groter worden. Alleen nu moet ik me bewust verzetten tegen dat gevoel van begrip voor zijn situatie
  Dat is in mijn ogen een positieve ontwikkeling omdat het de oogkleppen bij mij verwijdert.
  Vandaar : -)

  Like

 7. Het gerucht gaat op facebook dat vanavond de Arabische Liga met een statement naar buiten komt waarin ze zullen bevestigen dat een militaire interventie onwenselijk is en de diplomatieke pad prefereren. Moeilijk te geloven. Dat zou Obama in een nog lastiger pakket manouvreren.Of is Obama’s actie, om het eerst aan het congress voor te leggen, zijn exit strategie? We zullen zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.