Blokkades en herinneringen bemoeilijken interventie Syrië

De Britse premier David Cameron leed gisteren een zware nederlaag in het parlement. Britse strijdkrachten doen onder geen enkele voorwaarde mee aan een interventie. Hoewel achter de schermen hulp kan worden verleend. SKY News concludeert dat de Franse president François Hollande hieruit heeft afgeleid dat Franse militaire deelname onwaarschijnlijk wordt. Maar in Le Monde verklaarde Hollande vanochtend juist dat de gifgasaanval niet ongestraft kan blijven. De Fransen zetten het hoogst in op een diplomatieke oplossing. Het past niet bij de Franse trots om in het openbaar te zeggen dat het zich laat leiden door wat Britten doen.

Gevolg kan zijn dat de VS er alleen voor komen te staan. Mogelijk aangevuld met gelegenheidspartners voor de publiciteit. Ze leggen weinig gewicht in de schaal. President Obama zit nu klem met z’n uitspraak over een rode lijn die door de Syrische regering overschreden wordt bij gebruik van chemische wapens. Vanwege zijn eigen geloofwaardigheid wil Obama militair optreden. Maar vraag is met welk mandaat hij dat wil doen. Dat ontbreekt, zelfs als het Syrische regime schuldig is. VN-inspecteurs gaan voor de laatste dag in Damascus op onderzoek. Maar hun opdracht bestaat er niet uit om vast te stellen wie de gifgasaanval heeft uitgevoerd.

Er pleit veel voor de uitleg dat twijfels over een militaire interventie in Syrië vooral worden gevoed door de herinnering aan de leugens van toenmalig president Bush en premier Blair over de massavernietigingswapens waarmee Irak binnen 45 minuten een chemische of biologische aanval kon lanceren. Het bleek onwaar en een door Amerikanen gefabriceerd verhaal dat door anderen niet te controleren was. Nu zijn politici voorzichtig, ze willen niet opnieuw voorgelogen en gemanipuleerd worden zoals in 2003. Geschiedenis herhaalt zich niet.

GEORGE BUSH 2003

Foto: President Bush in 2003 over de aanval over Irak: ‘mission accomplished‘.

8 gedachten over “Blokkades en herinneringen bemoeilijken interventie Syrië

 1. @King Billy,

  Ik denk dat je het idee los moet laten dat men interventie wil als gevolg van het al dan niet gebruik van chemische wapen. Wat men wil is interventie. Punt. De rebellen en terroristen zijn aan de verliezende hand dus die moeten een steuntje krijgen vinden de heren anders krijgen ze Assad nooit weg.

  Het vervelende hiermee is dat er ook geen politieke oplossing voor de situatie in Syrië zolang Assad niet 180 graden draait en het westen als zakenpartner neemt ipv Iran. Daarom zal de oppositie ook nooit aan de onderhandelingstafel komen. Gewoonweg omdat ze dat niet mogen want het lost het probleem van de westerse oppositie (+Qatar en Turkije) niet op.

  Like

 2. @King Billy
  Goede vraag. Misschien worden dan als vergelding de baarden van de rebellen afgeschoren?

  @Reggie
  Ja, wat president Obama wil is z’n geloofwaardigheid bewaren. Of liever: z’n geloofwaardigheid vestigen. Duizend doden door chemische wapens is afschuwelijk en vreselijk, maar wat voor verschil het maakt met de tienduizenden doden door andere wapens ontgaat me. Dood is dood. Wapens die doden zijn wapens die doden.

  Like

 3. @LikoedNederland
  Hoe gek kan je het bedenken: Obama die luchtsteun geeft aan Al-Qaida?

  ============================
  Zo gek is dat niet,denk maar aan Afghanistan & de Taliban
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.