Syrië: praten of vechten? Een slotsom die eindigt met geweld

_ons003197201ill81

De wereld balanceert op het randje van oorlog. Van een oorlog die al een oorlog is. Het conflict dreigt breder te worden. Geloofwaardigheden van landen en leiders staan op het spel. Iedereen meent er iets van te moeten denken. Beloften moeten aan alle kanten ingelost worden. Nu heerst de luwte van de oorlog. Die toestand waarin nog van alles mogelijk lijkt. Maar voorbereidingen zullen voorspelbaar eindigen met nog meer geweld.

_69490346_69489720

kr

Foto 1: Alfred Mazure, Dick Bos in ‘Dick Bos en het verzekeringsraadsel‘, ‘Praten of vechten?

Foto 2:  Amerikaanse oorlogsschepen in het Midden-Oosten.

Foto 3: Tweet van directeur Ken Roth van Human Rights Watch. VN-chef Ban Ki-moon wil de aanval met chemische wapens door de Syrische regering niet ongestraft laten. Maar welke straf? De nabestaanden van de slachtoffers zijn actie verschuldigd. Maar welke actie?

8 gedachten over “Syrië: praten of vechten? Een slotsom die eindigt met geweld

 1. Voor mijn gevoel is het allang oorlog. In de media in ieder geval in dat gebied al sinds ……? Wo II (?), of misschien eigenlijk wel WO-I.

  Het conflict wordt niet alleen breder op dit moment, maar vooral globaler. Wellicht bedoel je dat ook. Voorlopig is het slagveld (ik heb altijd moeite om niet ‘slachtveld’ te schrijven) nog beperkt, maar de langzaam maar zeker groep betrokken naties groeit. Ik sta absoluut niet achter een ingrijpen in Syrië, vooral omdat ik geen idee heb wie je daarmee helpt.

  Wel zou ik graag zien dat landen als Jordanië en ook Turkije fors(!) meer hulp krijgen voor het (tijdelijk) opvangen van vluchtelingen, zodat de moordenaars beter zicht hebben op elkaar, zich minder achter burgers kunnen verschuilen en zo tot het bittere einde hun ideologische geschillen kunnen uitvechten zonder dat onschuldige en weerloze mensen daar op grote schaal slachtoffer van worden. Maar ‘for the will of God’ – zoals de Amerikanen dat zo mooi kunnen zeggen en zo goed bij dat gebied past – zie ik niet hoe er op een andere manier op humanitair gebied ingegrepen kan worden dat tot een bevredigend eindplaatje leidt.

  PS: ik zie dit alles niet alleen in het licht van het verdwenen Ottomaanse rijk en de daaropvolgende koloniale ingrepen van mn Engeland en Frankrijk, maar ook meer recentelijk van de militaire debacles in Irak en Afghanistan en zelfs Pakistan. Vooral ook nu weer zijn het de oude koloniale machten die met hun met bloed besmeurde handen de oorlogstrom roeren om wellicht weer door ‘the good old Yanky’ uit het drijfzand te moeten worden getrokken. Als het aan mij lag en ik was Obama zou ik tegen Frankrijk en Engeland zeggen, jongens, “doe fijn je best, maar reken niet op mij”. Het lukt hem maar amper om uit Irak en Afghanistan weg te komen.

  Like

 2. Heren, de oplossing is makkelijk hoor. Gewoon als westen accepteren dat Iran, Europa’s gasleverancier gaat worden (South Pars) ipv Qatar (Frankrijk, Engeland) via de North Dome. Dan hoeven we Syrië ook niet te bombarderen.

  Like

 3. @Jack
  Het conflict dreigt breder te worden. Vechten moet nu eenmaal. Van sommigen. Ik ben in elk geval tegen militair ingrijpen zonder steun in nationale grondwet of internationale verdragen. Steun die bijvoorbeeld gelegitimeerd wordt via de NAVO is oneigenlijk. Niets doen is lastig, maar is soms toch het beste. Oorlogszuchtigheid begrijp ik al helemaal niet.

  @Reggie
  Is dat de angel van het conflict?

  Like

 4. @George,

  Ja. Iran, Irak,Syrië en Libanon hebben tegen de zere been en dreigementen van de Emir van Qatar en de “Emir” van Turkije een overeenkomst getekent voor het aanleggen van een 5000 km lange pijpleiding naar Europa. Deze zou via de Middelandse zee lopen en NIET door Turkije. Daarmee viel Erdogans droom, om als energiebrug te dienen, aan gruzelementen. Qatar wil daarentegen juist een pijpleiding aanleggen via Syrië, Turkije en dan naar Europa. Ik hoef denk ik niet te vertellen wat hierbij de belangen zijn van Frankrijk en Engeland. Die schreeuwen ook het hardst om een interventie. Nadat Erdogan zonder succes 5 pogingen heeft gedaan om met Assad tot een overeenkomst te komen, heeft Hamad bin Khalifa Al Thani als laatste in Maart 2011 Assad bergen met geld beloofd als hij de overeenkomst met Iran zou opschorten en met hem in zee zou gaan. Assad wees hem de deur en dat is het start geweest van de onlusten. Ik geloof dat Assad uiteindelijk in juli of in november 2011 de overeenkomst met Iran, Irak en Libanon alsnog getekend heeft maar betaald daarvoor wel een hoge prijs.

  Like

 5. @toetsteen,

  Daar wilde ik niet eens in gaan om het verhaal niet complexer te maken maar de belangen hierbij zijn natuurlijk breder. Op de agenda staat namelijk ook om gas en olie naar China en daarbij ook pasant India en Pakistan te leveren

  “In summary, the Iran-Iraq-Syria Pipeline and the Iran-Pakistan Pipeline are fragments of the same grand Eurasian natural gas pipeline that are being weaved together like a carefully crafted Persian carpet. This gives added context to the conflict in Syria. It also helps explain the positions of countries like Qatar and Turkey that want regime change in Damascus. This is also one of the reasons that the European Union has unilaterally sanctioned the Iran LNG Company (ILC) in 2012, just before Iran began its LNG exports.. ”

  zie voor een goede analyse:
  http://www.globalresearch.ca/are-syria-and-pakistan-pieces-of-the-puzzle-for-assembling-a-mega-gas-pipeline-to-china/5331299

  Like

 6. “If the Iran-Iraq-Syria Pipeline and Iran-Pakistan Pipeline are connected and end up supplying China, it will amount to a major blow against the primacy of the United States. The US aims to upset the completion of either project. Washington’s tensions with Tehran over the Iranian nuclear energy project should therefore also be viewed from a paradigm that also has this in mind”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.