Rusland speelde de match Snowden slimmer dan de VS

HavanaEnsembleFischerCastro

Veel is onwaarschijnlijk aan het verhaal in de Russische krant Kommersant dat Edward Snowden vanuit Moskou naar Cuba wilde reizen, maar de VS dat door politieke druk verhinderden. Voordat-ie naar Moskou reisde zou Snowden in Hong Kong twee dagen verbleven hebben in het Russische consulaat.  De lezingen verschillen of Snowden daar door de Russen uitgenodigd was of-ie zichzelf uitnodigde.

Er tekent zich een scenario af dat de Russen Snowden uitgenodigd hadden en voor zichzelf binnen hun eigen grenzen wilden houden. Met welk precies doel is onzeker. Dan is het bericht in de Kommersant een afleiding. Want dat de Cubaanse regering zou zwichten voor Amerikaanse druk is nog het meest onwaarschijnlijk. Zeker niet als het samenwerking en diplomatieke steun had gezocht bij China, Rusland, Iran en andere Latijns-Amerikaanse landen. Hoe dan ook viel Snowden ‘in Russische handen’ omdat de VS z’n paspoort introkken. Dat besluit leverde hem feitelijk over aan de vijand. Russen zijn nog steeds betere schakers dan Amerikanen.

Foto: Havana Olympiade 1966, Bobby Fischer speelt ‘informeel’ tegen Fidel Castro.

6 gedachten over “Rusland speelde de match Snowden slimmer dan de VS

 1. Ik vraag mij af. Wat had VS liever;
  -Snowden in Rusland?
  -Snowden in Cuba?

  Gezien het intrekken van zijn paspoort neig ik dat ze voor Rusland kozen. En dat is toch een gek keuze aangezien de VS meer middelen zou hebben om Snowden vanuit andere landen te retourneren. Neem nou het voorbeeld van Cuba, als het waar is dan is het land gezwicht voor de eventuele consequenties die eraan verbonden waren.

  Like

 2. @Jack
  Remise door eeuwig nadenken?

  @Reggie
  Snowden is in Rusland verder buiten het bereik van de VS. En de Russen hebben een betere geheime dienst dus zijn een grotere bedreiging.

  Vraag is wat de VS wisten toen ze Snowdens paspoort introkken. Dachten ze dat Snowden met hangende pootjes naar de VS zou komen? Ik heb toch het idee dat de VS een slechte informatievoorziening hadden en zich door de Russen in de luren hebben laten leggen. Idem dito met die rare episode van het toestel van de Boliviaanse president Evo Morales. Dat kan toch niet anders dan ingestoken zijn door de Russen?

  Like

 3. Dat zou inderdaad zo maar eens kunnen. Kijken wat de VS zijn volgende zet is. Een kat in nauw maakt rare sprongen en wat een rare sprongen hebben ze reeds gemaakt..

  Like

 4. Aanbevolen:
  Frank Schirrmacher, mede-uitgever en de Duitse “Dirty Harry“ van Feuilletons” over Snowden, Obama, NSA, Xkeyscore, politiek, samenleving in de FAZ.

  =Der „Like“-Button ist längst stärker als jedes Bundesverfassungsgerichtsurteil.“=

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/ueberwachung/im-zeitalter-von-big-data-wir-wollen-nicht-12545592.html

  En doe niet mee aan petities die onder ‘change.org’ worden ge-orkestreerd. Een commerciele organisatie, welke verzamelde privé gegevens verkoopt….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.