George Knight

Debat tussen links en rechts

Gedachten bij een overheidscampagne uit 1992. Wat is privacy?

with 3 comments

Is het verschil tussen overheidsvoorlichting en propaganda, het verschil tussen weten en niet willen weten? Een spot uit 1992 over het sociaal-fiscaal nummer. Het sofinummer. Meer dan 20 jaar later is onduidelijk wat er bedoeld wordt met de slogan ‘Met het sofi-nummer komt iedereen tot zijn recht‘ die tamelijk nietszeggend klinkt. De koppeling van bestanden wordt als heilzaam voorgesteld omdat ‘meneer Jansen‘ zijn eigen sofi-nummer niet kan veranderen. Hoe realistisch is echter het scenario van iemand die ’s nachts met dat doel in een overheidskantoor inbreekt? De uitzondering wordt als regel gepresenteerd. Maar hoe realistisch is het scenario van een overheid die overdag bestanden van burgers koppelt? Dat blijft voor het gemak ongenoemd.

Was de controlestaat in 1992 voor de opkomst van het internet nog niet goed voorstelbaar? Kunnen we dat ons meer dan 20 jaar later nog indenken? Toch dateert 1984 van George Orwell uit 1948. Voorstelling van een campagne wordt waarheid omdat de horizon van de overheid een campagne is. Daar stopt het denken. Daar stopt de tijd. Onbewust blijft hét probleem van dataverzameling ongenoemd: concentratie van staatsmacht.

2160828-365-500

Foto: ‘Grote belangstelling voor de lange rijen computers tijdens de kijkdag woensdag in het bedrijfspand van de Infotheek Groep in Leiden‘. 19 februari 1992. Credets: ANP, Cor Mulder

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ow de faillissementsverkopen! Nee dat begrijp ik! Ach hij was leuk voor de kinders om op te oefenen. Als de boel crashte, ik heb een zoon die daar een grootmeester in was, was er geen man overboord.
  Ach hij heeft eea geleerd kan ik stellen,

  Privacy?Hebben u en ik dat dan nog? Verzet is futile.

  Like

  toetssteen

  25 augustus 2013 at 02:54

 2. @Toetssteen
  ‘Privacy?Hebben u en ik dat dan nog? Verzet is futile.’

  Hoop doet leven. De afbraak van de privacy is een ding, en de opbouw van de controlestaat een tweede. Verzet kan.

  Like

  George Knight

  25 augustus 2013 at 08:56

 3. Mijn vrouw heeft eens een gruwelijk realistisch boek geschreven. Uitgever wilde dat ze het publiceerde, maar ze heeft ervan afgezien. Ja dat kunt u laf noemen.
  Maar blijkbaar is men dermate bang voor het echte leven, de markt en reli achter de voordeur dat men zich laat leiden door de banksters.
  Way to go!

  Like

  toetssteen

  26 augustus 2013 at 03:37


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: