George Knight

Debat tussen links en rechts

Spionage: VS en VK voeren publiciteitscampagne tegen zichzelf

with 5 comments

Hoe verhouden de controlestaat en de democratie zich tot elkaar? Jakob Appelbaum probeert een antwoord te formuleren. Is het omdat mensen in de veiligheids-industrie als machines afgesteld zijn? En zich weinig aantrekken van grondwet of wetsbescherming. Maar geldt dat dan ook voor ministers, presidenten, minister-presidenten en leidende politici? Gedragen ze zich ook als machines? Hoe kunnen we die machines stoppen?

Eric-rur-topfoto-120111_imagno

De Britse regering heeft met de detentie van David Miranda het omgekeerde bereikt van wat het beoogde. Het probeerde afschrikking te zaaien, maar oogstte motivatie om te handelen. Iedereen die zich betrokken voelt bij burgerrechten staat nu op scherp over de gedragingen van de Britse politie en regering. En de VS die aan de touwtjes trekt. Steeds minder burgers vertrouwen de Amerikaanse en Britse regering nog op hun woord. Ze hebben het vertrouwen verspeeld dat ze tot nu toe vanzelfsprekend kregen. Dat vertrouwen is weg.

Als ze voortaan over ‘terroristen‘ of ‘dreigingen’ praten, dan wordt niet meer voetstoots aangenomen dat de beweringen kloppen. De Britse regering handelde bizar, dictatoriaal en wereldvreemd door computers van The Guardian te vernielen met informatie van Snowden erop terwijl het wist dat die informatie elders opgeslagen was. Welk doel dient dat? Intimidatie, vastgelopen en tegenstrijdig beleid of machteloze woede over de onthullingen van wetsovertredingen door overheden die niet gestopt kunnen worden? Journalistiek in westerse landen staat onder druk. Ook de democratie staat onder druk. Hoe kunnen de burgers hun krachten bundelen om Barack Obama en zijn trawanten een halt toe te roepen? Die handelen als houten klazen zonder geweten.

Foto: Eric Robot, Captain Richards, 1929.

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Laten regeringsleiders en polítici zo langzamerhand maar aantonen dat inmiddels het post-democratische tijdperk niet in aantocht is. Zoals reclame en ondanks de spreekwoordelijke sticker ‘geen reclame’, is bewaking en controle eveneens tot in de vezels van mens en samenleving doorgedrongen. De sticker ‘democratie’ en de URvdM ten spijt.

  Enfin, hier wordt ongetwijfeld stiekum en wantrouwend meegelezen. Speciaal voor deze categorie “quod licet jovi non licet bovi” lezers, even diggen op het Internet in het archief van Der Spiegel.

  Like

  King Billy

  20 augustus 2013 at 23:32

 2. @King Billy
  Veelzeggend en de tragiek in een notendop:
  ‘Die Schikanen gegen die NSA-Enthüller beim “Guardian” sind der Beweis, dass die britische Regierung im Kampf gegen den Terror jedes Maß verloren hat. Widerstand ist nicht zu erwarten – die Zeitung steht weitgehend allein.’
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/geheimdienst-skandal-cameron-regierung-gegen-guardian-a-917572.html

  Like

  George Knight

  20 augustus 2013 at 23:50

 3. Vandaag stelde D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma de volgende vragen aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken:
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-245243.html

  1 Heeft u kennisgenomen van het artikel “David Miranda, schedule 7 and the danger that all reporters now face”? 1)
  2 Klopt het dat er verscheidene malen contact is gezocht vanuit Britse regeringskringen richting The Guardian zoals in het artikel wordt beschreven? Klopt het dat meermalen dreigend is verzocht over bepaalde documenten niet te publiceren? Klopt het dat er uiteindelijk is verordonneerd om computers te vernietigen in een poging documenten te laten verdwijnen? Klopt het dat een partner van een journalist 7 uur is vastgehouden op een Brits vliegveld en dat spullen zijn afgenomen op verdenking van terrorisme?
  3 Hoe beoordeelt u de handelswijze van de regering van ons buurland in het kader van de persvrijheid?
  4 Bent u van mening dat de Britse regering het recht op persvrijheid van de journalisten heeft geschonden? Zo ja, bent u bereid de regering van ons buurland hierop aan te spreken? Zo nee, waarom niet?

  1) http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/19/david-miranda-schedule7-danger-reporters

  Een Nederlandse invalshoek ontbreekt bij de vragen van Sjoerdsma. Gisteren stuurde ik kamerleden van de Commissie Stiekem en Buitenland naar aanleiding van de 9-uur lange detentie van Miranda een email met onder meer de volgende constatering en vragen:
  ‘Het kabinet Rutte zwijgt tot nu toe over de NSA-onthullingen. Oppositiepartijen zouden van het kabinet de garantie af moeten dwingen dat het niet zoals de Britse regering de persvrijheid opzij zet. In dit concrete geval, is het mogelijk dat iemand als Miranda, Poitras of Greenwald op Schiphol op stil verzoek van de VS urenlang wordt vastgehouden en ondervraagd? Kan de kamer al dan niet vertrouwelijk de garantie opeisen dat dit in Nederland niet gebeurt?

  Like

  George Knight

  21 augustus 2013 at 14:52

 4. Dan Rather over het vertrouwen dat de Amerikaanse regering verliest en hun bewuste focus op individuen:

  Like

  George Knight

  22 augustus 2013 at 09:40

 5. […] het door de detentie van Glenn Greenwalds partner David Miranda in Heathrow en de door de regering geëiste vernietiging van harde schijven van The Guardian mogelijk artikel 10 inzake de vrijheid van meningsuiting van het Europees Verdrag tot bescherming […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: