Britse regering eist stopzetting onthullingen door The Guardian

In een verbazingwekkend artikel beschrijft Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger hoe z’n krant door de Britse regering onder druk wordt gezet. Daarmee treedt het de persvrijheid met voeten. Hij vertelt hoe The Guardian een maand geleden door de regering-Cameron werd gesommeerd te stoppen met de publicatie van geheime documenten: ‘You’ve had your fun. Now we want the stuff back.’ Als de Guardian niet meewerkte dan zou de regering juridische stappen zetten om publicatie te stoppen. In een absurde episode werden in de kelder van The Guardian door de overheid harde schijven van computers vernietigd die van Edward Snowden afkomstige informatie bevatten. Nutteloos. Bekend was dat de informatie op vele plekken opgeslagen is.

Rusbridger meent dat publicaties niet meer te stoppen zijn omdat The Guardian niet aan Londen gebonden is. Paradoxaal is de bescherming van journalisten in de VS onder de First Amendment beter gegarandeerd. Nu werkt The Guardian al veel vanuit New York. Journalist Glenn Greenwald is gevestigd in Brazilië. Filmmaakster Laura Poitras zit nu in Berlijn. De regering-Cameron begrijpt de werking van internet en journalistiek niet. Rushbridger: ‘I explained to the man from Whitehall about the nature of international collaborations and the way in which, these days, media organisations could take advantage of the most permissive legal environments.’  Media-organisaties zoeken de juridisch meest tolerante plekken voor hun gevoelige werk.

Zover is het door de druk van de regering-Obama gekomen. Persvrijheid is ook in westerse landen geen vanzelfsprekendheid meer. Organisaties worden juridisch bedreigd. Kritische journalisten worden gehinderd, moeten op hun stappen letten en zich electronisch optimaal beveiligen. Anderen worden ontmoedigd om tegen de wens van de Amerikaanse regering, of tegen de wil van andere regeringen die door de VS onder druk worden gezet. Zoals bleek uit het geval Evo Morales of uit de aanhouding van David Miranda op Heathrow.

Het kabinet Rutte zwijgt tot nu toe over de NSA-onthullingen. Oppositiepartijen zouden van het kabinet de garantie af moeten dwingen dat het niet zoals de Britse regering de persvrijheid opzij zet. In dit concrete geval, is het mogelijk dat iemand als Miranda, Poitras of Greenwald op Schiphol op stil verzoek van de VS urenlang wordt vastgehouden en ondervraagd? Mogelijk werkt het ontmoedigingsbeleid in Nederland al. Opvallend is dat er vanuit de Nederlandse media nog geen enkele onthulling naar buiten is gekomen. Mede doordat de toegang tot geheime bronnen niet georganiseerd is. Maar optimistisch gedacht, voor straks moet het mogelijk zijn. Daar moet Rutte nu naar gevraagd worden. De persvrijheid moet opnieuw veroverd worden.

8 gedachten over “Britse regering eist stopzetting onthullingen door The Guardian

 1. Je moet er wel voor waken om geen toestanden (zoals deze) te zien als iets dat in alle westerse landen zal (kunnen) gebeuren, want dit is echt weer iets typisch Anglo-Saksisch wat dus past in Engeland, USA, Australie en Nieuw-Zeeland (oftewel de ‘Nanny-states’ zoals ze zo treffend genoemd worden). Rutte zal zeker opkijken naar Cameron, maar desondanks zal je dit niet zien gebeuren in Nederland: de cultuurverschillen zijn er gewoon te groot voor.

  Like

 2. @Joe
  Ik hoop het dat wat je zegt waar is. Maar ik vrees dat meer landen dan de zogenaamde Five Eyes (ook nog met Canada) op het gebied van veiligheid hecht ‘samenwerken’ met de VS. Zoals Duitsland. Maar ook Italie, Frankrijk, Spanje en Portugal zoals bleek uit het geval Evo Morales. En wat het zogenaamde rendition-programma betreft is medewerking van Polen geboekstaafd. Is het vervolgens logisch dat een land als Nederland met belangrijke communicatieknooppunten zonder druk van de VS kan opereren? Dat lijkt me niet.

  Ik hoop inderdaad dat in Nederland met journalisten en naasten van journalisten niet gebeurt wat er in Londen is gebeurd. En ik hoop ook dat kamerleden in het openbaar of vertrouwelijk op korte termijn met leden van het kabinet bespreken wat de juiste weg is om deze Britse toestanden te vermijden. Niet in het minst om het beeld van een tolerant Nederland in het buitenland niet nodeloos op het spel te zetten.

  Like

 3. Donner heeft de media toch ook gedreigd met boetes van 100.000, als ze publiceerden over joris demmink, waar hebben we het over, hier in pedoland is het precies het zelfde!

  Like

 4. @Yvonne
  Mee eens, ik zie Nederland evenmin als een uitzondering. Maar er zijn grote verschillen tussen de kwestie-Demmink en de kwestie-Snowden. Bij Demmink gaat het om een individu die er van wordt verdacht betrokken te zijn bij pedofilie, obstructie van de rechtsgang en chantage van hooggeplaatsten. Bij Snowden is de horizon breder en gaat het om de opbouw van de controlestaat die iedereen ondergeschikt maakt aan overheden. Verder is Snowden de aanklager en Demmink de aangeklaagde.

  De beschuldigingen van Snowden zijn zwart-op-wit gedocumenteerd en blijken uit geheime overheidsdocumenten. Daarom kunnen ze niet weersproken worden. Daar kan de journalistiek mee aan het werk. De beschuldigingen tegen Demmink zijn minder direct en minder omvangrijk gedocumenteerd. Ze zijn eerder op ondersteunend bewijs gebaseerd. Waar blijft de klokkenluider in de affaire-Demmink?

  Like

 5. Alles is blijkbaar geoorloofd in de verwezenlijking van ’n nieuw Pax Americana..De vrije pers onderdrukken is het letterlijk opgeven van de democratie..dit is in de VS trouwens al ’n voldongen feit ;de laatste journalistieke lastpost met invloed Michael Hastings is daar onlangs om zeep geholpen..men kent in de VS nog slechts ’n corporate media..
  De NWO , waar momenteel druk aan wordt gewerkt en waar de dagelijkse vorderingen van te zien zijn op RT News, tekent zich steeds duidelijker af…
  De NWO zal ’n corporatocratie worden … multinationals maken er achter de schermen de dienst uit ,ook onze Nederlandse politiek is inmiddels totaal verstrengelt met die multinationals … De EU versnelt dat proces…Brussel is na Washington immers de grootste lobbyistenstad ter wereld..
  Onze politicie kunnen we voor de rechter slepen met als aanklacht ; hoogverraad aan de Nederlandse staat en het Nederlandse volk..Want het NWO wordingsproces heeft het schijt aan de soevereiniteit van ieder land ter wereld en aan de belangen van de brave burgers in die landen ….
  Actuele feiten die erop wijzen dat er haast gemaakt wordt met het NWO -proces zijn;
  – keiharde loonmatigingspolitiek in de gehele EU, arbeiders worden tegen elkaar uitgespeeld om te werken tegen bodemprijzen , het fenomeen mini-jobs
  – het langzaam verdwijnen van de middenklasse .
  – PRISM , oftewel totalitaire monitoring..
  – creeren van enorme lastenverzwaringen voor de burger door overheden..mensen worden in ’n afhankelijkheidpositie gemanouvreerd en .zijn hierdoor makkelijker te beheersen..

  Like

 6. Okay, die video was een beetje off-topic maar was meer als reactie op Laurent bedoeld.

  Weer meer terug on-topic:

  http://www.demorgen.be/dm/nl/16340/Media/article/detail/1690687/2013/08/21/Raad-van-Europa-vraagt-uitleg-aan-Britten-over-aanpak-The-Guardian.dhtml

  Wat een mooie ontwikkeling zou zijn, is een verhevigd schisma tussen Engelse en Europese politiek dat het vertrek van de UK uit de EU vervroegt. Moge de actie van de Raad van Europa daar een indicatie van worden of zelfs een bijdrage aan leveren. De EU krijgt met het vertrek van de Britten meer ruimte om zijn eigen identiteit met betrekking tot pers- en privacyzaken mee te (her)vinden.
  Het zou trouwens helemaal mooi zijn wanneer Schotland zelfstandig zou worden en zich juist bij de EU aan zou sluiten (wat veel Schotten wel willen).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.